„Dacă Dăncilă este suspendată, în 45 de zile nu mai avem Guvern“

Afirmația aparține fostului președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, care spune că în cazul acesta este vorba despre „o revocare atipică, ascunsă“ a premierului, potrivit Mediafax.

Zegrean spune că dacă Viorica Dăncilă va fi suspendată din funcție, după 45 de zile Guvernul va fi dizolvat, fiind vorba despre o ”revocare atipică, ascunsă” a premierului.

”Dacă (premierul Viorica Dăncălă -n.r.) ar fi suspendată din funcție și nu se întoarce în 45 de zile, adică nu se rezolvă procesul penal în 45 de zile, urmărirea penală, dacă nu se dă o soluție care să spună ori că e albă ori că e neagră, ea rămâne suspendată. Adică după 45 de zile nu mai este guvern”, a declarat fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, explicând ce se poate întâmpla dacă, în urma unei eventuale puneri în mişcare a unei acţiuni penale împotriva premierului, președintele Klaus Iohannis o va suspenda pe Viorica Dăncilă.

El a precizat că, potrivit Constituției, dacă premierul este în imposibilitatea de a-și exercita mandatul mai mult de 45 de zile, Guvernul se dizolvă.

”Ar fi un lucru atipic, anormal. Nu e chiar constituțională chestia asta, pentru că avem text care spune că președintele nu-l poate revoca pe primul ministru. Asta ar însemna că dacă îl suspendă și să împlinesc 45 de zile și nu se poate întoarce în funcție, ar fi practic o revocare, ceea ce Constituția nu permite. Din 2003 este text clar, un text cât se poate de ritos care spune – președintele nu-l poate revoca pe primul ministru. Asta ar fi o revocare atipică, o revocare ascunsă. Nu-mi imaginez cum ar putea să se întâmple acest lucru”, a adăugat Zegrean.

El a reamintit că atunci când a fost redactată actuala Constituție nu a fost prevăzută și o astfel de situație.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, joi, la Iaşi, că a sesizat Parchetul General „în calitate de cetăţean” de faptul că Viorica Dăncilă şi Liviu Dragnea au difuzat informaţii cu caracter secret. Plângerea este pentru înaltă trădare, divulgare de informații secrete și uzurpare de funcții, fiind făcută în contextul memorandumului aprobat de guvern pentru relocarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, joi, trimiterea plângerii depuse de Ludovic Orban contra premierului Viorica Dăncilă structurii de parchet competente, respectiv DIICOT.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

23 de Comentarii

  1. Zegrene, in cele 45 de zile poate fi suspendat presedintele. Interimarul il pune la loc pe prim-ministru, ii da afara pe sefii parchetelor si rezolva problema. Fiind suspendat, presu poate fi acuzat de atentat la siguranta nationala, etc…

    • Ardelene, suspendati-l voi PSDragnea pe Iohannis! Indrazniti sa aratati ca puteti mai mult decat sa maraiti la televiziunile aservite ca niste mafioti second hand! Indrazniti voi care cu minciuni cu tot ati votati doar de 3.2 milioane de romani sa ii infruntati pe restul de 15 milioane! Indrazniti sa il puneti pe Tariceanu presedinte interimar care va termina doar cu Dragnea ca de PSD are nevoie in Parlament in primele 5 minute. Si la 30 de zile de la suspendare, dupa referendumul in care veti fi mai umiliti decat ati fost la suspendarile lui Basescu care nu avea nici 10% din popularitatea lui Iohannis, inclusiv de moldovenii insultati ieri de Firea si compania ciumei rosii pentru ca doresc autostrada, sa va mutati toata ciuma rosie in Corea de Nord. Ca lui Putin nu ii trebuie prosti si nu veti fi primiti in Rusia! Chiar si suspendat presedintele nu poate fi urmarit penal. A fost votat direct de popor, pana poporul nu il da jos prin referendum, presedintele ales ramane presedinte!

  2. Cu fiecare zi ce trece, se confirma inca o data, daca mai era nevoie, ca aceasta Constitutie a Romaniei este de fapt o compilatie exotica intre cea a Botswanei, Insulelor Capului Verde si a Republicii Vanuatu ! Iar Iorgovan, atunci cind s-a amuzat sa o scrie, cred ca era „usor” aghezmuit !

    • A fost vot (referendum) si in 1991, si in 2003. Ca nu au insistat fortele politice ca votul a fost neregulamentar (doar cativa cetateni si ong-uri) tragem acum ponoasele.

    • Iorgovan „parintele Constitutiei” Odihnestete in PACE! Tizule, de ce te aghezmuiesti? Interesant pseudonim ai ales.

    • Ce spui tu parinte? Chiar asa? Daca ma gandesc putin, s-ar putea sa ai dreptate. Iogovan era PSD-ist. Dar prima Cconstitutie, a conceput-o Vasile Geonea. La vremea aia Iorgovan ii cara servieta. Dar a venit si vremea lui de glorie, la amendamente.

  3. Nici Machiavelli nu s-a gândit că, pe meleagurile noastre, se va naște peste 500 ani, unul mai tare decât el. Adicătelea, Iohannu.

  4. Nu il suport pe acest personaj insa are dreptate, Constitutia nu e clara aici si practic unele prevederi se contrazic cu altele. Constitutia zice cat se poate de clar ca Presedintele nu il poate revoca pe premier insa tot legea fundamentala spune ca Presedintele il poate suspenda pe membrul Guvernului impotriva caruia s-a cerut urmarirea penala. Daca presedintele cere urmarirea penala impotriva lui Dancila si ulterior o suspenda el practic o revoca pentru ca in 45 de zile dosarul penal nu are cum sa se rezolve. Probabil ca aceasta problema va fi rezolvata de CCR daca va fi cazul. Este posibil ca asta sa fie scenariul lui Iohannis care impreuna cu procurorii poate incerca sa dea jos premierul. CCR insa poate spune ca Presedintele ii poate suspenda numai pe ceilalti membri ai guvernului impotriva carora s-a inceput urmarirea penala nu si pe premier pentru ca in cazul premierului suspendarea ar deveni o revocare iar presedintele nu are dreptul de a-l revoca pe seful executivului. Lucrul asta ar strica planurile presedintelui.

    • Primul ministru nu are același statut cu al miniștrilor din cabinetul său. Demisia primului ministru are alte consecințe în comparație cu demisia oricărui ministru. Șocâtele Zegrean bagă iarăși capul în poză ca să întărească absurditățile legate de „măreția dreptului”, alea cu interpretabilitatea!

    • Corect. Acesta este motivul pentru care basescu nu l-a supendat pe Tariceanu.

  5. nimeni nu e mai presus de lege e mai important decat ca presedintele nu poate revoca pm. nici nu-l revoca, dispare de drept. ce sa inteleg? pm nu poate fi dat in judecata orice ar face??!!! halal logica la astia cu maretia dreptului. mai bine ar fi pus un ITist sa faca legi, ei sunt fortati prin natura meseriei sa trateze toate cazurile posibile dintr-un sistem. subiectiv vorbind, paguba-n ciuperci daca dispare guverunul dancila, s-ar putea sa nu observe nimeni, in afara de ziarele de caricatura.

    • Nu ai inteles nimic. Nu e vorba de dat in judecata, de fapt de urmarire penala in acest caz, ci de suspendarea din functie. Premierul poate fi urmarit penal trimis in judecata si chiar condamnat fara a fi suspendat din functie. Suspendarea din functie este o putere discretionara a presedintelui pe care o poate folosi sau nu atunci cand membrul guvernului este urmarit penal pentru fapte ce au legatura cu exercitarea functiei. Daca presedintele decide sa il suspende pe premierul urmarit penal pentru fapte ce au legatura cu exercitarea functiei sale atunci el practic il revoca pe seful executivului, Constitutia insa ii interzice in mod explicit sa faca lucrul asta. Daca premierul nu este suspendat asta nu inseamna ca urmarirea penala nu poate merge inainte. Poate fara probleme.

    • @Adrian83: Premierul condamnat definitiv de justitie isi pierde functia publica automat, iar daca este condamnat la inchisoare merge direct acolo. Constitutia nu o spune explicit, dar un premier urmarit penal este o rusine pentru tara respectiva, asa ca o demisie de onoare pentru binele tarii se impune in astfel de cazuri.

    • @misu. Ce legatura are ce spui tu cu ce am scris eu? Eu vorbeam de suspendarea premierului si nu de condamnarea definitiva. De fapt chiar am si spus ca premierul chiar daca nu este suspendat poate fi in continuare urmarit penal. In ultima vreme a inceput sa curga cu achitari in cazurile politicienilor trimisi in judecata. Daca premierul isi da demisia si apoi este achitat cine plateste pentru asta? Procurorii practic in cazul asta ar deveni un instrument politic folosit pentru a da jos Guverne fabricand dosare penale. Fostul judecator Grebla de la CCR si-a pierdut functia din cauza unui dosar fabricat.

  6. Dar pana acum am avut guvern? Ei guverneaza doar pentru clasa politica! Rusinos!

    • Am avut guvernul numit de Iohannis, cel condus de Cioloș. Lui Iohannis i-a plăcut și-l mai vrea o tură. #Rușinos!

  7. VV Dancila sa dea dovada de o minima demnitate in ceasul al 25-lea si sa demisioneze acum. Misoginismul grobian al lui Dragnea care a numit-o in functia de premier doar ca sa o faca de ras in fata intregii tari si a lumii trebuie oprit pentru a salva demnitatea tuturor femeilor din Romania. Tara care le-a dat pe Ana Aslan, Elisa Leonida Zamfirescu, Smaranda Braescu, Ecaterina Teodoroiu si Elisabeta Rizea merita si are posibilitatea de a fi reprezentata de femei de elita, somitati in domeniul lor de activitate, cu caracter si etica profesionala, care stapanesc limba romana si care nu isi baga singure microfoanele in priza!

  8. Parca ne jucam: Nati-o tie, dami-o mie, cu un cartof fiebinte. Presupunand ca Premierul va fi suspendat si Guvernul dizolvat, se va propune si numi un nou Premier, care poate propune aceiasi echipa, sau cu unele modificari. Ar fi, al patrulea guvern al coalitiei majoritare. Orice alta varianta, dorita de „cineva” ar trebui sa primeasca votul de Investitura de la Parlament, ori pana nu se rupe/sparge actuala majoritate, NIMENI nu poate impune o noua formula. Rezultatul: „bete in roate”, timp irosit inutil, pentru mersul normal al guvernarii.

    • Nu chiar…incep sa apara defectari in randul social-democratilor putrezi de bogati.Doar nu-s nebuni sa-si lase averile la verificat,fac troc cu cel ce ofera mai mult…si actualul govern incepe sa erodeze imaginea color ce „dau”…

  9. nicio problema daca acest guvern lipseste 100 sau 200 de zile. o sa ne indatoram mai putin!

  10. S-a trezit si Zagrean sa vorbeasca,scornind o „noutate”constitutionala pe masura priceperii lui: DIZOLVAREA GUVERNULUI !Poate daca mai da vreo „”erata”la Constitutie,asa cum a dovedit ca e mester !Omului asta chiar i-a intrat in cap ca e mare de tot,daca, nu se stie cum,a ajuns in fruntea CCR.unde a patronat uneori,destule hotarari controversate,contestate copios de specialisti autentici.Cum se zice a avut si el prilejul sa taca si l-a pierdut !

  11. Nu e nici o problema cu Dancila. Baga Dragnea o motiune de cenzura si o schimba cu alta marioneta, care n-are pete la dosar. O pune pe Carmen Dan. Iar la interne un alt trepadus de-al lui, Pe tudorel Toader de exemplu. Mai roteste si el cadrele, sa simta ritmul horei PSD.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.