De ce e România la fel?

La anul 1918, cînd Bucureştiul a trecut de sub ocupaţie germană înapoi la români, muzeul de artă românească de la Băneasa, donat de doctorul Minovici statului, a fost jefuit. Aproape un secol s-a perpetuat legenda că nemţii au făcut asta cînd s-au retras, deşi erau informaţii că în Primul Război Mondial nemţii s-au purtat mai degrabă decent cît au stat pe aici, au construit primele closete publice din istoria Olteniei şi aşa mai departe. Mai nou, devotaţii cercetători de la muzeu au găsit în arhive inventarul complet predat de germani la plecare, care a confirmat ceea ce se putea bănui: nu Mackensen a fost de vină. Armata română eliberatoare a jefuit propriul său muzeu.

Ar fi azi altfel? Dacă în România e coruptă încă primăria (deşi DNA a arestat primari pe capete), consiliul judeţean (mai mult de jumătate au ajuns la închisoare, aşa s-a ajuns să fie aleşi descendenţii sau cumnaţii), familiile preşedinţilor (vezi la Băsescu, nu-i ajung degetele pentru toate ramurile familiilor formal şi informal asociate preşedinţiei lui), partidele (nu mai există trezorier care să nu fie inculpat) şi serviciile secrete (mai cu economie, dar au mai umflat cîte un băiat cu comisionul de la STS sau un sereist acoperit cu firmă fruntaşă la contracte de stat), e asta un semn că România e altfel, sau, dimpotrivă, că România e la fel ca la 1918, adică o ţară în care moralitatea publică nu a reuşit niciodată să se impună decît prin figuri izolate? Ca să fie altfel, faţă de sine şi faţă de alte ţări, România ar trebui să fie excepţională. Or, ea nu e. România e la fel cu încă optzeci de democraţii tinere profund şi sistematic corupte, unde oricine vine la putere spoliază resursele publice. Nici măcar lipsa ei de evoluţie nu e excepţională. În întreaga lume, numai şapte ţări au progresat în ultimii treizeci şi cinci de ani la un bun control al corupţiei. Ele se alătură celor care au reuşit mai demult – un nucleu format din Scandinavia, Anglia, cîteva foste colonii europene engleze, Olanda… acestea sunt ţările altfel, excepţiile – mai puţin de 50 de ţări din 200 cîte există în total au un bun control al corupţiei.

Blestemul ţărilor care nu reuşesc să fie altfel, care rămîn la fel, oricîte arestări sau lovituri de stat s-ar da, este subiectul cărţii mele În Căutarea Bunei Guvernări. Cum au scăpat alte ţări de corupţie?, tradusă de editura Polirom după originalul apărut la editura Cambridge University Press în 2015. Vedeţi recenziile aici  şi un rezumat în engleză aici.

Ce au făcut alţii ca să scape din cercul vicios discutăm marţi seara la şapte la Centrul Ceh din Bucureşti, în organizarea Frontline, unde vă aştept, pe ploaie, dar cu un exemplar cadou, şi pe viitor, cînd îmi mai iau zile libere, în orice universitate din ţară, tot cu cărţi pe gratis.

Pentru că nici una din ţările mele bune, după care am umblat pe cinci continente în ultimii ani, nu a reuşit să fie altfel cu universităţi sau presă coruptă. Nici una. De asta, să începem cu jurnaliştii şi studenţii, prin presă şi universităţi, discuţia despre cum ajungem la ţara curată, că dacă aici nu reuşim, în rest nu se poate face nimic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alina Mungiu-Pippidi 127 Articole
Author

9 Comentarii

  1. It’s a loot – e un Mare Jaf

    Da da da

    asa ar fi daca n-ar fi altfel

    Loot temenul britanic pentru jaf este de fapt un temen hindustani „Hindustani slang for plunder: “loot”. According to the Oxford English Dictionary, this word was rarely heard outside the plains of north India until the late 18th century, when it suddenly became a common term across Britain. ”

    In India „civilizatzia” a invatzat , a experimentat shi a perfectzionat cum se face jaful pe scara larga.

    Iar jaful sau loot-ul are un sinionim da urmarotzi textul din articol :
    PRIVATIZARE FORTZATA IN FAVOAREA CAPITALULUI STRAIN

    Oh shi asta nu e terorie asta e istorie.
    Ca se repeta din nou cu pieile rosii din Europa de Est (unele tzari precum Polonia si Ungaria par a se trezi altele precum Romania , Bulgaria si Ucraina nu ) asta e ….. asta e alegerea noastra „civilizatoare”

    A noastra pana cand noi ii vom supune pe „civilizatori” judecatzii cazacesti care in Ro are un diminutiv numeric . In Ro se cheama 1907.
    Atunci jumatate din Ro se tranformase intr-un „Fischerland”
    Ghinion de nesansa azi din nou jumatate din Ro este un altfel de acelashi „Fischerland”

    Shi ghici ghicitoarea mea ….. cat va mai tzine harneala asta cu „coruptzia” pana cand ….. realitatea numerica ne va demonstra ca de furat cu adevarat shi mult nu fura de fapt aia ce ciupesc ci aia cae si-au tras legea astfel incat banul doar la ei sa traga.
    Adica marile corporatzii care in Ro in majoritate sunt straine.
    It’s a loot, It’s a loot it’s a loot e un mare jaf.
    Shi ghicitzi ce ? Unii din media le-au tinut de 6 celor ce au devalizat Romania,

    „Three hundred and fifteen years after its founding, its story has never been more current.”

    https://www.theguardian.com/world/2015/mar/04/east-india-company-original-corporate-raiders#img-1

    • Multumim frumos „Laur22” ! Este un raspuns dur dar corect dat doamnei Mungiu, o vasnica vestala a multinationalelor….

  2. ANGLIA?? Individa asta bate campii, am locuit ani de zile acolo si stiu ce vorbesc. Sunt zeci de mii de case in Londra care gem de chiriasi si nimeni nu-i intreaba de contract pe proprietari (amenda e de zeci de mii de lire), ba mai mult acestia iau social benefit; daca faci sesizare nu se intampla nimic. Exista retele de hoti de masini care iti ofera masini furate radiate din registrul interpol. Oricine stie ca poti cumpara de pilda cardurile de munca pe santiere cu sume modice, ba nici la examen nu trebuie sa mergi. Infrastructura si transporturile sunt praf fata de alte tari occidentale, investitiile au fost ‘externalizate’ inca de pe vremea Thatcher, si desigur ele sunt minimale, costul biletului sau impozitul masinii insa sunt printre cele mai mari din lume. Invatamantul si dotarea materiala se degradeaza continuu, noroc cu racolarea de studenti straini care mentin standardele in universitati. Sistemul medical public e la pamant. Bancile private au fost ‘salvate’ pe bani publici, desigur. Pe strazi e destula mizerie (deh, doar maturatorii sunt platiti mizerabil de firmele private, care apoi nu uita sa plateasca si consilierii). Iar cand treci d ela Dover la Calais esti in alta lume. N-am intalnit un englez macar sa inteleaga ce se intampla – oficial tara e in criza si austeritate de 10 ani, investitii nu exista dar datoria publica aproape s-a triplat, de platesc aproape 50 mld de lire anual numai dobanzi. ANGLIA E O TARA IN CARE CORUPTIA A FOST PRIVATIZATA SI LEGALIZATA. …

  3. Ce sa mai vorbim de SUA? Cucoana ai auzit de ‘complexul militaro-industrial’? Asta era pe vremea lui Eisenhower, cum e acuma? De mainstream media, mockingbird operation? De Monsanto sau de extractiile de gaze de sist? Dar de mafia sistemului medical – s-a vazut cum a votat Congresul, practic in intregime!! la anularea legii Obama. De bancile salvate tot pe bani publici, de enron, de ratingurile fictive, de catastrofa F-35? etc etc
    Daca restul analizelor tale sunt tot ‘la inaltimea’ acestor doua contraexemple, ar fi cazul sa te apuci de o munca cinstita.

  4. Saraca de tine….
    Cum de ce!?
    Asa vor marile puteri actuale ( UE& SUA) ….
    Pana mai ieri erau Rusia ( URSS), Imperiul Otoman si Imperiul Habsgburgic….
    Nimic nou in colonie…si daca mai adaugi si cozile de topor( care mai de care scolite de Open Society) reteta este gata! Dar stai linistita! Tu si ai tai nu vei suferi…de foame sau financiar! Dimpotriva!

  5. daca CV-ul tau este adevarat nu pot sa spun decat ca este extrem de trist…crezi ca romanul dainuitor este purtator de # tag?…si sa-ti spun ceva ce probabil in familia ta nu s-a discutat: si oltenii (aia necivilizati!) au sarit in ajutorul moldovenilor in 1945…asta iti spune nepotul unuia care a facut politica (adevarata) si care are ascendenti cazuti in toate razboaiele purtate incepand cu 1877…si nu e caragielism!!

  6. .. si de ce inlaturati impacioturismu dlor?? poate ca i adevarat; dna apara Romania de o anumita grupare dar favorizeaza duium alta grupare ..pai nun i clar ca sunt persecutati si protejati?? si aici ar fi rolul Giustitiunii..care rol insa i absentamente ..deoarece giustitiarii nasionali sunt da talia lu …cum pm l cheama pa ala din Ploiesti- gara?? niste nemernici , ciubucari ..fii da cremenali bautori da sanje virjinaliu..

  7. Doamna Mungiu este un intelectual care s-a pus in serviciul domnului Soros-finantatorul propagandei pro multinationale ! Multinationalele fura din Romania cu miliardul. Coruptii romani cu suta de mii! Sigur ca nu este in regula nici furtul acelor sute de mii dar campania „Romania curata” a domnului Soros nu este credibila datorita „externalizarii profitului” de miliarde al multinationalelor. Cand doamna Mungiu va vorbi de impozitarea multinationalelor pe cifra de afaceri atunci da, o credem !

  8. „…au construit primele closete publice din istoria Olteniei şi aşa mai departe”. Orice prilej este bun pentru a mai da o scatoalca Olteniei, nu? Totusi, daca e sa fim macar logici, daca nu si de bun simt, cred ca primele closete publice din istoria noastra au fost facute chiar in Oltenia de catre legiunile romane stationate acolo. Dar, de ce sa lasam logica sa strice o poveste buna?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.