Despre porci, cu ministrul Agriculturii

Vom continua să încurajăm creşterea porcului în gospodăria ţărănească, dar trebuie să reechilibrăm şi legătura cu industria de creştere a porcului în România, astfel încât să nu mai fim atât de dependenţi de importuri, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

„La Consiliul de la Bruxelles, unde am participat în weekend, toate statele membre au ridicat problema industriei de creştere a porcului. Ce vreau să îi asigur pe români este că noi vom continua să încurajăm creşterea porcului în gospodăria ţărănească, să ne păstrăm tradiţia aceasta milenară, pe care nu putem să o anulăm. De cealaltă parte, trebuie să reechilibrăm legătura cu industria de creştere a porcului în România, astfel încât să nu mai fim atât de dependenţi de importurile de carne de porc din alte state şi, în felul acesta, să reducem şi presiunea asupra preţului. Am ridicat cu toţii în faţa comisarului european pentru agricultură această problemă şi sperăm că UE o să vină cu soluţii şi noi, statele membre, să putem adopta cele mai bune soluţii, să acordăm ajutoare de stat în domeniul suin”, a precizat Adrian Chesnoiu, la Târgul de produse agroalimentare din curtea ministerului, întrebat cu cât se va scumpi carnea de porc în această perioadă a sărbătorilor de Crăciun, citat de Agerpres.

Ministrul a anunţat că în bugetul pe 2022 va fi inclus un program pentru reproducţie la porc şi pasăre, care, deşi era prevăzut în lege de mai bine de doi ani şi jumătate, şi nu a fost pus niciodată în practică.

„Mi-am asumat acest lucru să îl pun în aplicare, astfel încât să reducem deficitul de balanţă comercială inclusiv pe carnea de porc”, a menţionat şeful MADR.

El a transmis că întotdeauna când se stabileşte preţul unui produs trebuie să se ţină cont de mai mulţi factori, mai ales că această problemă se regăseşte la nivelul Europei.

„Noi nu influenţăm creşterea preţului, aceasta are mai multe aspecte care trebuie luate în calcul: inflaţie, creşterea preţului la energie, la gaze, creşterea preţului furajelor. Prin ceea ce facem la MADR încercăm pentru 2022 să ţinem sub control preţurile materiei prime, al furajelor şi să stimulăm producţia de cereale, astfel încât zootehnia românească să nu aibă alte şocuri. Această creştere de preţuri nu intervine de acum, este de ceva timp, şi asta se vede acum în preţurile la raft. Preţurile producătorilor sunt pe măsura muncii fermierilor. Pentru mine, munca unui fermier este inestimabilă, dacă ar trebui să plătesc tot salariul pe produse româneşti, cu siguranţă tot salariul l-aş da, şi în general eu consum numai produse româneşti. Datoria noastră, a celor care guvernăm, este să facem creşterea nivelului de trai, astfel încât românii să îşi poată permite cât mai multe produse româneşti”, a arătat ministrul Agriculturii.

Oficialul MADR i-a îndemnat pe români să cumpere cât mai multe produse româneşti, chiar dacă uneori sunt mai scumpe, pentru că „gustul este de neînlocuit”.

„Calitatea produselor româneşti, mirosul cârnaţilor noştri, al slăninuţei, al produselor făcute în gospodăria fermierilor nu se compară cu nimic în lume. O marfă de calitate necesită evident un preţ pe măsură, dar gustul este de neînlocuit”, a susţinut acesta.

Întrebat despre măsurile pentru combaterea pestei porcine africane, Chesnoiu a subliniat că, împreună cu ANSVSA – instituţia care are competenţe pe acest domeniu -, vor fi stabilite o serie de măsuri, fără a oferi însă exemple în acest sens.

„Noi trebuie să ne luptăm pentru fermierii noştri şi ţăranii români să putem produce porc în România, să producem bine, aşa cum produceam înainte”, a adăugat oficialul MADR.

Reluarea programului ” Tomata”, reorganizarea Casei de Comerţ Unirea pentru a-i putea ajuta pe producătorii români să intre pe piaţă, precum şi funcţionarea Agenţiei pentru Marketingul şi Calitatea Produselor Agroalimentare sunt printre priorităţile noului ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, anunţate miercuri la târg.

„Din primăvara anului viitor vrem să fie permanentă o astfel de activitate. Am preluat modelul de la CJ Olt care în perioada weekendului pune la dispoziţie parcarea instituţiei pentru producătorii agricoli să-şi desfacă marfa şi să o comercializeze. Cred că este un model extraordinar de bun şi îi încurajez pe toţi cei care conduc autorităţile publice din 2022 să îşi deschidă parcările sau spaţiile pe care le au la dispoziţie producătorilor români, pentru că este extrem de important ca ei să aibă unde să îşi desfacă marfa, să o pună la dispoziţia consumatorilor şi să reducem lanţul scurt alimentar cât mai rapid şi cât mai mult posibil, astfel încât de la producător şi consumator să nu mai apară intermediari, produsele să fie cât mai proaspete, iar preţul să nu mai fie alterat. În felul acesta putem să ne bucurăm de munca acestor oameni extraordinari, care stau vara în solarii la 50 de grade, iarna stau în frig în fermele proprii ca să producă hrană pentru noi toţi”, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu.

El a precizat că este obligaţia noastră să consumăm cat mai multe produse româneşti pentru sprijinirea producătorilor români.

„Uitaţi câte produse extraordinare avem şi pe care trebuie să începem să le exportăm, să le ducem pe masa celor din Europa şi din toată lumea pentru că avem cu ce ne mândri. Eu am fost la Consiliul de Miniştri de la Bruxelles şi le-am dus tuturor miniştrilor din UE un coşuleţ cu produse tradiţionale româneşti şi o sticlă de vin reprezentativă pentru că producătorii de vin din România sunt extraordinari. Avem vinuri cu care ne putem lupta cu orice alt competitor de vinuri din toată lumea” , a mai spus Chesnoiu.

Potrivit ministrului, organizarea târgului în curtea MADR se doreşte a fi un prim semnal pentru toţi producătorii că „le suntem alături şi nu-i abandonăm”. Acesta a menţionat câteva din programele pe care intenţionează să le relanseze în 2022.

„Anul viitor în programul nostru de priorităţi va fi reluarea programul Tomata şi ciclul II de legume în spaţii protejate. O să avem mai multe tipuri de ajutor pentru fermieri, pentru legumicultori, pentru producătorii de produse tradiţionale, pentru că au nevoie de sprijinul nostru. Rolul lor este să stea în fermă şi să producă, iar rolul nostru, al statului, este să venim cu soluţii de sprijin şi de promovare a lor. Am o întâlnire azi (miercuri, n.r.) cu reprezentanţii fermierilor din sectorul industriei alimentare, pentru că avem o lege de înfiinţare a Agenţiei pentru Marketingul şi Calitatea Produselor Agroalimentare care nu a fost pusă în aplicare şi este un obiectiv pe care mi l-am asumat. Vreau să fac funcţională această agenţie, mă consult cu dumnealor, vedem cum va funcţiona cel mai bine, pentru că produsele româneşti trebuie marketate şi vândute în întreaga lume. Avem cu ce să ne mândrim. Fermierii nu trebuie să-şi mai arunce marfa la marginea drumului, la şosea, trebuie să fie integrată în tot lanţul comercial şi trebuie să ajungă pe masa consumatorilor”, a adăugat el.

Întrebat care sunt principalele nemulţumiri ale producătorilor români, având în vedere că a vizitat toate standurile din curtea ministerului, aproximativ 26, ministrul a transmis că acestea sunt legate de faptul că nu prea a existat dialog în relaţia cu ei şi că programele care au fost lansate, deşi au fost foarte puţine nu s-au bazat pe realitatea din teren. „Tocmai lucrul aceste vreau să îl schimb. Sunt un om legat de satul românesc şi ţin la tradiţii (…) Oamenii care muncesc în gospodărie ţărănească sunt cei care duc de fapt mai departe gena noastră de români. Au nemulţumiri legate de faptul că au lipsit formele de sprijin dedicate lor şi vă garantez că în programul anilor următori producătorii români vor fi în centrul atenţiei şi toate aceste programe vor fi destinate lor. (…) Toate programele vor trebui să răspundă acestor nevoie de reechilibrare a balanţei comerciale şi de sprijin ale fermierilor”, a subliniat ministrul.

Nu în ultimul rând, el a spus că măsurile vizează asocierea producătorilor români ca să poată intra pe piaţă şi avem acea Casă de Comerţ Unirea. „Din păcate în ultimii 2 ani şi jumătate nu a mai funcţionat. În ianuarie demarăm procesul de reorganizare astfel încât să o facem funcţională şi cei 15 milioane de euro care zac în conturile Casei de Comerţ nefolosiţi să fie îndreptaţi exact spre achiziţia produselor şi a mărfurilor producătorilor români şi vă încurajez să consumaţi produse româneşti”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) organizează, în perioada 15 – 23 decembrie 2021, un eveniment dedicat sărbătorilor de iarnă, cei interesaţi având posibilitatea să achiziţioneze produse agroalimentare româneşti recunoscute pe scheme de calitate europene, dar şi din cele aflate în curs de dobândire a protecţiei europene. Consumatorii vor putea regăsi la târg legume şi fructe proaspete cultivate în sistemul agriculturii ecologice, fructe şi legume deshidratate, dulceţuri, gemuri, sucuri, siropuri, zacuscă, precum şi diverse sortimente de miere şi produse ale stupului.

Ministrul Chesnoiu a cumpărat produse de la aproape toţi producătorii prezenţi la târg şi a degustat numai produse de post. El a oferit şi un coş cu produse româneşti unei pensionare care vizita târgul.

Târgul va fi deschis în perioada 15 – 23 decembrie, în intervalul orar 8:00-17:00.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

11 Comentarii

  1. Oricum, e una dintre cele mai semnificative performanţe de după 1989, cât se importă în 2021, la Bicentenarul Răscoalei lui Tudor Vladimirescu.

  2. “îi încurajez pe toţi cei care conduc autorităţile publice din 2022 să îşi deschidă parcările sau spaţiile pe care le au la dispoziţie”. Piața mare din centrul Sibiului este doar pentru Oktoberfest, la vedere Statuia lui Brukental, mai la dos Statuia lui Gherghe Lazăr, Zile mâncarurilor Romanes, Parade Pride a celor cu curcubeul, căsuțe cu zaharicale montate din 25 noiembrie ca să fie ocupată de 1 Decembrie. Tot ce-i tradație românescă înghesuit în dosul sălii Transilvania, sau la Obor în prăfăria târgului de vechituri. Pe doamna Raluca Turcan care la poze este în față nu o deranjează.

  3. Franta organizeaza anual expozitia agricola nationala in centrul Parisului!Fermierii romani au parte de expozitii in care sa-si etaleze cele mai reusite rase de cai, porci,oi,vaci,gaini,etc crescuti in fermele proprii?Nu am auzit,nu am citit
    Toate tarile civilizate incurajeaza performanta in cresterea animalelor,in Romania e oare imposibil?

  4. Ba da,avem porci de rasă în parlament!!..guvern..!!.. administrația locală și centrală,!!. Suntem singura țară din europa în care acești porci locuiesc în vile,palate,au amante, scroafele de mangalița sunt prezente peste tot în țară…cum nu se încurajează creșterea porcilor?..acum mai nou avem porci în media plătită scrisă și vorbită!!..nu exista ziar,post de radio, de televiziune care să nu aibă cel puțin o droaie de porci..!!..

  5. Ați văzut că, deocamdată, nu puteți impune aberația şi-ați dat înapoi. Dacă nu mai puteați de grija românului nici măcar nu ieşeați cu propunerea.
    Nu vă mai crede nimeni!
    „Minciuni şi fraze-i totul ce statele susține” (Eminescu, 1874)

  6. Mda,. Despre români,. Să fii o nație ”europeană”, care de ani de zile să nu poată eradica, făcută dispărută pesta porcină, e clar semn de incultură, indisciplină, incompetență,.TIPICĂ..

  7. O sa vina vindutii/tradatorii si o sa boicoteze(la oprdin) cresterea agriculturii romanesti, in toate sectoarele, ca sa fim in continuare piata de desfacere pentru produse agroalimentare prelucrate si exportatori de cereale si alte produse neprelucrate! Ura!

  8. Gresit titlul! Nu e ministrul agriculturii, e ministrul porcilor=griparul porcin si galinaceelor=aviarul! De ce? Motivare: nimic in si pentru agricultura, totul pentru omorat porci si pasari de curte!

  9. Un porc mandru roman. Vesel nevoie mare. Vin dacii liber si il casapesc de craciun. Cica in numele nasterii domnului ei taie porc. Nu miel eventual. Ci porc. Porcul de craciun. Traditii romanesti crestinesti.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.