Decembrie, o anomalie pentru buget?

bani-moneda-romania-inflatie

Guvernul României ar fi trebuit să cheltuie în luna decembrie doar 2 miliarde de lei pentru a se menține în ținta de deficit anuală de 3%, stabilită în tratatul de la Maastricht, ceea ce înseamnă că ar fi fără precendent întrucât în ultima lună a anului cheltuielile au fost în general de peste 30 de miliarde de lei, conform execuțiilor bugetare prezentate de Ministerul Finanțelor.

Darius Vâlcov, consilierul premieruluI României, a anunțat că România va încheia anul cu un deficit bugetar (cheltuieli mai mari decât venituri) de 2,92% din PIB. Cum la 11 luni, deficitul s-a încadrat la 2,7%, înseamnă că Guvernului nu i-a mai rămas de cheltuit decât 2 miliarde de lei în luna decembrie. În decembrie 2017, s-au cheltuit 37,7 miliarde de lei, în decembrie 2016 30,9 miliarde de lei, în decembrie 2015 39,6 miliarde de lei.

Ce se întâmplă de fapt în ultima lună de explodează așa de mult cheltuielile în condițiile în care veniturile stau pe loc sau au o creștere foarte mică? Dacă Finanțele reușesc ca la 11 luni să țină foarte jos deficitul (1,21% din PIB în ianuarie-noiembrie 2017, 0,73% în 2016, excedent de 0,7% în 2015, 0,04% în 2014 etc.), atunci au spațiu de manevră, pănă în 3%, să facă plăți prin Trezorerie pentru diverse solicitări, în special pentru investiții. În anii anteriori a existat acest spațiu, de peste 30 miliarde de lei, însă în 2018 obloanele Trezoreriei ar fi trebuit să se tragă mult mai devreme. Pentru că s-au cheltuit de-a lungul anului cu salariile, pensiile, tehnica militară, precum și cu pregătirea pentru preluarea președinției Uniunii Europene, au fost sacrificate investițiile. Astfel, multe plăți s-au amânat pentru acest an sau pentru următorii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4562 Articole
Author

23 de Comentarii

  1. Vad ca iar va luati in bete cu Orlando,poate nu ati vazut cum arata o amenda?!

  2. O MINCIUNA URIASA, e IMPOSIBIL, uite:
    1) Cu Rentele viagere şi indemnizaţiile de merit ale sportivilor, Statul cheltuieşte LUNAR aproximativ 600.000 Euro.”
    600000 Euro = 2,8 Milioane Lei/Luna!
    https://adevarul.ro/news/sport/statul-roman-plateste-600000-euro-luna-fostilor-sportivi-castiga-nadia-comaneci-ivan-patzaichin-gabi-szabo-1_58aefb5b5ab6550cb8beaf86/index.html
    2) Pensiile SPECIALE costa LUNAR Statul roman inca 93 Milioane Lei!
    „Potrivit datelor furnizate „Adevărul” de către CNPP, în luna septembrie 2018 se aflau în plată, în baza celor 6 legi speciale, nu mai puţin de 9.129 de pensii de serviciu. Suma totală achitată luna trecută către aceştia se ridică la 92.979.634 lei.”
    3) Plata tuturor Pensiilor Normale costa LUNAR aproape 800 Milioane Euro, adica PESTE 3,5 Miliarde Lei, conform Casei de Pensii:
    Zice Casa de Pensii: „Topul datornicilor e condus de Compania Naţională a Huilei SA(care administrează minele de cărbune din Valea Jiului), care NU a achitat Bugetului de pensii fabuloasa sumă de 3,73 miliarde Lei(circa 800 de milioane de euro), adică aproape cât cheltuielile pe o lună cu plata TUTUROR Pensiilor din România!”
    https://adevarul.ro/locale/galati/unde-disparut-4-miliarde-euro-banii-pensii-romanilor-radiografia-unui-fenomen-alarmant-1_5ae986afdf52022f757f1552/index.html

    Daca NUMAI Plata TUTUROR Pensiilor platite de Casa de Pensii(fara cele Speciale!) costa aproape 3,5 Miliarde LEI, cum sa cheltuie Statul DOAR 2 Miliarde Lei in Decembrie 2018?!
    MINCIUNI!
    Grecia e ‘viitorul Teleormanistanului”!!!

    • Cheltuielile Statullui roman=Salarii bugetari, Pensii, Achizitii, etc
      In plus fata de cheltuielile din postarea anterioara, pentru Plata Salariilor Bugetarilor, Statul roman cheltuie LUNAR suma de PESTE 1 Miliard de Euro, uite Datele transmise de Romania la EUROSTAT:
      „Eurostat: 19% din salariații din România erau bugetari.
      Chiar dacă INS nu evidențiază numărul total de bugetari pe țară(de FRICA sa NU se afle!), Institutul European de Statistică, Eurostat, calculează ANUAL numărul de bugetari din fiecare țară europeană, evidențiind și valoarea adăugată pe care o aduc aceștia, precum și salariile pe care le încasează. Potrivit Eurostat, pe primele 3 trimestre din 2017, România avea o pondere a bugetarilor în total salariați de 19%, mai puțin decât media europeană, care era de 28%.
      De asemenea, Bugetarii din România sunt plătiți cu MAI MULT decât media celor din Europa. Potrivit Eurostat, pe perioada analizată din 2017, TOTALUL Salariilor NETE și Beneficiilor acordate salariaților din Sectorul Bugetar a totalizat 12,9 MILIARDE Euro, reprezentând 61% din valoarea adăugată la economie de către sectorul bugetar.”
      https://renasterea.ro/bugetarii-noua-clasa-de-privilegiati/

      Calculam: 12,9 Miliarde Euro pentru 9 Luni, rezulta cheltuieli de PESTE 1 Miliard Euro/luna!

      Logic: Cum sa cheltuie Statul roman in Decembrie 2018 DOAR 2 Miliarde LEI pentru Salarii, Pensii, etc?!

    • sper sa nu ma insel, dar in 2018 am platit din constributiile noastre echivalentul in lei a 1,5 miliarde euro pentru 9000+ pensionari „speciali”. Cam 25% din bugetul de pensii merge la „speciale”
      pentru comparatie, costul autostrazii Pitesti-Sibiu, aia sabotata cica de olandezi, e de 3 miliarde de euro, din care 85% vin de la UE, iar constributia statului roman ar fi de 450 milioane.

    • @Tudor: Chheltuielile cu Pensiile SPECIALE sunt aberante si SFIDATOARE fata de amaratii si mandrii romani votanti ai PSD, oameni NEeducati si Neinformati, MINTITI zi de zi de aproape 30 de ani de PSD:
      „Pensiile speciale în România: Aproape 10 000 de beneficiari, fără a lua în calcul militarii și polițiștii/Pensii medii de peste 17.000 Lei.
      Numărul de beneficiari de pensii de serviciu era, la finele lunii octombrie 2018, de 9.171 persoane, în creştere uşoară, cu 18 persoane, faţă de finele lunii precedent, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice, transmite Agerpres.
      Cei mai mulţi, respectiv 3.611, erau beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor. Pensia medie în cazul acestora a fost de 17.132 lei, din care 15.897 lei Cota Suportată din BUGETUL de Stat, iar diferenţa din bugetul asigurărilor sociale de stat.
      Potrivit informațiilor transmise de Camera Deputaților și Senat anul trecut, numărul parlamentarilor pensionari e aproape DUBLU față de cel al senatorilor și deputaților în funcție. 506 foști deputați și 221 de foști senatori primesc celebra Indemnizație pentru limită de vârstă. În total, 727 foști demnitari, față de 465 cât numără în prezent Parlamentul. Pensiile speciale sunt cuprinse între 1.800 și 13.500 Lei/lună, iar Costul LUNAR al acestora depășește 3 Milioane Lei.”

      Amaratii Pensionarii votanti ai PSD au Pensia medie 1122 Lei!
      https://a1.ro/news/social/date-actualizate-pensii-2018-cati-bani-primesc-pensionarii-din-romania-id800787.html

  3. Deviza PSD-ALDE – cincinalul in patru ani si jumatate. Josefini, Domnul sa-l odihneasca, era mic copil pe langa tripletii infractori Dragnea-Valcov-Teodorovici. Pana si calculatoarele de la Bruxelles au fost date peste cap si cred minciunile comunisto-pesediste. Un virus elaborat de IT-isti de la ferma de porci din Salcia de Teleorman, probabil. Urmatorul obiectiv al tripletilor infractori este falimentarea Uniunii Europene in sase luni. In iulie avem premierea.

  4. Spre informarea dlui PAM: tehnica militara se achizitioneaza de la titlul Active nefinanciare, adica pt nespecialisti, „investitii”.

    • Dar, Cheltuielile cu Plata Salariilor Bugetarilor si Plata Pnneisilor cat COSTA Lunar Statul roman?!
      Calculeaza, gasesti Informatii si vezi MINCIUNA cat Tara!
      Sau, in Decembrie 2018 Orlando NU a mai platit Salariile si Pensiile mandrilor romani?!
      In plus, gasesti pe site-ul MF Executia bugetara a fiecarei Luni din 2018 si gasesti MINCIUNA, sunt mentionate Cheltuielile cu salariile si Pensiile!
      Astept Executia bugetara a Lunii Decembrie 2018, se publica dupa 25 Ianuarie 2019, sa vedem MINCIUNILE lui Valcov si Dragnea, minciuni care anunta DEZASTRUL!
      De ce vrea Orlando sa-l schimbe pe seful ANAF, Ionut Misa: pentru ca Veniturile colectate la Buget sunt DEZASTRUOASE!
      Estonia, micuta Tara baltica a INFORMATIZAT Tot Sistemul Adminsitratiei centrale si locale, orice Estonian POATE Vedea pe Site-ul Oricarei Institutii Publice CUM sunt Cheltuiti Banii publici!
      NICIODATA politicienii din Romania NU vor informatiza Adminsitratia publica, tocmai pentru a MINTI si a Ascunde Realitatea!

    • Asteapta de la Ministerul Finantelor Cifrele OFICIALE care arata Executia Bugetara pe Decembrie 2018, Cifre care sunt disponibile abia DUPA 25 Ianuarie 2019!
      Greu de imaginat cum vor maslui!(Finantele au PLATIT in Decembrie 2018 si Salariile si Pensiile si Pensiile speciale(o parte din Banii pentru Pensiile speciale vin de la Buget!), care sunt MULT PESTE 2 Miliarde Lei!!!
      Dupa ce Cifrele OFICIALE comunicate la Eurostat de Finante, dupa 11 Luni, au fost DEZASTRUOASE: Deficit bugetar de 2,7%!!!

  5. Daca ” analistul economic ” studia BVC si esalonarea veniturilor si cheltuielilor pe trimestre ( pentru ca pe luni nu exista date ) ar fi observat cu usurinta (?!) ca executia bugetara este in grafic si ca este total diferita de cea din 2017 . Ca o observatie de ordin general , cea mai mare parte a deficitului bugetar a fost programata in primele noua luni ale anului. In rest numai de bine.
    P.S. Autorul superficial ca intotdeauna dar in cautare de subiecte senzationale care nu exista.
    P.S. 2 Pentru comentatori : lasati patima la o parte !Folositi argumente.
    La multi ani tuturor!

    • Daca tot e atat de „bine” te rog sa ne spui, din ce ai gasit tu, care sau fost CHELTUIELILE Statului roman in Decembrie 2018 pentru Plata Salariilor Bugetarilor si pentru Plata Pensiilor Romanilor?!
      Sunt cele 2 MARI capitole de CHELTUIELI ale Guvernului, cu care se lauda mereu!

      Articolul incepe asa: „Guvernul României ar fi trebuit să CHELTUIE în luna decembrie doar 2 Miliarde Lei pentru a se menține în ținta de deficit anuală de 3%, ….”
      Cheltuielile Guvernului inseamna Cheltuieli cu Plata Salariilor Bugetarilor + Cheltuieli cu Plata Pensiilor + Cheltuieli cu Achizitiile Minsiterelor..
      Da-ne Cifra pe Noiembrie 2018, ca EXISTA deja in Executia bugetara afisata de Finante, apoi vom intelege ca in Decembrie vom avea cel PUTIN aceeasi Suma la Cheltuieli cu cele 2 MARI capitole din Buget!
      Cat inseamna CHELTUIELILE cu cele 2 in Noiembrie 2018?
      Ar trebui MINIM aceeasi suma in Decembrie 2018!
      Poti sa ne spui ca sa SUSTII Afirmatiile facute sau ne afisezi vreun link in acre sa VEDEM Cifre OFICIALE?!
      Ma indoiesc!
      Numai Cheltuielile cu Plata salariilor Bugetarilor DEPASESC 1 Miliard EURO in fiecare luna!
      https://renasterea.ro/bugetarii-noua-clasa-de-privilegiati/

      Iar cele 2 Miliarde Lei mentionate in articol = aproape 430 Milioane Euro, la un curs de 4,66 Lei la 1 Euro!
      Minciuni si PERICOL urias, ca in Grecia!

  6. Uite alta Informatie care arata cat a PLATIT Guvernul Romaniei pentru Plata Salariilor Bugetarilor: 7 Milirrde Lei/luna, adica PESTE 1 Miliard de EURO in fiecare Luna, in primele 10 Luni din 2018!
    Uite:
    „Pentru salariile bugetarilor, factura din primele 10 Luni a fost de 70 de Miliarde Lei, cu 25% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Iar pentru asistenţă socială s-a cheltuit cu 12%. Şi dobânzile plătite de stat pentru împrumuturile care acoperă deficitul au crescut nota de plată cu 25%.”
    https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/romania-a-ajuns-la-cel-mai-mare-deficit-bugetar-din-ultimii-7-ani-ce-datorie-publica-are-statul.html
    Inseamna medie Lunara de 7 Miliarde Lei, adica PESTE 1 Miliard Euro!
    Cum sa CHELTUIE in TOTAL pe Decembrie 2018 NUMAI 2 MIliarde Lei Guvernul Roamniei?
    Cumva, NU a platit Salariile si Pensiile Romanilor?!
    Astept Executia bugetara pe Decembrie 2018, oare chiar NU a platit Salariile Bugetarilor si Pensiile Romanilor?!

  7. Draga Lili , simplu. Autorul spune o prostie in titlu. Pentru a se mentine in tinta de deficit anuala , in luna decembrie defictul trebuie sa fie de 2 miliarde . Deficit = venituri – cheltuieli. Din nou , simplu.
    Am spus sa lasati umorile la o parte si sa folositi argumente.
    In rest numai de bine.
    La multi ani.

    • Ar putea fi asa, adica cei 2 Miliarde Lei sa reprezinte Diferenta MAXIMA inregistrata in Luna Decembrie 2018 dintre Cheltuielile Guvernului si Veniturile Colectate, numai asa s-ar putea atinge Deficitul maxim de 2,92 din PIB!!
      Numai ca exprimarea autorului e limpede, „Cheltuielile” in sus, „Cheltuielile” in jos!
      Nu stiu ce sa zic, asteptam Executia bugetara pe Decembrie 2018!
      Oricum, Schimbarea sefului ANAF si faptul ca Guvernul ASCUNDE Luna de Luna, incepand cu Februarie 2017, Veniturile Prognozate in fiecare Luna, dupa DEZASTRUL din Ianuarie 2017, Raportand Veniturile realizate la Veniturile Lunii respective din anul 2016(!!), desi Bugetul se face pe Fiecare an, cu Rubrici pentru Anul respectiv, NU pentru Anul anterior, arata ca lucrurile NU merg cum au planificat, dovada e si Programul de guvernare uitat deja, cu Virgula cu tot:
      https://partidulpromite.ro/category/promisiuni-electorale/partidul-social-democrat/
      NU am pic de incredere in Guvernul analfabetei Vasilica Dancila!

  8. O fi stabilit careva care sunt sumele cu care deciziile CCR și hotărârile judecătorești influențează prognozele și realizările guvernamentale ale veniturilor și cheltuielilor în bugetele actuale și în cele viitoare ? Remarcați și că administrarea resurselor bugetelor publice este atribuția exclusivă a guvernului ?

  9. Da , asa e. Oricum un control se poate face urmarind realizarile trimestriale. Pe site-ul MFP este prezentata si defalcarea trimestriala a bugetului .
    De acord cu tine privind nepublicarea luna de luna a realizarilor bugetare . Dar vezi , toti ” marii specialisti ” se raporteaza an la an. Este o analiza doar de interes economic evolutiv si nimic mai mult. Anul acesta , cheltuielile au fost mai mari in prima parte si mult mai echilibrat repartizate , fata de anii anteriori in care cheltuielile erau facute in ultima luna.
    Pe de alta parte nu sunt de acord cu maniera in care iti sustii ideile .
    Poate mai multa analiza ( proprie ) si nu preluarea unor lozinci ar ajuta in general intelegerea lucrurilor.
    Ma opresc aici.
    La multi ani!

    • „Maniera” mea nu e pe model PSD!!!!!
      Astept contraargumente, nu prea vad asa ceva pe acest forum!

    • A-propos de „maniera in care imi prezint ideile”, de regula ANTI-PSD:
      „Eurodeputatul Winkler (UDMR): România nu este pregătită să valorifice politic preşedinţia Consiliului UE.
      Europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler spune că România NU este pregătită din punct de vedere politic să valorifice perioada celor 6 luni în care deţine preşedinţia Consiliului UE deoarece nu există un proiect de ţară definit în acest context.

      „Cred că, politic, România NU este pregătită să valorifice cele 6 luni ale Preşedinţiei (Consiliului Uniunii Europene, n.r.). România nu are priorităţi pe care să le fi definit. Priorităţile României – aşa-numitele priorităţi – sunt priorităţile generale ale UE. Nu avem o prioritate a României şi motivul e foarte simplu: România, astăzi, NU are un proiect de ţară. Neavând un proiect de ţară, evident că nu putem să avem un proiect pentru Europa”, a declarat, vineri, într-o conferință de presă la Deva, europarlamentarul UDMR, citat de Agerpres.

      El spune că, din punct de vedere politic, România are o șansă – summitul de la Sibiu din 9 mai, care ar trebui să fie primul summit al liderilor UE, după ieșirea Marii Britanii din UE.

      „Vom vedea dacă în mediul politic intern va putea să existe o minimă dorinţă de colaborare în aşa fel încât să putem să obţinem ceva din punct de vedere politic la Sibiu. Eu mă îndoiesc că va fi aşa”, afirmă parlamentarul european.Winkler crede însă că din punct de vedere administrativ România îşi va îndeplini cu bine rolul de mediator pe care îl presupune preşedinţia Consiliului UE.

      Eu, la fel!
      Asta e „maniera” care deranjeaza pe forum!

  10. Cum opinați că ar fi putut influența cantitativ deciziile CCR și cele ale instanțelor veniturile și cheltuielile bugetare luând ca reper prevederile bugetare ?
    Opinați că ar trebui verificate și discutate acele decizii ale CCR și ale instațelor ce au ponderi semificative în aceaste categorii de venituri și cheltuieli bugetare ?

  11. Opinați totuși că responsabilitatea activitatea și realizările judecătorior de la CCR și ai celor din instanțe nu se reflectă totuși, „pe măsura echilibrului de puteri și a importanței deciziilor”, și în bugetele publice, ca și cea a legislativului de altfel ?

  12. Opinați totuși că responsabilitatea, activitatea și realizările judecătorior de la CCR și ai celor din instanțe nu se reflectă totuși, „pe măsura echilibrului de puteri și a importanței deciziilor”, și în bugetele publice, ca și cea a legislativului de altfel ?

  13. Ăștia toți așteaptă de la doamna Viorica să le îndeplinească solicitările ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.