Cum vrea Tudose să modifice pensiile de serviciu

Şedinţa de Guvern de astăzi, în care ar fi trebuit să fie discutată, printre altele, şi Ordonanţa de Urgenţă prin care să se modifice modul de calcul al pensiilor speciale, a fost amânată.

Motivul amânării este lipsa tuturor avizelor de specialitate necesare discutării acestei OUG și faptul că instituțiile care trebuiau să trimită aceste avize nu sunt de acord.

Proiectul a fost publicat de Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, care anunţă că la ora 15.00 va avea loc o discuţie cu Ministerul Muncii pe acest draft.

Potrivit acestui proiect, cuantumul net al pensiei militare de stat nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul a pensiei, astfel încât pensiile nu vor mai putea depăşi valoarea salariilor.

Sunt eliminate şi sporurile primite în cazul indexărilor. Pensiile astfel nu vor mai fi indexate cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, ci doar cu nivelul mediu al inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an. Dacă în urma actualizării rezultă un cuantum al pensiei mai mic, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată.

Prin acest proiect se modifică şi actualizarea pensiilor în cazul unor alte categorii de personae care beneficiază de pensii speciale: parlamentarii, personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, funcţionarii publici parlamentari, diplomaţii şi membrii Curţii de Conturi.

Reprezentanţii sindicatului angajaţilor din penitenciare susţin că prin acest proiect s-a renunţat la schimbarea modului de calcul a pensiilor militare de stat şi la modificarea vârstei de pensionare, care se aflau în intenţia Guvernului.

Şedinţa de Guvern de joi, în care ar fi trebuit să fie discutată, printre altele, şi Ordonanţa de Urgenţă prin care să se modifice modul de calcul al pensiilor militare, a fost amânată. Şedinţa va avea loc vineri, la ora 13.00.

Actul normativ prin care se modifică modalitatea de calcul a pensiilor pentru angajaţii Ministerului de Interne şi Ministerului Apărării Naţionale ar fi trebuit să intre în discuţia cabinetului Tudose în şedinţa de Guvern de joi, alături de Legea vaccinării şi a plafonării indemnizaţiilor de creştere a copilului.

Anunţul privind intenţia Executivului de a schimba prevederile legale ce reglementează sistemul de pensii speciale a fost făcut, duminică, de către ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

Vă prezentăm mai jos textul propunerii pe care primul ministru l-a trimis spre avizare.

ART I – Art. 42^5 din Legea nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă din România, publicată în Monitorul Oficial al României Partea I nr. 270 din 22 aprilie 2015, cu modificările și completările ulterioare se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 42^5 – Pensia de serviciu se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea, și comunicat de Institutul Național de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie mai mică, se păstrează pensia aflată în plată.”

ART. II – Alineatul (10) al art. 68^5 din Legea nr. 567 din 9 decembrie 2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, publicată în Monitorul Oficial al României Partea I nr. 408 din 10 iunie 2015 cu modificările și completările ulterioare, se modifică și va avea următorul cuprins:

(10) – Pensia de serviciu se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea, și comunicat de Institutul Naţional de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie mai mică, se păstrează pensia aflată în plată.”

ART. III – Alineatul (5) al art. 73^1 din Legea nr. 7 din 11 ianuarie 2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 546 din 22 iulie 2015, republicată se modifică și va avea următorul cuprins:

”(5) –Pensiile de serviciu stabilite în condiţiile prezentei legi se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea, și comunicat de Institutul Național de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie mai mică, se păstrează pensia aflată în plată.”

ART. IV – Alineatul (5) al articolului 6 din Legea nr. 216 din 21 iulie 2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României publicată în Monitorul Oficial al României Partea I nr. 546 din 22 iulie 2015 se modifică și va avea următorul cuprins:

” (5) – Pensiile de serviciu, precum şi pensiile de urmaş, calculate potrivit prezentei legi, se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea, și comunicat de Institutul Național de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie de serviciu mai mică, se menţine pensia de serviciu aflată în plată.”

ART. V – Alineatul (10) al art. 51 din Legea nr. 94/1992 privind organizarea şi funcționarea Curţii de Conturi publicată în Monitorul Oficial nr. 41 din 19 ianuarie 2016, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și va avea următorul cuprins:

”(10) Pensiile de serviciu stabilite în condițiile prezentei legi se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea, și comunicat de Institutul Național de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie mai mică, se păstrează pensia aflată în plată.”

ART. VI – Alineatul (6) al articolului 49 din Legea nr. 96/2006 din 21 aprilie 2006 privind Statutul deputaților şi al senatorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 22 ianuarie 2016, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și va avea următorul cuprins:

” (6) Indemnizația pentru limită de vârstă se actualizează din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea, și comunicat de Institutul Național de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă o o indemnizație pentru limită de vârstă mai mică, se menține indemnizația pentru limită de vârstă aflată în plată.”

ART. VII- Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 556 din 27 iulie 2015, cu modificările și completările ulterioare se modifică după cum urmează:

1. La articolul 3 se introduc două noi litere, literele l) și m), cu următorul cuprins:
“l) solda/salariu lunar net – solda/salariul lunar brut prevăzut la art. 28 alin.(1) din care se deduce contribuția individuală la bugetul de stat, contribuția individuală la bugetul asigurărilor sociale de sănătate și impozitul pe venit, potrivit legislației în vigoare;
m) pensia militară de stat netă – pensia militară de stat stabilită în cuantum brut din care se deduce impozitul pe venit, potrivit legislației în vigoare.”

2. Articolul 59 se modifică și va avea următorul cuprins:
“Art. 59 – Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea și comunicat de Institutul Național de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă un cuantum al pensiei mai mic, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată.”

3. Articolul 60 se modifică și va avea următorul cuprins:
“Art. 60 – Cuantumul net al pensiei militare de stat, nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul a pensiei.”

Art. VIII – DISPOZIȚII TRANZITORII

Cererile de pensionare înregistrate şi nesoluționate până la data de 15 septembrie 2017 se soluționează conform normelor legale existente la data deschiderii drepturilor de pensii şi asigurări sociale.

Art. IX – DISPOZIȚII FINALE

Prevederile art. VII pct. 3 din prezenta ordonanță de urgență intră în vigoare la data de 15 septembrie 2017.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.