Cum scapă Ungaria de furia UE

Prinse într-o dispută aprigă legată de legea ce ar interzice funcționarea Universității Central Europene (CEU) sponsorizată de George Soros și de legea ce ar putea interzice ONG-urile cu finanțare străină, Ungaria și Comisia Europeană pare să ajungă la un „armistițiu“.

În primul rând, guvernul de la Budapesta a anunțat că va amâna pentru luna iunie dezbaterea în parlament a legii privind CEU, iar pe 30 mai, Comisia de la Veneția a anunțat că va amâna până în octombrie pronunțarea asupra acestei legi. În plus, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a suspendat dezbaterile pe marginea legii ungare a ONG-urilor. Consiliul Europei (de care ține și Comisia de la Veneția) este o organizație distinctă de UE, însă Bruxelles-ul se folosește de opiniile sale privind drepturile omului.

Aceste amânări de care pare să beneficieze guvernul lui Viktor Orban vin ca urmare a aplicării unei tactici care legitimează democratic măsurile împotriva CEU și a ONG-ului. Este vorba despre „consultarea națională“ lansată în aprilie de guvernul Orban, sub sloganul „Să oprim Bruxelles-ul“. Cetățenii au avut timp până pe 20 mai să răspundă la șase întrebări legate de imigrație, reducerea prețului utilităților, imixtiunea ONG-urilor cu finanțare străină în deciziile strategice, reducerea taxelor. Datele consultării sunt în stadiu de prelucrare, însă se pare că uriașa majoritate a celor 1,3 milioane de răspunsuri primite susțin linia guvernului. Desigur, o serie de institute de sondare contestă relevanța demersului, susținând că au răspuns doar simpatizanții partidului lui Orban și cei cu o educație slabă. Având în spate susținerea populară, Orban poate nesocoti opinia Comisiei de la Veneția, ba chiar poate contesta și procedura inițiată în Parlamentul European, pentru suspendarea dreptului de vot al Ungariei în CE, pe motivul deteriorării democrației. Amânarea acțiunilor decisive, atât la Bruxelles, cât și la Budapesta, anunță că disputa se va încheia în spatele ușilor închise, după alegerile din Germania, iar Orban mai poate clama încă o victorie de etapă în fața Comisiei Europene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.