Deficitul României în comerțul cu produse agroalimentare

Deficitul României în comerțul cu produse agroalimentare s-a majorat la 820,9 milioane de euro în primele opt luni din acest an, fiind de peste două ori mai mare față de nivelul consemnat în aceeași perioadă din 2016, însă în ușoară scădere față de primul semestru, când a depășit 1,064 miliarde de euro, conform datelor centralizate la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), transmise la solicitarea Agerpres.

În perioada ianuarie — august 2017, exporturile de alimente s-au majorat cu 5,1%, până la 3,818 miliarde de euro, în timp ce importurile au crescut cu aproape 15%, totalizând 4,639 miliarde de euro.

România a exportat în țările Uniunii Europene produse agroalimentare în valoare de 2,328 miliarde de euro, iar în țările terțe de 1,489 miliarde de euro, în timp ce importurile din spațiul comunitar au totalizat 3,814 miliarde de euro la opt luni, cele din spațiul extracomunitar cifrându-se la 824,8 milioane de euro.

Statistica Ministerului Agriculturii arată că în relația cu Uniunea Europeană, România are un deficit de 1,485 miliarde de euro, dar față de țările terțe înregistrează un excedent de 664,8 milioane de euro în comerțul cu produse agroalimentare.

În acest context, livrările externe de grâu ale României, produsul cu ponderea valorică cea mai mare în total exporturi (19,3%), au totalizat 4,298 milioane de tone, contribuind cu 736,6 milioane de euro la încasările primelor opt luni din 2017, respectiv cu 4 milioane de euro mai mult, deși cantitatea exportată a fost mai mică cu 143.200 tone în raport cu perioada similară din 2016.

Exportul de semințe de floarea-soarelui s-a majorat de 2,2 ori în primele opt luni și a generat cea mai mare creștere valorică (+81,2 milioane de euro), totalizând 201,2 milioane de euro, pentru 393.100 tone.

„Exporturile au mai avansat la legume păstăi (+35 milioane de euro), animale vii din specia bovine (+25,5 milioane de euro), ulei de floarea-soarelui (+24,2 milioane de euro), animale vii din specia ovine sau caprine (+19 milioane de euro), preparate alimentare (+12 milioane de euro), boabe de soia (+12 milioane de euro), carne de porc (+11,2 milioane de euro), carne de ovine sau caprine (+8,9 milioane de euro), brânzeturi (+7,9 milioane de euro), produse de brutărie, patiserie și biscuiți (+7,6 milioane de euro)”, arată datele centralizate de MADR.

Pe de altă parte, în perioada menționată au scăzut exporturile de țigări cu 50,1 milioane de euro, cele de semințe de rapiță (-37,5 milioane de euro, scăderea cantitativă fiind de 112.500 tone) și orz (-19,8 milioane de euro și 132.900 tone în minus).

De asemenea, în perioada analizată s-au redus exporturile de carne de pasăre (cu 6,6 milioane de euro), cele de porumb, cu 4,9 milioane de euro, preparatele și conservele din carne, cu 2,4 milioane de euro, și livrările de turte de soia, cu 2,2 milioane de euro.

„În condițiile continuării tendinței de diminuare a exporturilor către țările terțe (-3,2%), creșterea pe total de 5,1% a exporturilor agroalimentare s-a datorat majorării cu 11,1% a livrărilor intracomunitare, în principal la semințe de floarea-soarelui, grâu, orz, preparate alimentare, animale vii din specia ovine sau caprine, carne de porc, semințe de rapiță, ulei de floarea-soarelui, etc”, susțin reprezentanții MADR.

Pe de altă parte, importurile de carne de porc se află în continuare în top, avansând cu 15,1% în termeni cantitativi și cu 42,8% din punct de vedere valoric. Astfel, în primele opt luni ale acestui an au fost importate 193.000 de tone de carne de porc, în valoare de 86,3 milioane de euro.

De asemenea, în perioada menționată au mai crescut importurile de porumb, cu 48,2 milioane de euro, cele de brânzeturi, cu aproape 30 de milioane de euro, grâu (+23,3 milioane de euro), turte de soia (+20,3 milioane de euro), preparate alimentare (+20,3 milioane de euro), produse de brutărie, patiserie și biscuiți (+19,9 milioane de euro), semințe de floarea-soarelui (+16,8 milioane de euro), lapte și smântână (+14,8 milioane de euro), ciocolată (+12,9 milioane de euro), tomate (+11,2 milioane de euro), banane (+10,1 milioane de euro), cafea (+8,5 milioane de euro) și de animale vii din specia porcine (+7,7 milioane de euro).

Uniunea Europeană rămâne principalul partener în comerțul agroalimentar al României: livrările către această destinație au avut o pondere valorică de 61% din total exporturi, iar achizițiile de produse agroalimentare din statele membre au deținut o pondere de 82,2% din total importuri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Am ras perla coroanei CONTIMUL, patrioticul DNA a băagat la închisoare pe producătorii români de carne de porc ce contau în producția europeană, pe productorii de îngrășăminte, pe cei de brânză și imediat șefa ceamare și protectorul din Deal au fost decorați. Lapte și produse lactate, paste făinoase ieftine, carne de porc și de pasăre de la unguri, unt ouă, și haine ieftine și de calitate de la polonezi, rușine să le fie de naționaliști, mâncare și orice de nemți. Noi avem determnanții protestatari din țară și străinătate care se perpelesc de dragul țării, al justiției, al finanțelor publice și al prosperității neimpozitate. Ceilalți beneficiari ai măririlor de salarii și pensii tăcem, sau ne trezim cârtind la un ison cu cei buiaci, cu nesimțire și tamă de adevăr. Cei de la putere blegi, seriați și de umbra lor și umili la porțile ambasadelor Occidentului. Patriotica Primărie a orașului Sibiului a umplut deja Piața Mare, cu numele adevărat Piața Ferdinand, cu tarabe ca nu cumva sărbătorirea zilei de 1 Decembrie să se facă în Piața Ferdinand ci îngesuită în fața clădirii unde s-a ținut după 1 Decembrie Cosiliul Diligent al Transilvaniei, consemnat sters după colț. Pe fața clădirii,lângă Tricolorul provizoriu, tronează numele lui Împinge tava afacere derulată în sala unde ar trebui să fie expoziție muzeu 1Decembrie 1918.

  2. Am inteles ca anul acesta Romania a batut toate recordurile la productia agricola ! Este minunat , dar poporul roman , dupa cum se vede din statistici , nu ar putea supravietui fara importuri alimentare , respectiv, carne , oua , fructe , etc. Nu este ciudat ? Si mai este una : exportam cereale , adica materii prime si importam produse alimentare manufacturate . Asta nu-i ciudat ? Romania are, in mod absolut clar , statut de colonie : furnizoare de materii prime si importatoare de produse , nu numai alimente , manufacturate !

  3. importul de produse alimentare de catre o tara care are potential de hrana pentru cel putin 80 de emilioane de sufelte este o CRIMA! evdent ca in Romania domnesc laolalta prostia si tradarea!

  4. Articolul este scris pentru a justifica cresterea exagerata a preturilor si de a convinge populatia ca din cauza importurilor cresc preturile. Tv anuntau cresteri de preturi chiar din vara ,pentru a pregati psihologic lumea,spunand ca din cauza secetei ,nu s-au facut recolte bogate si ca producatorii vor fi nevoiti sa creasca preturile.Anul acesta recoltele au fost mari, dar producatorii reali nu au avut unde sa-si vanda produsele,pentru a crea facilitati intermediarilor si supermarketurilor sa-si vanda produsele din import si tara , in loc de 1,5 roni, cu 6sau 7 roni/kg .Emile are dreptate.

  5. PESTE 20 DE ANI CAND NICI PENSII NU O SA MAI FIE SI TARA O SA AJUNGA CA ACUM 200 DE ANI LUI CEAUSESCU O SA II RIDICE STATUIE.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.