Delegări cu iz de scandal. Reacția DNA!

Aflat oficial în concediu, Toader pare să deschidă o nouă Cutie a Pandorei în peisajul justiției din România! Mai exact, ministrul Justiției a trimis o adresă importantă la DNA cerând să îi comunice situaţia delegărilor şi detaşărilor în funcţie şi dacă nu au fost îndeplinite condiţiile legale.  Reacția DNA nu a întârziat să apară. 

Redăm integral comunicatul DNA: 

”În contextul discuțiilor din spațiul public privind situația delegării/detașării unor procurori la DNA și din DNA la alte parchete și ca urmare a solicitării transmise procurorului șef al DNA de ministrul Justiției, cu referire la același subiect, în cursul zilei de 6 august 2018, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să ofere următoarele informații:

Toți procurorii din cadrul DNA, delegați pe funcții de execuție și pe funcții de conducere îndeplinesc condițiile legale.

Numărul procurorilor delegați la DNA de la alte parchete este 12.
Numărul procurorilor numiți în DNA și delegați în funcții de conducere este 26.
Numărul procurorilor de la alte parchete delegați în DNA în funcții de conducere este 3.
Numărul procurorilor numiți în DNA și delegați la alte parchete este 2.

Delegarea s-a făcut în baza art. 57 alin 7 din Legea 303/2004, de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Precizăm că, pana la data de 6 august 2018, dintre procurorii delegați în funcții de execuție de la alte parchete, un număr de 6 procurori aveau o vechime între 6 și 8 ani.
La ședința din data de 1 august a Colegiului de conducere al DNA s-a luat în discuție situația celor 6 procurori, având în vedere că, prin modificările Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, vechimea necesară numirii procurorilor în DNA s-a majorat de la 6 la 8 ani.

Aceste delegări au fost dispuse prin ordine ale procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sub imperiul dispozițiilor legale în vigoare la data emiterii.
Ca urmare a colegiului de conducere al DNA din data de 1 august 2018, s-a solicitat la PÎCCJ un punct de vedere asupra oportunității menținerii delegărilor procurorilor care au o vechime între 6 și 8 ani și, eventual, încetarea delegării acestor procurori.
La data de 6 august 2018, deși PÎCCJ a apreciat că „nu poate fi pusă în discuție legalitatea delegărilor în cadrul DNA, atâta vreme cât nu este prevăzută o condiție de vechime pentru delegarea procurorilor în funcție de conducere și execuție”, cu toate acestea „PÎCCJ a dispus încetarea celor șase delegări care nu au o vechime de cel puțin opt ani în funcție, pentru motive de oportunitate”.

În ceea ce privește detașarea procurorilor la DNA de la alte parchete/instituții, nu există nicio situație de acest fel.
Situația nominală a delegărilor din și la DNA, actualizată la data de 6 august 2018, este postată pe site la www.pna.ro/Despre noi/Resurse umane/Delegări”.

 

Toader, oficial în concediu, dar pus pe treabă!

Ministrul Justiţiei solicită DNA să îi comunice situaţia delegărilor şi detaşărilor în funcţie şi dacă nu au fost îndeplinite condiţiile legale.  „Luni dimineaţă, voi solicita de la DNA să ne comunice dacă există delegări şi detaşări în funcţie, precum şi situaţia exactă a acestora.Voi solicita să ne comunice dacă au existat situaţii în care, la momentul delegării sau detaşării, nu erau îndeplinite condiţiile legale. Se va verifica şi dacă este conformă declaraţia unuia dintre procurorii-şefi adjuncţi, în sensul că ‘doar 7 sau 8 dintre cei 178 procurori DNA sunt delegaţi. În DNA nu există procurori detaşaţi…’!”, a scris Tudorel Toader, pe pagina sa de Facebook, sâmbătă dimineaţa.

Potrivit surselor citate, delegările pe funcţii de conducere nu sunt singurele delegări cu probleme de la DNA. Dintre cei 20 de procurori de la alte structuri care au fost delegaţi la DNA, 7 nu îndeplinesc condiţia legală de vechime – 6 ani. Nu mai puţin de 9 procurori au fost aduşi la DNA de la parchete de judecătorie, în condiţiile în care munca la DNA este una care necesită experienţă în dosare importante. Trei dintre procurorii delegaţi au intrat în magistratură în 2015, propulasarea lor la DNA fiind greu de explicat.

Decizia luată de Augustin Lazăr

Procurorul general, Augustin Lazăr, a dispus luni încetarea delegării pentru şase procurori din DNA, după ce, în urmă cu câteva zile, acesta i-a cerut şefei DNA, Anca Jurma, situaţia magistraţilor care nu îndeplinesc condiţia de vechime de minimum opt ani.

„La data 2 august 2018, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Augustin Lazăr, a solicitat procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie evidenţa nominală a procurorilor delegaţi în cadrul direcţiei şi care nu îndeplinesc condiţia de vechime în funcţie de minim 8 ani. Situaţia solicitată a fost transmisă în cursul zilei de azi, 6 august 2018, dată la care prin ordin al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost dispusă încetarea delegării în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru un număr de şase procurori. După intrarea în vigoare a modificărilor şi completărilor aduse Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară nu au mai fost făcute delegări ale unor procurori care nu îndeplinesc condiţia de vechime de minim 8 ani, necesară pentru numirea în funcţie la DNA”, au precizat reprezentanţii Parchetului General, printr-un comunicat de presă.

Recomanda 3
Author

3 Comentarii

  1. Veve a incurcat-o fiindca s-a dat la seful celui mai mare partid din Romania, stiindu-se cu musca pe caciula! Se pare ca, majoritatea procurorilor din DNA, care nu se lasa, sunt delegati/detajati ilegal. Adio si n-am cuvinte! Prostii de romani din tara (nu diasporenii)le platesc salarii de 30.000 de ron/luna si pensii de 43.000 de ron/luna si Olguta nu are curajul sa separe graul de neghina!

    • Nu pot sa cred! Mai nou veve s-a intors de unde a plecat, adicatelea la munca de jos si la petalele de flori aruncate pe covor( ca sa o umilesaca pe femeia de serviciu- se pare ca la parchete sunt angajate si femeii de servicu, distinsii nu pot sa-si faca singuri curatenie la locul de munca) la studioul de la Buftea! Lazarica, inainte ca era mai bine!

  2. Dorele nu te lasa! Romanii cinstiti te sustin in opera ta istorica de a face ca si magistratii-justitia( cea mai mare sugativa din sangele poporului fara sa dea socoteala in fata poporului si nici in fata lui Dumnezeu) sa raspunda in fata poporului pentru ce a papat miliarde de euro dupa 1990 cand au murit oameni nevinovati pentru libertate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.