Cum se simte arta în castel

Picturi realizate cu substanțe chimice precum solvenți, alcool, sodă, bitum, pământ, decoloranți, vopsele acrilice și tușuri pot fi văzute până la primăvară la Castelul Cantacuzino din Bușteni, în noua expoziție a Galeriei de Artă, intitulată Ne/oW Art.

Expoziția prezintă peste 40 de lucrări realizate de artistele Mirela Iordache și Nadine Kseibi, câștigătoare ale concursului de proiecte organizat în luna septembrie, și este deschisă publicului în Galeria de Artă a castelului. Lucrările celor două artiste au fost alese din peste 100 de portofolii înscrise. „De-a lungul timpului, am avut expuși în Galeria de Artă a Castelului Cantacuzino tineri artiști care ne-au impresionat cu viziunea lor. Anul 2017 ni l-a adus în spațiul nostru expozițional pe Andrei Gamarț, care are o profunzime extraordinară. Ne-a bucurat numărul de vizitatori și astfel am decis să continuăm să expunem artă contemporană. Era firesc să organizăm un concurs de proiecte prin care toată lumea să aibă șansa de a expune“, a declarat Kurt Neuschitzer, CEO al Zamora Estate, companie care deține Castelul Cantacuzino.

„Posibilitatea de a fi la Castelul Cantacuzino înseamnă bucuria de a expune într-unul din rarele așezăminte de prestigiu și cu o mare vizibilitate“, a declarat Mirela Iordache, înainte de deschiderea expoziției pentru public. De asemenea, Nadine Kseibi, care este prezentă în expoziție cu aproximativ 30 de lucrări, a afirmat că expunerea lucrărilor sale în Galeria de Artă a Castelului Cantacuzino reprezintă o mare oportunitate de a se prezenta ca artist.

Gazdele manifestării au anunțat că speră ca iubitorii de artă să poată observa lucrări realizate din cenușă, cenușă ce provine din arderea notițelor dintr-un an al Mirelei Iordache, realizând astfel o convertire la nivel vizual a unei frânturi din clipele sale. De asemenea, sunt expuse lucrări realizate din zaț de cafea, praf de marmură sau rășină.

Absolventă a Universității Naționale de Arte București (UNArte), Nadine Kseibi consideră că „partea subconștientă ne poate vorbi prin artă“, acesta fiind primul pas spre folosirea conceptului ca modalitate de accesare a subconștientului uman prin imagine, formă și conținut. În prezent este masterandă la UNArte.

Mirela Iordache este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, licențiată în Arte Plastice/ Patrimoniu Cultural – Restaurare și a urmat un master în Strategii de creație în pictură la Universitatea Națională de Arte din București. Lucrările sale au fost selectate în 2013 la Strabag Artaward International Competition și la Triennale Europeene de l’Estampe Contemporaine, iar în 2015 a expus la Bienala Internațională de Pictură de la Chișinău.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.