Cum vrea UDMR să înființeze ținut secuiesc autonom pe modelul CCR

Cum vrea UDMR să înființeze un ținut secuiesc autonom pe modelul înființării Curții Constituționale a României, scrie Dan Tănasă pe blogul său.

Tănasă se bazează chiar pe spusele unui senator UDMR. Într-o intervenție telefonică la postul B1TV, Tanczos Barna „ne-a lămurit ieri care este prevederea constituțională care ar permite înființarea unui ținut secuiesc autonom. În intervenția telefonică avută ieri la B1 TV, senatorul UDMR Tanczos Barna a invocat în repetate rânduri articolul 117 din Constituția României care ar permite legal înființarea unui ținut secuiesc autonom așa cum își dorește UDMR. Doar că după ce m-am documentat am realizat că Tanczos nu este prost, este doar mincinos“, mai scrie Tănasă pe blogul său. Și continuă:

„Tanczos a susținut ieri, la B1 TV, în repetate rânduri, că proiectul legislativ privind Statutul de autonomie al așa-zisului ținut secuiesc ar fi constituțional pe actuala Constituție potrivit art. 117 care prevede la alin. 3 că „Autorităţi administrative autonome se pot înfiinţa prin lege organică” (detalii aici).

Degeaba am invocat în intervenția mea faptul că actuala Constituție nu permite ca limba maghiară să fie limbă oficială de stat nici măcar la nivel regional și degeaba i-am explicat senatorului UDMR că în România nu există, potrivit Constituției, unitatea administrativ-teritorială a regiunii (a „ținutului” în acest caz). Nu și nu și nu. Tanczos o ținea cu art. 117 „punctul 3”.

După ce m-am documentat mai bine pe subiect (Slavă Domnului am mulți prieteni avocați și profesori în drept) am ajuns la concluzia că senatorul UDMR nu este prost ci mincinos.

Tanczos Barna afirmă că baza legală din Constituție care ar permite înființarea ținutului secuiesc autonom este art. 117 alin. 3 din Constituție care prevede faptul că „Autorităţi administrative autonome se pot înfiinţa prin lege organică”. Doar că acest articol constituțional nu are nicio legătură cu organizarea administrativ-teritorială a României.

Care este definiția noțiunii de autoritate administrativă autonomă? Păi o găsim O.U.G nr. 57/2019 privind Codul administrativ la art. 69 care prevede că „Autoritățile administrative autonome prevăzute la art. 51 alin. (1) sunt autorități ale administrației publice centrale a căror activitate este supusă controlului Parlamentului, în condițiile prevăzute de legile lor de înființare, organizare și funcționare și care nu se află în raporturi de subordonare față de Guvern, de ministere sau față de organele de specialitate ale acestora”. Deci, articolul invocat de Tanczos se referă la autorități ale administrației publice centrale a căror activitate este supusă controlului Parlamentului…și care nu se află în raporturi de subordonare față de Guvern. Care ar fi acestea? Acestea sunt, spre exmplu, Banca Națională, Curtea Constituțională a României, Curtea de Conturi, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe etc. Pe aceeași temă, la art. 71 din O.U.G. nr. 57/2019 se prevede faptul că „Numirea și eliberarea din funcție a conducerii autorităților administrative autonome se fac de către Parlament, în condițiile prevăzute de legea de înființare a acestora”. Adică, din nou, vorbim de instituții publice centrale unde conducerea este numită de Parlament, ca în cazul instituțiilor enumerate de mine mai sus.

Și uite așa ne-am lămurit care este baza legală pe care o invocă UDMR în acțiunile sale antiromânești. M-am lămurit încă odată că liderii UDMR nu sunt proști. Sunt mincinoși și parșivi și se bazează pe calitatea foarte proastă a partenerilor de dialog politic cu care negociază tot felul de chestiuni toxice pentru statul român.

Liderii UDMR au succes în intervențiile lor publice pentru că de cele mai multe ori au parte de interlocutori foarte slab pregătiți sau chiar de-a dreptul proști (nu este cazul gazdelor emisiunii de ieri de la B1 TV, Radu și Răzvan, care sunt foare bine pregătiți). Cu mine însă lucrurile stau complet altfel pentru că eu mă documentez și prezint argumente legale.“

Înregistrarea emisiunii difuzată pe postul B1 TV poate fi văzută  aici.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

15 Comentarii

 1. Saracii ! Mie unuia baietii astia incep sa-mi fie simpatici ! Ajunsi la o virsta matura, vad ca au incetat sa se joace cu ratuste si vaporase in cada de baie si au trecut totusi (semn al maturizarii politice !) la jocul cu trenulete electrice si regiuni autonome ! Ma rog, fiecare are dreptul sa-si faca cite una, prin debara, bucatarie sau pe balcon ! Ba eu as zice chiar ca acum, daca au si steag (chestia aia debila parca desenata de un copil oligofren, cu Soarele si Luna) si scrisul ala care aduce cu cuneiforma executata de un ciung, pot sa faca cerere si de apartenenta la ONU si sa trimita trupe de honvezi in Afganistan si Irak !

 2. Pai , este foarte clar , pentru toata lumea, ca UDMR , doreste stat in stat ! Cum suna ca „autonomii”, din tinutul secuiesc , sa aibe parlament propriu , guvern propriu , ba chiar si un presedinte ! Stau si ma intreb , in aceasta alcatuire , de ce nu vor si armata proprie ? Cine sunt vinovatii de obraznicia asta incredibila ? Pai, este evident : autoritatile statului , care au tratat cu nepasare si dezinteres , actiunile iredentiste ale UDMR cum ar fi batjocorirea in numeroase cazuri ale insemnelor statului roman, arborarea pe institutiile statului roman a unor drapele straine , batjocorirea eroilor neamului romanesc ( vezi , Avram Iancu ) si multe , multe altele . Ce sa mai spunem de vizitele „private ” ale unor personaje de rang inalt , ale statului maghiar , in Harghita si Covasna si participarea lor la diferite intruniri , ale minoritatii maghiare , unde mai tin si cuvantari nu tocmai favorabile statului roman ! Pai , ziceti dragilor , ce fel de vizite „private” sunt astea ? Si uite asa am ajuns aici ! Am ajuns , ca deputatii din Parlamentul Romaniei , sa aprobe ,tacit , ceia ce au aprobat ! Dar, ce frumos , ce minunat : PSD, partidul majoritar, nu are nicio vina ; n-a stiut , n-a cunoscut , nici pe acolo n-a trecut ! Cine e de vina ? S-a gasit marele vinovat : coronavirusul ! Hi,hi,hi !

 3. @Didos, dar ei sunt Stat in Stat. Ei vor ceva mai putin decat sunt ! Au granite proprii, scoli si spitale de toate gradele, judecatorii, administratie de stat de orice fel in limba maghiara, steag „national”, etc. Au chiar si armata proprie, organizata pe comitate, care se antreneaza subversiv prin vagaunile din zona unde isi ascund nu numai efectivele dar si armamentul din dotare. Toti au conducere militarizata subordonata direct vicefurherului de Buda. Stiti care, cel care defileaza pe cal negru prin inima Romaniei de 15 martie. Autonomia este un moft. Iar Ciolacu in nemernicia si mediocritatea sa, sau mai stii in viclenia sa, vroia sa le legitimeze intreaga „recuzita” din dotare. S-Audi PSD-ule pe cine ai pus in fruntea Camerei Deputatilor si a Partidului ?!

 4. @Didos, si totusi vor si ei ceva, da ! Vor sa se rupa si sa se separe de Romania, asta vor, nu autonomie sau alte asemenea glume, cu „bate saua sa priceapa iapa”. Asta vor bozgorii, ce naiba trebuie sa ne si deseneze !. Urmata de alipirea la Ungaria printr-un „coridor umanitar”, da ?! Am mai auzit noi despre asa ceva. De aia-i si dau zor cu autostrazile din Ardeal care leaga inima Romaniei de Budapesta si nici una a Draku nu a ajunge si la Bucuresti, sediul tradatorilor si tantalailor nationali, nerusinati, puturosi, curvari si clevetitori ?! Si atat !

 5. multumiti pesedeului, pentru toate concesiile facute ungurilor! De la Iliescu incoace, minoritatile din Romania au tot primit drepturi, pana au intrecut majoritarii.
  Avea dreptate Vadim, Astia, PLANG DE DURERI INCHIPUITE!

 6. Alcibiade, te-a luat avantul tineresc…. Prea sigur de faptul ca putea controla situatia cu votul de la Senat (care este camera decizionala in speta !!!) si incurcat de intreruperea activitatii parlamentare cauzata de un covide liberal parca anume, Ciolacu nu s-a deranjat sa le dea peste bot UDMR-istilor. Ceeace o sa-l coste fiindca prejudiciaza pozitia PSD. Faptul a fost imediat speculat de IohaniSS care crede ca poate sa incalece calul lui Avram Iancu. Pentru asta nu s-a jenat ca la vreme de pandemie sa traga cu tunul intr-un iepure deja mort. La bizonii Lucovidului asemenea smenuri tin dar de la tine care te pretinzi analist, este de asteptat mai multa luciditate. Sper ca se gaseste si la Braila….

 7. Io cred ca au facut-o ca sa-i dea prilej Craisorului cu 6 case sa se impauneze ca un nou Avram Iancu….
  Mai lipsea s-o bage p`aia cu pumnul in pieptul furtunii dar i-a luat aerul Ciuma Rosie ingropand prin vot democratic rahatul urat mirositor lasat de UDMR in mijlocul drumului si nematurat la timp….

 8. Nu va lasati manipulati dragi ROMANI.Acest Editat numit KLAUS WERNER IOHANNIS,a profitat de aceasta mare GAFA DE LA CAMERA DEPUTATILOR,sa arate el cat de mult „IUBESTE”,ROMANIA.Dar el uraste acest popor,vrea sa se razbune,probabil,pentru trecerea ROMANIEI de partea cealalta in cel de al doilea razboi mondial.De ce parintii lui au plecat in GERMANIA??? In iulie 2017 a facut o vizita de lucru in judetele HARGHITA si COVASNA,iar la intalnirea din sala CJ Harghita a ascultat cu sfintenie in pozitia de DREPTI,imnul ROMANIEi si imnul asa zisului TINUT SECUIESC.De ce nu a luat atunci pozitie??? El crede ca toti romanii sunt naivi si cred toate magariile pe care le debiteaza.Cine a reactivat organizatia NAZISTA – GRUPUL ETNIC GERMAN-??? Nu cumva el prin FDGR-ul condus la nivel national de el,care a cerut sa fierecunoscut ca succesor al GEG ?Da politicienii nostrii,indiferent de la ce partid au fost s-au aliat cu aceasta organizatie IREDENTISTA UDMR si le-a dat prea multe drepturi acestor BOZGORI.Daca acest presedinte interimar al PSD-lui,Ciolacu este asa slab,alegeti domnilor din PSD un LIDER CU SANGE IN INSTALATIE.Era mai ferma DANCILA.Mariti pragul electoral la 8-10% ca acesti iredentisti maghiari sa nu mai stea in PARLAMENTUL ROMANIEI pe banii nostrii.Am acceptat de la inceput niste cereri de ale acestor bozgori prea usor.Amintifiva de MONUMENTUL celor 13 generali de la ARAD,care au luptat in armata maghiara in perioada,decembrie 1848-iunie 1849,care au trecut prin foc si sabie peste 300 de sate romanesti,omorand peste 40.000 de oameni si noi le punem pe teritoriu un MONUMENT.Unde esti tu VADIME si partidul tau?Am ajuns sa ne ploconim la voturile acestor iREDENTISTI,pentru a sta la guvernare.Iar acest TRADATOR de tara vrea sa manipuleze,cand pe el l-au votat toti maghiarii.Scoateti in afara legii aceasta ROGANIZATIE IREDENTISTA numita UDMR infiintat pe criterii etnice.

 9. Ei, si ? n-au decât, Dan Tanasa. Nu mai agita aiurea un subiect. Nu mai provoca ura nationala-n mod gratuit. 1. Transilvania (TOATA) a fost CUMPARATA DE ROMÄNIA (AFACEREA OPTANTILOR) cu 100 de TONE de AUR BANCAR. Tzinutul Secuiesc facând si el parte din Transilvania. Citeste, mai bine, despre AFACEREA OPTANTILOR. Ca bestia de Nastase Adrian a-ncercat prin toate mijloacele (pe urmele lui Catarama, care desfiinteaza centralale ministeriale de craciun ’89 si-ale lui Isarescu Mugur, care face yo-yo cu moneda nationala pâna saraceste pe toata lumea, de la intreprinderile industriale, la economiile populatiei), Nastase Adrian, spuneam, a-ncercat, si el, prin toata mijloacele („privatizari” si „restituiri”) sa compromita, tradatorul national, decizia de justitie obtinuta, totusi, de România-n AFACEREA OPTANTILOR. O decizie abuziva-n sensul în care un tratat de pace (Trianon, Transilvania ROMÄNEASCA) nu poate fi pus în discutie si reinterpretat în justitie. S-a-ntâmplat, însa. România câstigând, prin Titulescu, cu pretul CUMPARARII TRANSILVANIEI. 2. DEPUNE PLÄNGERE-MPOTRIVA TRADATORULUI DE NASTASE ADRIAN, daca vrei sa te rafuiesti. Nu cu Tinutul Secuilor. Pentru care nici dracu’ n-are bani, nici statul român, nici ei însisi (si mai si devastându-si padurile…). Si ia-te si de Constitutie, nu fi PROST: secuii (când pe pancarda scrie „bine-ati venit” SI-N ROMÄNESTE) sunt GIRONDINI (la fel COMISIEI EUROPENE, cu regionalizarea Europei), în timp ce Constitutia României este IACOBINA (= CENTRALISMUL democratic).

 10. Pai premier il au pe Ludovic Orban aliatul este același dupa timpuri Germania reprezentată de Werner ..totul se face dupa modelul tătucului Hitler iti dai foc singur si dai vina pe comuniști …

 11. Dece intrebi un dantănase, ?/ De ce nu intrebi pe Hunor, sau mai bine de ce nu publici textele proiectului maghiar,. să vezi că de fapt cum ”fură ardealu” ?? De ce fugi după zisele unui excroc, a unui care vea să trăiască din număratul drapelelor sau de ce inscripții maghiare vechi mai descoperă pe ziduri ?? Un jurnalist adevărat publică fapte, nu părerile unora handi capați cu orbul găinilor.

 12. Bine, da’ totusi nu inteleg de ce sint astia in continuare suparati ? Cumva pentru ca nu le-am dat restul cind cu „cumpararea Transilvaniei” ? (ciudat, da’ nici macar n-am citit anunt in ziare, la „mica publicitate – Vinzari terenuri” ! … si inca ceva : atunci cind cica ne-au vindut „apartamentul”, au uitat sa-si ia mobila, adica secuii !)

 13. „Lucovidu'” fata de Iohannis e exact in aceeasi relatie in care era „amiralul” de Balaton, Horty, fata de unchesu’ Adolf !

 14. Vad ca printre comentatori exista si oameni care vorbesc prin documente,despre care habar n-aveam,cum e cea cu ”afacerea optantilor”.Intr-adevar,am citit acum un art.,in Adevarul, cum ca Optantii maghiari au primit 100 de tone de aur de la Romania,d’a scriu ei nu pentru cumpararea Transilvaniei-inclusiv secuimea,ci pentru despagubirea grofilor expropriati,conf.unei reforme agrare romanesti.Despre D,tonase si alte lepre ”patriotice” n-am ce discuta,ca ei profita de titulatura,considerandu-se superiori oamenilor obisnuiti ”nepatrioti”.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.