Cutremurul BREXIT: Votul și toate reacțiile

Parlamentul britanic a RESPINS marți seară Acordul BREXIT negociat de Guvernul Theresa May cu UE. Nu mai puțin de 432 de parlamentari au votat împotriva acordului, față de 202 câți au fost de acord cu documentul. Decizia a amplificat criza politică.

UPDATE Partidul Laburist britanic, aflat în opoziţie, a depus marţi seară, în contextul respingerii Acordului Brexit de către Camera Comunelor, un proiect privind organizarea unei moţiuni de cenzură la adresa Guvernului Theresa May.

„Am depus un proiect de moţiune de cenzură la adresa Guvernului”, a declarat Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, denunţând „incompetenţa” Executivului de la Londra.

Andrea Leadsom, preşedintele Camerei Comunelor, a stabilit ca votul pe tema moţiunii de cenzură să aibă loc miercuri seară.

Membrii Camerei Comunelor pregătesc o moțiune prin care să amâne procesul de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, unii miniştri le-au transmis oamenilor de afaceri, informează la rândul său cotidianul The Evening Standard.

Marea Britanie ar trebui să iasă din Uniunea Europeană pe 29 martie, dar acest termen este considerat acum foarte improbabil după respingerea de către Camera Comunelor a Acordului Brexit negociat de Guvernul Theresa May.

Ministrul de Finanțe, Philip Hammond, ministrul pentru Mediul de afaceri, Greg Clark, şi ministrul pentru Brexit, Stephen Barclay, l-au spus liderilor din domeniul afacerilor că parlamentarii „pregătesc o moţiune pentru a amâna Articolul 50” din Tratatul de la Lisabona privind ieșirea din UE, a declarat pentru Reuters un director britanic de companie care a participat la discuţia telefonică.

Acesta a adăugat că oamenii de afaceri i-au întrebat pe miniştri şi despre posibiliatea unui Brexit fără un acord.

„Ei fac o treabă bună încercând să pară că știu ce se întâmplă acum, însă nimeni nu ştie”, a mai afirmat sursa citată, precizând: „Va trebui să aşteptăm să vedem ce se întâmplă cu ajungerea la un consens în Parlament”.

Reacția Theresei May 

Marți seară Theresa May a exprimat regretul că Acordul Brexit a fost respins de Camera Comunelor şi le-a recomandat deputaţilor britanici să propună soluţii pentru depăşirea crizei politice.

„Este clar că membrii Camerei Comunelor nu susţin acest acord. Dar votul din această seară nu arată ce ar susţine. Nu se spune nimic despre modul în care intenţionăm să onorăm decizia poporului britanic” privind ieşirea din UE, a declarat Theresa May.

„Lumea, mai ales cetăţenii UE care s-au stabilit aici şi britanicii care locuiesc în UE, merită claritate pe aceste teme cât mai curând posibil”, a precizat Theresa May.

Premierul britanic a anunţat că aşteaptă rezultatul moţiunii de cenzură şi, dacă va rămâne în funcţie, va încerca renegocierea Acordului Brexit cu Uniunea Europeană.

Premierul scoţian Nicola Sturgeon, a declarat după ce Parlamentul de la Londra a respins acordul, că Theresa May ar trebui să suspende procesul privind Brexit-ul şi să organizeze un nou referendum.

„Nu mai putem pierde timp. Este momentul să oprim ceasul Articolului 50 (al Tratatului de la Lisabona). Trebuie propusă o lege prin care această chestiune să fie adusă din nou în faţa electoratului”, a declarat Sturgeon la BBC.

Imediat după ce Parlamentul britanic a respins acordul cu 432 de voturi ‘contra’ şi numai 202 ‘pentru’, Nicola Sturgeon a scris pe Twitter că este o „înfrângere istorică” şi a cerut guvernului britanic conservator să blocheze procesul de ieşire din Uniunea Europeană până la organizarea unui nou referendum.

„Înfrângere istorică a premierului şi de luni de zile era evident că se va întâmpla acest lucru. S-a pierdut mult timp”, a scris ea.

Reacțiile la nivelul UE

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a exprimat „regret” că Acordul Brexit a fost respins de Camera Comunelor şi a cerut Marii Britanii să clarifice urgent intenţiile privind procedura Brexit, în timp ce Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a sugerat anularea ieşirii din UE.

„Am luat notă cu regret de rezultatul votului desfăşurat în această seară în Camera Comunelor. Îndemn Marea Britanie să îşi clarifice intenţiile cât mai rapid posibil. Timpul este aproape de final”, a transmis Jean-Claude Juncker prin Twitter.

La rândul său, Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a sugerat anularea procedurii Brexit. „Dacă este imposibil un acord şi nimeni nu vrea ieşirea fără acord, atunci cine va avea în sfârşit curajul să spună care este singura soluţie pozitivă?”, a declarat Donald Tusk prin Twitter.

„Regretăm rezultatul votului şi îndemnăm Guvernul britanic să clarifice cât mai curând intenţiile privind următorii paşi. Cele 27 de state UE vor rămâne unite şi responsabile, aşa cum au fost de-a lungul întregului proces, şi vom încerca să reducem daunele generate de Brexit. Vom continua pregătirile pentru orice rezultat, inclusiv pentru scenariul producerii Brexit fără acord”, a transmis un purtător de cuvânt al Consiliului European.

Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European, a cerut Marii Britanii să depăşească impasul politic şi să ofere soluţii clare privind situaţia Brexit, după respingerea Acordului de către Camera Comunelor.

„Votul de la Londra pe tema Brexit este o veste proastă. Primele noastre gânduri sunt la cei 3,6 milioane de cetăţeni europeni aflaţi în Marea Britanie şi la britanicii care trăiesc în spaţiul comunitar. Au nevoie de certitudini privind viitorul. Noi luptăm permanent pentru ei”, a transmis Antonio Tajani prin Twitter.

Președintele Franței Emmanuel Macron a declarat marți că Marea Britanie ar avea cel mai mult de pierdut în cazul unei ieșiri din UE fără un acord, după parlamentarii britanici au respins în mod categoric acordul negociat de Guvernul Theresa May cu liderii europeni, informează agenția Reuters.

Aflat la o dezbatere cu oficiali locali în Normandia, Macron a declarat după ce a aflat rezultatul votului din Camera Comunelor că „prima opțiune, merg pe varianta lipsei unui acord. Ei spun: «nu există nici o înțelegere». Asta e înfricoșător pentru toată lumea. Primii pierzători vor fi britanici”.

„A doua opțiune, ne spun – în opinia mea, asta vor face, îi cunosc un pic – «vom încerca să îmbunătățim ceea ce putem obține de la europeni și vom reveni la vot»”, a continuat Macron.

„În acest caz, vom examina asta, poate vom face îmbunătățiri în unul sau două cazuri, dar nu prea cred, pentru că am ajuns la maximum cu ceea ce am putut face cu acordul și nu vom înceta să apărăm interesele europene pentru a rezolva problemele politice interne ale Marii Britanii”, a explicat liderul de la Paris.

„Există o a treia opțiune, adică să spună – și, în opinia mea, vor începe cu cea de-a doua opțiune și apoi în cele din urmă vom ajunge la a treia – «de fapt, vom avea mai mult timp să renegociem ceva», a mai declarat Macron, adăugând că acest lucru „creează o mare incertitudine și temeri”.

Ministrul de finanţe şi vicecancelar german Olaf Scholz a declaratcă este „o zi amară pentru Europa” după ce Parlamentul britanic a respins acordul negociat cu Bruxellesul privind Brexit-ul, relatează AFP.

„Este o zi amară pentru Europa. Suntem pregătiţi. Dar un Brexit dur este cea mai rea dintre toate posibilităţile pentru UE, dar în special pentru Marea Britanie”, a scris Scholz pe Twitter imediat după votul din Parlamentul de la Londra.

Preşedinta Uniunii Creştin Democrate (CDU), Annegret Kramp-Karrenbauer, şi-a exprimat la rândul său regretul pe Twitter, spunând că „un Brexit dur ar fi cea mai rea dintre toate opţiunile”.

Ea i-a îndemnat pe britanici ca de acum „să nu se precipite”.

Secretarul de stat german pentru Europa, Michael Roth, a spus că este vorba de un „dezastru”, adăugând totuşi că „porţile Europei rămân deschise”.

Guvernul irlandez a anunţat marţi că îşi intensifică pregătirile pentru un Brexit fără acord, după ce Parlamentul de la Londra a respins înţelegerea negociată de premierul britanic Theresa May cu Bruxellesul privind ieşirea Regatului Unit din UE, relatează AFP şi Reuters.

„În mod regretabil, rezultatul votului sporeşte riscul unui Brexit dezordonat. Prin urmare, guvernul va continua să îşi intensifice pregătirile pentru un astfel de rezultat”, a precizat guvernul de la Dublin într-un comunicat.

Totodată, guvernul irlandez a făcut apel la Marea Britanie să prezinte propuneri „pentru a rezolva acest impas”.

De asemenea, Dublinul a reamintit „poziţia clară a UE că acordul de retragere nu este deschis pentru renegociere”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

12 Comentarii

  1. Ideea ca cineva din UE ar putea dicta Regatului Unit conditiile separarii de UE este contrara principiului suveranitatii nationale si complet inacceptabila oricarui om de bun simt. Prin decizia recenta Parlamentul a restabilit perspectiva corecta a lucrurilor.

    • Ideea ca un popor precum britanicii care au colonizat sute de ani teritorii ale altor popoare respecta principiul suveranității este ridicola. Marea Britanie nu dorește doar ieșirea din UE ci și păstrarea privilegiilor în relațiile economice cu UE de care beneficiau în calitate de Centru financiar bursier . Ieșirea Marii Britanii din UE nu este expresia „principiului suveranității” ci un ajutor dat Statelor Unite care nu își doresc o Uniune Europeana puternica . Britanicii aveau posibilitatea de a contrabalansa în UE tendințele de hegemonie franco-germane aliindu-se politic cu state precum Polonia , Ungaria , Cehia pentru apărarea acestui principiu al suveranității în interiorul UE . Astfel alte doua state cu istoric colonial Franța și Germania ar fi fost împiedicate sa colonizeze economic și politic estul Europei

    • Stelutei de la Kremlin
      Sigur ca Marea Britanie intelege altfel Europa decat o inteleg amatorii de carnati si bere instrumentati de la Moscova…. Diferenta de atitudine este ca de la whisky la…bere.
      Daca vrei sa stii cine are interesul ca Europa sa fie slabita, trebuie sa privesti spre Est nu spre Vest.

  2. ORITI-VA, ajunge, gata cu moftul și impaunarea de britanici!
    Rămâneți în UE, controlați migrația asa cum trebuie, lăsați oamenii să vină la voi!
    Controlat, fără sa va simțiți amenințați, și cu bune intenții!
    Rămâneți și ajutați UE să dezvolte economiile!
    Gata cu joaca de „imperiu” ofensat, jignit, overload!
    Dați semnalul că sunteți GREAT cu adevărat, nu mai fiți chikens și pussycat!
    Riscați prea mult să nu faceți ASTA.
    Do IT!

    • Vigilentule, problema nu este ce fac britanicii. Problema este daca UE este o asociere de natiuni cu adevarat suverane sau o Gaura Neagra in care o data prinsa, o natiune nu mai are scapare pana nu este distrusa.
      Din perspectiva asta ce fac britanicii este un test crucial. In functie de rezultat vom sti daca traim intr-o lume libera sau intr-un alt lagar, controlat, indirect dar evident de Rusia. Asa ca mai bine sa le uram succes !
      Honni soit qui mal y pense !

  3. Daca Marea Britanie iese din UE fara un acord economic iar Germnia si Franta recurg la contramasuri economice, in viitorul apropiat si NATO se va desfiinta. UE va fi nevoita sa-si formeze o forta militara proprie asa cum viseaza Macron si Merkel.

    • O armata UE controlata de Franta si Germania ar fi la fel ca Pactul de la Varsovia. Armatele pactului de la Varsovia nu s-au luptat cu inamicul din occident dar au avut in schimb rolul de a invada tarile pactului in momentul in care doreau independenta (vezi invadarea Cehoslovaciei).

  4. un „adio, dar rămân cu tine”, îmbrăcat în votul parlamentului şi moţiunea Camerei Comunelor…

  5. Politicienii europeni, cei germani in primul rand, ar trebui sa aiba bunul simt si sa nu se mai pronunte inaintea deciziilor Parlamentului britanic. Honni soit qui mal y pense !

    • Brexitul? dupa cum citesc in presa internationala britii nu stiu cum sa iasa, dar sa-si pastreze privilegiile! derbedei au fost in istorie!

      cine cunoaste cat de cat istoria nationala a tarii isi da seama ca noi datoram si 1859 si 1918 Frantei si nu Angliei! asa ca solidaritatea asta cu britii este o prosteala…

      si tot cine stie istoria noastra nationala isi da seama ca Romania nu a fost capabila sa se autoguverneze, iar cand a fost in situatia asta a facut-o prost!

      pentru noi UE este vitala…si daca te uiti la cifrele dezvoltarii noastre in 2006-2017 iti dai seama de progresele tarii!

      ca unii nu cauta adevarul si ca vorbesc aici precum chibitii din parcul Cismigiu arata ca in treburi de geopolitica competenta lor este egala cu aceea si *specialistilor amatori* din fotbalul romanesc!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.