Curbă periculoasă fără marcaj

Argumentele oricărei puteri sunt întotdeauna imbatabile. În esenţă, ele îşi pierd importanţa când sunt supralicitate prin anularea morală a vocilor critice. Strada este principala cenzură a puterii, deşi aceasta ar trebui să fie reprezentată de către opoziţie. Invocarea manipulării, universalizată, încetează când contestatarii sunt determinaţi. România se află într-o curbă mai mult decât periculoasă, dar şi în urgenţa unor schimbări. Un fost regim piramidal se vede expus scoaterii din scenă prin metode apropiate. Dificultatea ruperii de regimul anterior nu şi-a găsit încă oamenii pe măsură? Toxicitatea actuală depăşeşte deja graniţele ţării, expunând parcursul public. Criza autorităţii din aceste zile poate genera situaţii grave dacă nu vor fi cedări. Toţi actorii politici, rupţi din betonul armat al ideologiei totalitare, nu lasă loc dialogului. Toţi vor să reuşească acum, în acest moment. Ce mai contează într-un asemenea moment al primilor paşi ai escaladării? Poate întoarcerea la principiile de bază ale democraţiei, oricât de mare ar fi pentru unii acest efort firesc. Extinderea manifestaţiilor de stradă din principalele oraşe din România nu poate duce, în condiţiile politice actuale, paradoxal, decât spre o atmosferă de prăbuşire a democraţiei. Spirala momentului pare să aibă o finalitate destul de precisă. Guvernarea momentului se poate apropia de o contestaţie publica majoră, în principal prin dezactivarea parlamentului.

Graţierea şi amnistia au depăşit aria de cuprindere, încercând notele unui registru al profunzimilor statale profund dereglate. Pentru asemenea posibile detensionări este nevoie de o altă implicare a legislativului. Revolta publică va eşua, nu va fi pentru prima dată. Cu minimă intransigenţă se poate spune că lucrurile nu pot rămâne fără consecinţe. Într-o lume normală, vocea străzii ar trebui să fie unicul criteriu al deciziilor politice. Dezincriminarea străzii şi acceptarea unui alt fel de a face politică ar trebui să fie o realitate pentru toţi. Votul popular nu poate fi un argument pentru derapaje. De aceea între alegeri sondajele de opinie sunt esenţiale pentru evitarea instabilităţii. A merge până la capăt în România actuală ar trebui să fie o chemare la dialog şi transparenţă. Aberaţiile legislative, sistemul exponenţial, toate cer dialog pentru îndreptare.

Legislaţia este pentru toţi, nu poate fi o încălcare a legii prin lege. Să conţină reformarea României acest spectacol contrariant?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vieru 1333 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.