Diferite studii medicale citate de reviste de specialitate arată că inimile suporterilor o iau razna atunci când echipele lor favorite sunt învinse. Ca urmare, unii experţi au în vedere chiar măsuri de prevenire pentru a limita riscul de accidente cardiace.
A privi Mondialul este un pericol pentru sănătate?, se întrebă revista „Courrier International”. Ei bine, dacă echipa preferată, de regulă propria reprezentativă naţională, este pe cale să piardă meciul, aţi face bine să aveţi un difibrilator în preajmă. Potrivit unui studiu făcut de „British Medical Journal”, riscul de a fi internat într-un spital englezesc pentru infarct miocardic în 30 iunie 1998 – zi în care Anglia a pierdut în faţa Argentinei într-un meci de Cupă Mondială deosebit de tensionat ce s-a încheiat prin penaltiuri – era cu 25% mai mare decât de obicei. Nivelul ridicat de spitalizări din cauza crizelor cardiace – de circa 55 noi cazuri – s-a menţinut în următoarele două zile. Faptul lasă să se creadă că şocul colectiv al înfrângerii şi/sau complicaţiile pe care le-a creat nu s-au liniştit imediat.
În Europa Continentală, cardiologii au constatat aceeaşi legătură. Un studiu apărut în „International Journal of Cardiology” a comparat decesele din Elveţia cauzate de stopuri cardiace în timpul Cupei Mondiale din 2002 cu cele consemnate în aceeaşi perioadă a anului precedent. A rezultat o creştere de 77% în cazul unor asemenea decese printre bărbaţi şi de 33% printre femei.
Într-un articol publicat de „New England Journal of Medicine” se arată că numărul cazurilor de urgenţă cardiace la München a fost de 2,66 ori mai ridicat în timpul Cupei Mondiale din 2006 decât în săptămânile precedente şi următoare evenimentului. Autorii concuzionează că „se impun măsuri preventive de urgenţă înaintea viitorului turneu final mondial” şi făceau o serie de propuneri ce mergeau de la terapia cognitivă la administrarea (sau creşterea dozelor) de betablocante.
În schimb, un articol din revista „HEART” arată că numărul de morţi cauzate de infarct la bărbaţii din Franţa a fost în mod clar mai mic în ultima zi a finalei Cupei Mondiale din 1998, ce a opus Franţa Braziliei, decât în timpul ultimelor sau următoarelor cinci zile. Acest meci a fost un mare eveniment în Franţa, el desfăşurându-se seara şi stârnind un interes absolut uriaş, fiind urmărit la tv de circa 40% din populaţie. Altfel zis, cel mai mic număr de crize cardiace s-a consemnat în orele ce au precedat meciul propriu-zis. Cercetătorii apreciază că imensa agitaţie, euforia colectivă a suporterilor au compensat probabil puseul de stres şi marele consum de alcool. Evident, victoria fotbaliştilor francezi a cântărit greu în această balanţă.
În fine, în Scoţia, o echipă de psihiatri a publicat un studiu în „British Journal of Psychiatry” în care a semnalat o scădere a numărului internărilor de urgnţă în spitalele psihiatrice în timpul şi după Finala Cupei Mondiale. Acest lucru se explică probabil prin avântul de coeziune naţională pe care-l au suporterii când urmăresc un meci al echipei lor. Altfel zis, dacă nu v-a ucis înainte, fotbalul este bun pentru sănătatea dvs.!
Dar cum au stat lucrurile cu jucătorii înşişi? Din „American Journal of Sports of Medicine” aflăm că în cele 64 de meciuri ale Cupei Mondiale din 2002 s-au consemnat 171 accidentări, adică o medie de 2,7 pe meci, 77% fiind rezultatul unei ciocniri cu un alt jucător. Un studiu complementar asupra Cupei Mondiale din 2006, făcut de aceiaşi cercetători, a constatat 164 de accidentări în 64 de meciuri, ceea ce înseamnă o medie de 2,3 pe întâlnire.
Înaintea Cupei Mondiale din 2006, echipele naţionale au avut o perioadă de pregătire mai mare decât în 2002, când numeroase echipe au început turneul aproape imediat după terminarea campionatelor naţionale. Rezultatul? Sportivii s-au odihnit mai mult, iar accidentele din meciurile din campionate au putut fi tratate. Fără îndoială, este unul dintre motivele scăderii numărului de accidentări de la un Mondial la altul. Totodată, cercetătorii cred că noile reglementări adoptate pentru a proteja jucătorii au dat roade. FIFA a dat arbitrilor puterea să sancţioneze sever tot ceea ce apare drept fault grav.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.