Cum se poate trata fibromul uterin

Dureri pelvine, cicluri menstruale prelungite, sângerări vaginale anormale sau dificultăți la urinare. Toate aceste simptome supărătoare sunt frecvent semnalate ginecologilor de către femei și pot însoți prezența unui fibrom uterin, o tumoră benignă ușor de depistat la un control de rutină.

“Fibromul poate fi depistat ecografic, dar chiar și un consult ginecologic de rutină poate preciza localizarea acestuia și dacă este vorba despre o tumoră voluminoasă sau nu. Prin palparea tumorii fie în peretele uterului, fie în afara acestuia, medicul poate depista tipul de fibrom, volumul acestuia și poziționarea”, afirmă Ionela Anghelescu, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul clinicii de fertilitate Gynera.

Riscul de cancer este mic

Până la această oră, cauzele apariției fibroamelor nu sunt complet cunoscute. Specialiștii le diagnostichează mai frecvent în rândul femeilor care au hipertensiune arterială sau al celor cu probleme tiroidiene. În plus, pot apărea mai frecvent la femeile ale căror mame sau bunici au avut fibroame. Deși este o tumoră benignă, iar riscul de transformare în cancer este foarte mic, fibromul poate împiedica instalarea unei sarcini și nașterea unui bebeluș sănătos. “Fibroamele care afectează fertilitatea și reduc șansele de implantare sunt cele care se dezvoltă către cavitatea uterină. Dacă sunt dezvoltate complet în cavitatea uterină, fibroamele pot juca rolul unui sterilet, scăzând astfel șansele de fixare a sarcinii”, avertizează specialistul.

Se poate ajunge la infertilitate?

Pentru a crește șansele obținerii unei sarcini în cazul pacientelor diagnosticate cu o astfel de tumoră, medicii pot recomanda mai multe tipuri de tratament în funcție de mărimea și poziționarea fibroamelor uterine. “Intervenția chirugicală de îndepartare a fibroamelor poate consta în laparoscopie – se adresează fibroamelor din peretele uterului și celor dezvoltate complet în afara uterului – sau histeroscopie, pentru fibroamele situate în cavitatea uterină. Pe lângă îndepărtarea chirurgicală a fibroamelor uterine, există și opțiuni medicamentoase de tratament, precum și montarea unor dispozitive intrauterine (sterilete) cu eliberare lentă de progesteron”, descrie terapiile medicul Ionela Anghelescu, care tratează anual sute de cazuri de infertilitate. Embolizarea uterină sau întreruperea vascularizației către fibrom poate fi o opțiune de tratament, însă aceasta periclitează șansele obținerii unei sarcini.

Ce este embolizarea

“Embolizarea constă în introducerea unor particule speciale, la nivelul vasului care „hrănește” fibromul și astfel este întrerupt aportul de sange. Treptat, fibromul își va reduce volumul, într-un an putând ajunge la 30% din volumul inițial, rareori dispărând complet. Embolizarea este preferată de către pacientele care vor sa evite intervenția chirurgicală și care nu își mai doresc copii. Asta pentru că există riscul ca embolizarea să afecteze și vascularizația endometrului. Acesta devine atrofic, subțire, cu șanse reduse de implantare a unei sarcini”, completează dr. Ionela Anghelescu. După tratamentul unui fibrom, o sarcină poate apărea imediat, pe cale naturală. În cazul intervențiilor ample, sarcina trebuie amânată 6 luni, până la refacerea uterului. Există și posibilitatea obținerii unei sarcini, fie pe cale naturală, fie prin fertilizare in vitro, chiar și fără îndepărtarea fibroamelor. Asta dacă tumorile benigne sunt de mici dimensiuni și nu dau simptome.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.