Despre afaceri oneroase și resurse ignorate

Un prieten cu ochi de business îmi vorbea, nu demult, despre cele cîteva mii de proiecte neterminate aflate în proprietatea statului roman și răsfirate pe tot teritoriul țării noastre. Spitale, fabrici, poduri, drumuri și căi ferate, hale și structuri etc.

După socoteala sa, ar fi aproape 30-40.000 de asemenea proiecte neterminate și care, în mare parte, ar putea fi vîndute. Un alt prieten, om cu un uriaș spirit practic și gînduri de român patriot, între cei care străbat Romania în lung și în lat, care pipăie Bărăganul ca pe o blană vegetală de preț, aparținnd tuturor, îmi dă telefon să mă avertizeze în legătură cu cheltuielile nemernice ale guvernului și ale primăriilor, cu tot felul de achiziții trăznite, cu amenajări de spitale de rezervă (zise ”de sprijin”) pentru combaterea pandemiei Covid 19. Echipamente luate la grămadă, materiale sanitare, aparate și modernizări de spitale care nu fac decît să mărească numărul celor neterminate și nefolosite, în vreme ce peste o sută de unități militare zac în paragină.

De ce nu ne îndreptăm atenția asupra numărului enorm de unități militare abandonate după reformarea Armatei române, proces început în 1997 și destul de avansat după atîția atîția ani de la aderarea României la NATO? Aproape că nu există oraș important în țara noastră în care să nu se existe unități militare dezafectate, trecute la primării sau intrate în conservare sau pur și simplu abandonate. Unele sunt clădiri istorice, aflate în patrimoniul architectural al Romaniei, altele doar construcții din anii 50-60 cînd comunismul își încorda mușchii pentru a înfrunta dușmanii capitaliști. După unele date, MApN ar fi dezafectat din 1997 și pînă azi peste 142 de unități militare. Întreținerea lor este discutabilă, dar abandonarea lor este mai riscantă. Pot fi devalizate în fiecare zi. De-a lungul anilor, multe dintre acestea au fost transferate autorităților locale împreună cu obligațiile de întreținere și administrare. Un exemplu este imobilul 641, Piața Libertăţii no 5-7, fostă Comenduire a Garnizoanei Timişoara, clădire monument istoric din secolul XVIII.

Aflată în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, clădirea a fost trecută, în 2019, de la MAĂN la Ministerul Culturii și Identității Naționale în vederea înființării Muzeului Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989.

Cazul Comenduirii Garnizoanei Timișoara, pe cale de a deveni muzeu, este unul fericit. Marea nenorocire cuprinde celelalte foste unități militare aflate în cătarea imobiliarilor, în procesele de restituire sau într-un abandon păgubos.

-„Este deja o discutie filosofica purtata între Ministerul Apărării si cel al Finanțelor. Noi le spunem că avem buget mic și să ne lase sa ni-l mai rotunjim prin vânzarea acestor imobile, însa ei ne flutură legile care arată că banii care ar rezulta în urma unor astfel de tranzacții nu aparțin militarilor, ci trebuie să se întoarcă la bugetul de stat”, a declarat sub anonimat, un oficial din cadrul MApN, citat de un ziarist.

La un moment dat, au existat tentative de a folosi immobile din unitățile militare pentru decongestionarea penitenciarelor.N-a mers nici varianta aceasta!

”Este o soluţie falsă că mâine putem muta deţinuţii acolo, necesită investiţii care, în mod normal, conform calculelor specialiştilor din sistemul penitenciar, ar dura circa 3 sau 4 ani pentru a reuşi să le ducem la standardul minim de cazare a deţinuţilor”, a argumentat la un moment dat directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Este greu de spus cîte dintre cazărmile părasite de armată au ajuns într-un stadiu avansat de dgradare și cîte sunt descrise astfel pentru a putea fi mai ușor adjudecate de imobiliari. Din 1997 și pînă astăzi terenurile și clădirile unităților militare restructurate au fost vînate pentru proiecte imobiliare. Din păcate, politicienii români, indiferent de orientare și mandat au vizat aceste valori numai pentru preluări, restituiri și închirieri. Puțini știu că pe vremea ministrului Gabriel Oprea a fost redactat ”Regulamentul proprietății imobiliare în Ministerul Apărării”. Acesta datează din 12.09.2008.

Ca toate operațiunile să fie acoperite de hîrtii, în decembrie, același an, generalul imobiliar ajuns ministru avea să semneze și Ordinul nr. M.109 din 15 decembrie 2011 pentru aprobarea Normelor privind închirierea unor imobile sau părţi din acestea, disponibile, aflate în administrarea Ministerului Apărării Naţionale şi în proprietatea publică a statului.

De la aceste acte emise de MApN a început complicația. Unii au închiriat pe termen lung și nu pot fi îndepărtați foarte ușor. Alții au obținut o poziție prioritară și așteptă să își exercite și opţiunea de cumpărare. Mulți le folosesc fără să le pese de starea în care se află.

Bugetul sărac și nevoia de spații publice pentru cultură, sănătate, educație şi viață comunitară readuc în atenție aceste spații și terenuri vînate de imobiliari. Acapararea acestor valori înseamnă doar continuarea procesului de jecmănire a bunurilor publice. Devalizarea începută în 1990 ar continua nestingherită sub alte umbrele pretins democratice și fals patriotice, în vreme ce statul ar continua să cheltuie sume enorme pentru alte proiecte neterminate.

Poate Romania declanșa o campanie de valorificare în interes public a acestor valori imobiliare?

Nu ne rămîne decît să încercăm să strîngem în Cotidianul date despre unitățile militare dezafectate, despre starea lor și despre potențialul social, economic și cultural al acestora. Poate ne vom găsi aliați pentru transformarea lor, nu în afaceri veroase, ci în bunuri publice necesare ca aerul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 12

11 Comentarii

  1. ori de cate ori citesc un editorial scris de Dl.Nistorescu ma intreb daca cei care pretind ca ar conduce treburile tarii inteleg ceva;si daca inteleg de ce nu fac nimic,si daca nu fac nimic de ce mai fac umbra prin palatele si casele tarii ?!

  2. Nu cred că adevarul din viersurile lui Coșbuc se va schimba vreodată: “Puterea este-n voi / Şi-n zei! Dar vă gândiţi, eroi, / Că zeii sunt departe, sus, / Duşmanii lângă noi!” Dacă în creierașul unora zeii sunt NATO adevarul cât de departe sunt zeii a explodat cu Criza covid19. În prima fază nu a răspuns nimeni la Help!-ul Italiei. După ce ești parțial ocupat, grozav ce te încăzaște că agresorului cine o fi el îi aplică ONU, USA, UE, Federația Rusă sancțiuni economice! Așa că afirmația că “comunismul își încorda mușchii pentru a înfrunta dușmanii capitaliști “ este grav greșită. Satul Român de atunci se pregatea și pregatea Armata pentru a înfrunta dușmanii României din orice direcție sau alianță. Așa ca acele unități militare trebuie să rămână ale Ministerului Forțelor Armate, care terebuie să le întrețină la zi. Le poate închiria, nu-i nevoie să stea goale cu coniția ca, Doamne ferește la o adică, Armata să le poată ocupa imediat. Ministerul Forțelor Armate a avut bani și forme legale să desființeze brandul STEAUA, judecàndu-se cu domnul Becali, dar nu are bani să-și întrețină operative proprietățile de care depinde integritatea Romàniei?

  3. Nicio o sansa cu actuala clasa politica !
    Cu cine vreti sa progreseze tarisoara asta ! Cu generalul interesului ” national” si amiralul care a ” navigat” pe barcute in cada !
    Cum sunt conducatorii asa e si poporul!
    Un popor normal nu permitea astfel de calamitati la conducerea tarii timp de peste 25 de ani!
    Poporul nu a vazut ca avem mai multi generali decat americanii, mai multi securisti decat americanii, pensii speciale pentru toata lumea smechera !
    De ce tace milc in papusoi! A !Pentru ca vorbeste pentru el societatea civila platita de tarili prietene care nu urmaresc decat „interesul national” al lor!
    Poporul nu s-a saturat de impostori!Iar politica o sa-i livreze in continuare!
    Poporul mai poate digera inca multa mediocritate ,pentru ca el nu mai e interesat de profesionalism,excelenta,s.a.m.d!
    Oricum ,grosul a fost furgasit! A mai ramas cate o faramita din asta pe care o pomeniti dumneavoastra!

  4. Mai cinstit am numi-o: DISTRUGEREA ARMATEI ROMANE. Ceea ce ne-ar fi trebuit ar fi fost doar o dotare serioasa corelata cu o scolarizare si selectie mai buna a cadrelor.
    Cu armata s-a facut exact ceea ce s-a facut cu nenumaratele combinate si intreprinderi de prim rang din industria romana, distruse, furate sau vandute pe nimic strainilor.
    Si este condamnabila inclusiv desfiintarea stagiului militar obligatoriu, care cum-necum mai educa, maturiza si disciplina ghiolbanii……[Leo]

  5. Nu prea mai sunt multe de furat (privatizat)! Garnizoana de vanzare! Pret: 1$

  6. Nu e nicio problema pentru excrocii si hotii din politica, toate s-au facut si se fac cu intentie si buna stiinta! Eu ma intreb de ani de zile:
    – Scarbele astea din politica, cumva sunt svutite de la cheltiueli utilitati consum, primesc crapatul acasa fara sa plateasca, hainele si incaltamintea plus cele necesare igienei personale plus medicamente, toate le sunt livrate fara costuri si doar gratuit, de se latra in stil barbar?! Dupa felul cum gandesc si practica, sunt criminali feroce, vezi: Traian Băsescu cere Guvernului să nu mărească pensiile: Nu trebuie să distrugi țara pentru niște voturi, stire pe antena3 in pesorse.ro. oro sunt abonati la resurse financiare ilegale despre care nu stie nimeni, ori au hoti/suti care zilnic sau la saptamana le asigura finantarea acestor criminali vorbitori, ori, pomana din bugetul statului se extinde pana la betisoare de urechi, tampoane si crema de ghete plus menajera! Auziti, civa sa nu mareasca pensiile pentru cateva voturi…! Bai alcool, pensiile sunt legate de nivelul de trai, de sanatatea pensionarului si nu fe voturi bai alcolistule?! Ce sa mai ceri unui psihopat alcoolizat ???!

  7. Romanii trebuie sa inteleaga ca asa-zisa democratie nu functioneaza in Romania. Daca facem comparatie intre ce s-a realizat in 24 de ani de dictatura ceausista si ce s-a facut in 30 de ani de abrambureala democratica, vom constata ca regimul comunist iese pe plus. Pentru ca Romania sa devina cu adevarat o tara dezvoltata este nevoie de un presedinte puternic cu un mandat de 10 ani sau cu un numar nelimitat de mandate, ca la parlamentari sau la alesii locali. Bineinteles ca o astfel de functie nu poate fi ocupata decat de un roman sadea, crestin practicant, inteligent, cinsitit si patriot, altfel am sfeclit-o! E un risc pe care romanii trebuie sa-l asume, daca vor o schimbare de destin.

  8. Dl PETROV gandeste la fel ca ai sai limberali neam de criminali,, Ce nevoie avem de pensii pentru prostime ”A cand e vorba de pensii speciale da e nevoie

  9. Dl PETROV gandeste la fel ca ai sai limberali neam de criminali,, Ce nevoie avem de pensii pentru prostime ”A cand e vorba de pensii speciale da e nevoie Pe timpul sau nu era nevoie nici de autostrazi di moment ce el mergea cu elicopterul ,nici de spitale pe care le a inchis Au fost 10 ani de hotie el cu amanta Udrea ,si inca 5 ani de prosteala pe timpul lui werner,prosteala ,ura ,dezbinare si hotie

  10. Din articol reiese necesitatea unui recensamant de bunuri si persoane in Romania. In Romania, in afara de cele prezentate in articol, inca mai sunt si alte bunuri tinute in ascuns, cu scopul de a le acapara cu pret cat mai mic posibil, de catre grupuri(cete,haite) de interese. De asemenea sunt indivizi, grupuri de indivizi, care au acaparat deja sau folosesc in ascuns bunuri (care au fost proprietate publica) fara sa platesca nimic, nici macar impozite. Unde se poate gasi evidenta reala a actualilor proprietari de pamanturi, paduri si de celelalte bunuri inca existente pe teritoriul Romaniei?

  11. In Harcovstan , acolo unde un roman nu poate cumpara 1 m2 de teren , cedarea in orice forma ( inchiriere , vindere , etc ) a proprietatilor armatei sau a altor institutii ale statului autoritatilor locale sau intreprinzatorilor imobiliari e un gest de tradare nationala .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.