Descoperirea „explozivă” făcută de poliţişti

Aproape 12.000 de tone de azotat de amoniu depozitate necorespunzător au fost descoperite de polițiști. Totul în cadrul unei acțiuni a polițiștilor desfășurată în toată țara în perioada 27 iulie-8 septembrie.

Acțiunea națională a fost coordonată de Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul IGPR. În total, polițiștii au găsit peste 11.800 de tone de îngrășăminte ce conțin azotat de amoniu, depozitate în condiții necorespunzătoare.

În cadrul acţiunii, polițiștii de la arme, explozivi și substanțe periculoase au constatat 121 de infracțiuni, cele mai multe fiind pentru încălcări ale legislației privind protecţia mediului. Substanțele depozitate în condiții necorespunzătoare au fost mutate în alte spații sau au fost confiscate.

„De asemenea, față de peste 107 kg. de produse de protecție a plantelor ce conțin substanța „fosfură de aluminiu” şi 579 de litri de alte categorii de produse de protecție a plantelor, au fost luate măsuri legale pentru a fi prevenită apariţia unor evenimente negative. Tot în cadrul acestei acțiunii, au mai fost eliminate din circuitul ilegal 8.457 de litri și 6.684 de kg.
de deșeuri periculoase. De asemenea, pentru alte nereguli constatate, au fost aplicate 31 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 82.600 de lei”, se arată într-un comunicat de presă al IGPR.

Azotatul de amoniu este o substanță chimică obținută din amoniac și acid azotic, solidă, cristalină, foarte solubilă în apă.
Este utilizat majoritar în agricultură, sub formă de îngrăşământ granulat, folosit pentru fertilizarea în câmp deschis a culturilor agricole.

Acesta se descompune la încălzire, la temperaturi de aproximativ 150-170 grade Celsius, în apă și oxid de azot, iar la temperaturi de peste 200 grade Celsius, în special dacă este contaminat cu substanțe organice, reacția de descompunere devine explozivă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

4 Comentarii

  1. R C -tu ai terminat un liceu ??,la chimie erai corigenta ??.
    Articolul asta cu azotatul de amoniu nu-i nou ,se reia la comanda .
    Prostia ,incompetenta este la baza acestor controale fara sens.
    fiecare producator are obligatia sa livreze produsele etichetate ,pe eticeta sunt trecute printre altele conditiile de pastrare -depozitare ,masuri de precautie ,avizul de fabricatie.
    Cand berbecul care se pretinde inspector vine sa-si umple buzunarul cauta noduri in papura aluia care inca mai face agricultura.Eu il intreb pe acel individ -ai o hotarare judecatoreasca sa intri la mine in ograda ?,ai o copie a etichetei
    care a fost avizata odata cu avizul de fabricatie ?,in baza caror norme,normative in vigoare faci controlul ?.
    Cand ciumetii facuti inspectori la apelul bocancilor nu au habar ce controleaza dar au ei chef sa dea o amenda o fac si te trimit sa-ti cauti dreptatea in tribunal,locul unde te mulg jivinele lesinate dupa castig .
    PROSTIA IN ROMANIA A ATINS NIVELUL CRITIC !!!!!!!!!,si asta pentru ca prostia nu doare .

  2. Tampitii angajati in institutiile de forta au confiscat ingrasamintele celor care lucreaza in agricultura.

  3. Sa se interzica ingrasamintele chimice; sunt periculoase pentru natarai ! Orisice materie organica pulverulenta (indeosebi ) , in anumite conditii , in diferite combinatii , mai ales cu aerul , este exploziva ! De exemplu , praful organic din silozurile de cereale , banala faina de grau , etc., etc, sunt materiale extrem de explozive ! Au sarit in aer silozuri de cereale si mori de cereale ! Da’ noi , ca tot romanul …. va mai amintiti de povestea cu drobul de sare a lui Creanga ? ! Propun sa se inchida fabricile de ingrasaminte chimice , n-avem nevoie , cum nu avem nevoie de sisteme pentru irigatii ! Ce ne trebuie ! „Pamantul Romaniei il uda Dumnezeu” , spunea prin anii 90 un fost p-ministru al Romaniei ! Si asa am ajuns aici : praful si pulberea! Povestea continua : so, pe ingrasaminte !

  4. Trebuie sa aiba si ei activitate.Sunt numerosi iar obiectul muncii trebuie cautat,fabricat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.