Dăianu: Ce trebuie să facem

bani-moneda-romania-inflatie

Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a vorbit marți despre situația economică.

„Pornim de la ceea ce, pe bună dreptate, au remarcat şi agenţiile de rating, două dintre ele care au făcut evaluări privind situaţia economică din România, şi anume că şocurile externe de fapt perturbă foarte mult. Deci, trebui să înţelegem acest lucru. Nu problemele interne în momentul de faţă sunt cele care dau sau pot da peste cap o economie naţională, ci şocurile externe. Situaţia de acum este fără precedent după Al Doilea Război Mondial (…) Multă lume nu înţelege cât de mult şochează economiile această creştere a preţului relativ la energie. Aşa ceva nu s-a întâmplat nici acum câteva decenii când economia americană a fost supusă acelui şoc al multiplicării preţului la ţiţei. Ai pandemia care nu s-a terminat, are în continuare sechele, ai deglobalizare, rupere de lanţuri de aprovizionare, geopolitica. Se sparge sistemul global economic global. Ai perspectiva stagflaţiei, pieţe financiare foarte nervoase. Greşelile mari în politica economică te pun cu spatele la zid. Economiile sunt zguduite practic şi marea provocare pentru politica economică, pentru cei care guvernează o ţară, este de a limita stricăciunile”, a explicat Dăianu.

În viziunea sa, creşterea economică nu este resimţită de către cetăţeni din cauza „schimbării dramatice în preţul relativ al energiei”.

„Este legitimă întrebare dacă avem creştere economică, de ce nu simt cetăţenii? N-au cum să simtă cetăţenii creşterea economică, pentru că vorbeam despre schimbarea dramatică în preţul relativ al energiei. Sunt puţini care câştigă. Are loc un transfer de venituri către producătorii de energie şi alţi câştigători, şi cei mai mulţi pierd. De aceea nu se simte această creştere economică. Incertitudinile sunt extreme şi operăm, de pildă, în evaluările care se fac, modelele care sunt folosite de băncile centrale, de Ministerul de Finanţe cu câteva variabile extrem de incerte (…) Tensiunea este foarte mare pe pieţele financiare şi sunt riscurile sistemice în ceea ce priveşte sectorul bancar-umbră. De aici vor veni necazurile mari, pentru că în momentul în care băncile centrale întăresc politicile monetare, aceste rate crescute şi pieţele financiare mai strânse pot să…. cum se zice „Atunci când apa se retrage se vede cine e în pielea goală”. Avem multe firme de tip zombie sau firme care aveau mari probleme de finanţare şi care acum vor avea probleme şi mai mari de finanţare şi pot să intre în stare de insolvenţă. Iar criza energetică va dura, pentru că această suire masivă a preţului relativ a energiei face ca tensiunile în economii să rămână. Nu poţi să-i salvezi pe toţi, n-ai o baghetă magică să te întorci cu 3-4 ani în urmă. Eu nu văd cum se poate aşa ceva, pentru că vorbim de o criză a costului vieţii. Nu este o criză care poate să fie rezolvată în şase luni, nici măcar în doi ani. Este un sindrom al economiilor de război, deşi la noi nu zboară rachete, nu zboară bombe”, a subliniat preşedintele Consiliului Fiscal.

Acesta consideră „o prostie” ideea vehiculată în spaţiul public, potrivit căreia inflaţia foarte ridicată este cauzată de excesul de cerere.

„Se vede prin inflaţia foarte ridicată, se vede prin costul utilităţilor, se vede în aversiunea faţă de risc manifestată de mediul de afaceri. Ar trebuie demontat un mit, cum că inflaţia este cauzată de excesul de cerere. După mine, asta este absolut o prostie. Excesul de cerere se vede poate în Statele Unite, în Europa mult mai puţin. Ce s-a întâmplat? În pandemie a fost distrusă oferta, producţia a fost distrusă. Deci, repararea lanţurilor de aprovizionare şi de producţie nu se poate face peste noapte. Ai avut şi criza energetică şi de aici criza energetică înseamnă şocul brutal al creşterii preţului la energie. De aici inflaţie, iar costul energiei este costul tuturor costurilor. Fără energie nu poţi să trăieşti decât dacă te întorci în peşteră şi n-ai căldură şi n-ai nimic şi iei mâncare din pădure. De aceea este foarte greu. Şi în Europa va fi foarte greu şi nu se rezolvă în această iarnă şi trebuie să ne adaptăm. Trebuie să strângem cureaua, însă nici cureaua nu poate fi strânsă la fel de cetăţeni, de gospodării şi de firme„, a spus Daniel Dăianu.

Creşterea PIB în 2023 va fi undeva între 2% şi 3%, în timp ce inflaţia se va duce în jos, spre 10%, potrivit lui Daniel Dăianu.

Recomanda
Author

21 de Comentarii

  1. Păi da, noi cu strînsul curelei(că oricum e la ultima gaură) iar Dăianu cu leafă de la stat cu multe zerouri e cel mai nimerit pentru povețe. Oare securiciul ăsta nu are așa un pic de rușine prin părțile esențiale ?

  2. Toți „liberalii trădători de neam și țară” se laudă că avem creștere economică dar nu ne spun că aceasta creștere se duce in buzunarile străinilor care au cumpărat Romania la amanet! De aia amărâții români rămași la vatra sărăcesc pe zi ce trece pe aceasta creștere economică! Felicitări Dăianu, marile economist al României fără economie romaneasca!

  3. …economică te pun cu spatele la zid ” ! Care politică economică,bree ? Singura politică economică este făcută de capitaliști și se numește „profit maxim”. Din cauza asta a ajuns acum China să fie atelierul lumii. Când s-a blocat vaporul în canalul Suez, a apărut criză de hârtie igienică. Dictatorul marxist Xi , numai din cauza lui noi am rămas acum la pielea goală . Uuuff, și ce maimuțe inteligente are planeta asta frumoasă !

  4. Domne generale Daiane, in primul rand trebuie sa iti recuperezi banii de la fugitul Sima si doar apoi sa ne dai indicatii pretioase.
    Hai mult (…) si sa-ti fac epoletii maro.

  5. Cunoastem, de vina este razboiul din Ucraina. Securistii mafioti din Romania care colcaie prin toate institutiile statului sunt niste sfintisori.

  6. In 2018-2019 Romania ajunsese inaintea Croatiei, Greciei si Estoniei adica progresase pana la a ajunge a 5- a din coada in U.E. La indicatorul PIB/locuitor. Acum, dupa daramarea guvernarilor Ponta si Dragnea a ajuns din nou alaturi de Bulgaria , a doua din coada. Nu stim ce ne este bine. Ne lasam momiti de propaganda !

  7. Nu Daianu este vinovat, ci cei care inca mai iau ca judecata de valoare ineptiile pe care nulitatea aceasta le exprima.

  8. Apare in cateva comentarii un enunt legat de strangerea curelei. Curea, in scurt timp se va strange de gat, nu in mod traditional in talie

  9. Extraordinar! Inca nu a fost lasat la vatra impostorul asta?

    Agentul Daianu vrea sa lase impresia ca creşterea brutala a preţului energiei e, asa, ca ploaia si ca vintul, ca tornadele sau ca seismele, un fel de fenomen al naturii.

    Mai e cineva care nu stie ca pretul energiei in Europa a crescut pe masura ce energia „verde” (moristi si panouri solare) – EXTREM DE SCUMPA – mai ciupea cite 1%-2% pe an din consumul total?

    Mai e cineva care nu a inteles ca, terorizati de americani, germanii nu au indraznit sa deschida robinetele de la Nord Stream 2, care, impreuna cu Nord Stream 1, ar fi asigurat energie abundenta si ieftina Germaniei si intregii Europe de Vest?

    Mai e cineva care nu stie ca psihopatii americani sint cei care au detonat cele 3 (din 4) conducte NS1 si NS2? Ca tot ei sint cei care le interzic nemtilor sa deschida robinetul conductei care, probabil din greseala, nu a fost sparta in timpul atacului terorist din Marea Baltica?

    Si mai e cineva care crede ca a fost vorba de o PANDEMIE reala, nu de o PLANDEMIE, clocita de aceiasi psihopati?

    Daianu ar trebui BANAT de orice televiziune, ziar sau site decent. Sa nu se mai auda de el. Tipul e pur si simplu o nulitate dublata de un propagandist infect.

  10. Ne dau sfaturi si fac analize tot felul de personaje aflate intr-o situatie inversa populatiei.Stimabililor!Nu NOI am adus tara in situatia socio-economica in care se afla in prezent.Daca intradevar vreti sa ajutati la redresare,aratati vinovatii majori si dati cu ei de toti peretii,indiferent cine ar fi.Sau daca nu indrazniti asa ceva,dati-ne noua pe tava toate dovezile.

  11. Dacă lucrați cu „variabile” şi mai sunt şi „incerte” atunci mergeți la coada vacii să vă resetați „calculatoarele”. Fum iese din capetele voastre!

  12. Dăianu este un sinecurist de o viață. Înainte,,acoperit” , după ’90 plantat în tot felul de comiții și comitete bancare sau fiscale .Venit lunar gras ,min 10000 euro . Așa mare specialist e , încât prin 2010-2011 se plângea la Tv că i-a dat lui Sima ,marele broker fugit în Islanda, 200000 euro pentru ,, investiții ” .Genul ăsta de oameni ne conduc …

  13. Batranule, tu ai facut scoala de activisti PCR, sau aia de militie si acolo ai ramas cu mintea ta putina.

  14. Daianu spune ce am invatat la gradinitza

    THE Economy is ENERGY. U DON’T CONTROL YR ENERGY YR ECONOMY IS TOAST
    .

    SPUNE CEVA CE NU STIM BAI MOS TAGIRTZA, ERAI MAI PATRIHOTZ LA IEM

  15. Dăianu, din groapa uitării, mesaj peste ani,model „Gogito,ergo sum”:))) „Gândeai c-am murit, neică?“ („În vreme de război”I.L .Caragiale)
    Urmeaza cuplul comic de la BNR ,”Mugur&Adrian”, cu bancuri despe inflatie
    Fratilor,nu scăpăm de ei…

  16. Se întreabă un bou, ce trebuie să facem ?…
    Un singur lucru, arestați toți din guvernul meu și conducătorul iubit!…
    Să vezi cum se calmează situația în țară,…
    Al doilea lucrul alegeri anticipate pentru parlament unicameral și președinte…
    Al treilea lucru care trebuie făcut să ne vedem de interesele noastre ale poporului român nu de alte seminiții …
    Nu strânsul curelei bă nenorociților e scăparea poporului …

  17. „Batranul spune:
    18 OCTOMBRIE 2022 LA 14:56
    Dăianu a făcut școala de securitate,unde s-a pregătit în științe economice,asta nu ar fi o problema ci faptul că răspunde la comenzi.”
    ADICA … el strange burti cu curele ? La comanda ? 😮

  18. Situatia actuala este din vina celor care impun „green deal” cu orice pret/sacrificiu. Si tot aia impun si sanctiunile prin care cresc preturile la energie.
    Deci, actuala situatie este consecinta unor decizii politice constiente si programate.
    Cui prodest?
    Pai din ce zic analistii politici si economici, doar SUA castiga. Cica Macron le reproseaza americanilor ca europenii odata scapati de dependenta de gazul rusesc ieftin au devenit dependenti de gazul american de 4 ori mai scump. Si Macron nu e primul, si Germania exact pretul exorbitant al gazului american le-a reprosat americanilor de care depind extrem de dobitocii (sau vandutii/coruptii ?) europeni.

  19. Correct !
    eu cu curelele si noi cu burtile de strans !
    Si nu va ganditi ca ni le strangem noi 😀
    NI LE STRANG EI !
    🙂

    (a zis-so si MARX ! deci Daianu plagiaza !)

  20. Dăianu a făcut școala de securitate,unde s-a pregătit în științe economice,asta nu ar fi o problema ci faptul că răspunde la comenzi.

  21. „Trebuie să strângem cureaua, însă nici cureaua nu poate fi strânsă la fel de cetăţeni, de gospodării şi de firme, a spus Daniel Dăianu.”

    Asa un sfat bun de la d-l Dayan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.