De ce este importantă a doua opinie

Un diagnostic din cinci este eronat, spun statisticile, care astfel încurajează pacienții să ceară și o a doua opinie, de la un alt specialist. Aceasta poate salva vieți de cele mai multe ori. Cifrele studiilor sunt destul de convingătoare, iar pacienții ar trebui să se obișnuiască să ceară și un alt diagnostic de specialitate.

În România, bolnavii se feresc să meargă la un al doilea specialist după ce au primit deja un diagnostic, de teama ca doctorul la care au mers inițial să nu se supere. „Această mentalitate învechită nu aduce decât prejudicii, atât pacienților, cât și actului medical în sine. Niciun bolnav nu ar trebui să gândească așa, la fel cum nu ar trebui să o facă vreun medic. Ba mai mult, doctorii ar trebui să se consulte, să colaboreze și să se sfătuiască atunci când vine vorba un diagnostic. Mai ales în cazurile care ridică semne de întrebare. Au existat situații când, din cauză că din diverse motive nu a existat o a doua opinie, pacientul fie a fost mutilat fără să fie nevoie, fie a decedat, deși putea fi salvat. Așa că, pot spune că de multe ori un al doilea consult al unui medic spe­cialist este vital“, explică Mircea Stan, medic cardiolog.

Acesta menționează că în alte țări există deja clinici renumite care au medici specialiști pentru a emite a doua opinie. În România se fac însă pași timizi în această direcție.

Diagnostice greșite în proporție foarte mare

Studiul efectuat de Clinica Mayo a fost lansat luna aceasta. Potrivit acestuia, din 286 de pacienți care au cerut a doua opinie de la spe­cialiștii clinicii, pe o perioadă de doi ani, 88% au primit un diagnostic modificat sau ușor diferit de primul primit. 66% din pacienți au primit un diagnostic refăcut, iar 22%, un diagnostic complet diferit. Numai 12% au primit confirmarea diagnosticului original, care era complet și corect. „Știind că mai mult de unul din cinci pacienți poate primi un diagnostic complet diferit este absolut tulburător“, spune dr. James Naessens, cel care a condus studiul. „Nu numai din cauza riscurilor de siguranță ale acestor pacienți, dar mai ales pentru că, în cazul lor, medicii care au emis primul diagnostic nu au avut niciun dubiu, au fost siguri pe ei. Studiul nostru nu ar trebui să fie interpretat ca și cum 20% din diagnostice sunt greșite“. Studiul, publicat în „Journal of Evaluation in Clinical Practice“, a studiat diagnosticele a 286 de pacienți internați în clinica Mayo în perioada 1 ianuarie 2009-31 decembrie 2010. În 2006, un alt studiu al oamenilor de știință de la Universitatea din Michigan a studiat diagnosticele unor paciente cu cancer la sân. Mai mult de jumătate au trebuit să-și schimbe tratamentul după ce au primit a doua opinie din partea oncologilor, chirurgilor și experților radiologi.

12 la sută din cele 286 de diagnostice verificate de specialiștii clinicii Mayo au fost corecte

A doua părere i-a salvat viața

Smaranda Enache are 43 de ani și a fost diagnosticată cu carcinom lobular in situ, o creștere anormală a celulelor care a fost monitorizată prin mamografii și alte investigații. Când a făcut biopsia, i s-a spus că nu este vorba de cancer. Însă o prietenă care trecuse deja prin coșmarul unui cancer la sân a îndemnat-o să ceară o a doua opinie. „Al doilea medic care a analizat rezultatele biopsiei a descoperit un carcinom lobular invaziv. Asta m-a învățat cât de important este să ceri o a doua opinie medicală și cât de esențială este pentru viața ta. Nu ai nimic de pierdut dacă ambele păreri sunt la fel. Iar dacă ceva a scăpat la prima investigație, la a doua va fi descoperită“, explică Smaranda acum, în timpul tratamentului.

„Consecințele pot fi majore. O a doua opinie poate preveni un diagnostic eronat și poate evita întârzieri ale tratamentului, complicații care duc la cheltuieli enorme sau poate chiar decesul“, spune medicul oncolog Sever Adam, care monitorizează starea de sănătate a pacientei. Medicul confirmă, ca și studiile, că o a doua opinie poate duce la accesul mai rapid la un tratament sau la stoparea unui tratament care nu este necesar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.