Cum s-a comportat Kovesi cu inspectorii judiciari (Document)

Raportul întocmit de Inspecția Judiciară (IJ) după controlul efectuat la DNA arată mai multe nereguli depistate în activitatea instituției, inspectorii propunând cercetarea disciplinară, dar menținerea în funcție a Laurei Codruța Kovesi, potrivit Antenei 3 care a prezentat fragmente din document.
Printre neregulile depistate de inspectori se numără dosare lăsate în nelucrare pentru o perioadă îndelungată, repartizarea „nu foarte echilibrată” a dosarelor către procurori.
Potrivit sursei citate, Inspecția Judiciară a depistat o cauză mai veche de 11 ani, o alta mai veche de 7 ani, două cauze mai vechi de șase ani, trei mai vechi de cinci ani și opt cauze mai vechi de patru ani.

În cazul șefei DNA, raportul notează: „În ceea ce privește comunicarea cu procurorul-șef direcție, Laura Codruța Kovesi, care nu a fost analizată prin prisma atribuțiilor în cadrul echipei de control, ci doar prin prisma constatărilor directe ale echipei de inspectori, s-a constatat o comunicare defectuoasă a acesteia, comunicare caracterizată prin tendința de a-și menține propria părere și a se impune în adoptarea deciziilor, precum și prin aceea că se caută explicații exterioare persoanei sale, în cazul în care nu obține rezultatele urmărite. În acest mod se evită recunoașterea propriei responsabilități în situații de eșec și se reduc șansele conducătorului de a-și forma o imagine realistă despre evenimente și de a identifica măsurile de corecție reclamate de situațiile anterioare„.

În raport, inspectorii vorbesc și despre controlul dosarelor care erau intrumentate de procurorii Doru Țuluș și Mihaiela Iorga, revocați de șefa DNA.

„În ceea ce privește dosarele repartizate spre soluționare procurorului Țuluș Doru-Florin, și acesta revocat din funcție, deoarece procurorii cărora le-au fost repartizate dosarele nu au avut timpul necesar de a le studia, verificarea cauzelor s-a făcut doar pe fișe transmise inspectorilor, ceea ce nu constituie o verificare reală în cadrul unui control managerial. (…) Dat fiind refuzul constant de a fi prezentate spre verificare dosarele repartizate spre soluționare procurorului Moraru Iorga Mihaela, care a fost revocat din funcția de control la DNA, nu s-a putut efectua controlul ritmicității administrării probelor în aceste cauze”, se notează în raport.

Potrivit sursei citate, inspectorii au cerut verbal și scris procurorului șef pe 10 și 17 august situația cauzelor care au fost soluționate cu netrimiterea în judecată în 2016 și în care au existat măsuri de supraveghere tehnică ce trebuie comunicate în 10 zile de la încetarea măsurii fiecărui subiect al mandatului, iar aceasta a răspuns, verbal și scris, că nu există pentru anul 2016 situații de acest gen.

„Din cauza neprezentării situației referitoare la comunicarea prevăzută de art 145 Cpp pentru anul 2016, nu a putut fi verificată comunicarea către toți subiecții măsurilor de supraveghere tehnică, a acestei măsuri. Totodată, inspectorilor judiciari le-a fost prezentată doar situația soluțiilor de clasare dispuse prin ordonanță, nu și a celor dispuse prin rechizitoriu”, se menționează în documente.

Raportul a fost trimis Secției pentru procurori a CSM joi, urmând să fie discutat într-o ședință a procurorilor.

Click pe documentul de mai jos pentru a fi vizualizat


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.