Despre psihoreconciliere națională

Continuăm să publicăm opiniile participanților la dezbaterea cu tema „Blocajul României și reconcilierea națională“, pe care ziarul Cotidianul a organizat-o recent, împreună cu Asociația pentru Jurnalism și Comunicare, la Teatrul Metropolis. Astăzi publicăm integral analiza psihologului Mirela Zivari.

Am citit mult, ca să înțeleg mai bine fenomenul care macină societatea și nu ne permite să ne dezvoltăm solidar. Și aș pleca de la anul 1989. În balconul Operei din Timișoara, se auzea pentru prima oară sintagma „reconciliere națională“. Suntem în 2016 și m-am gândit că, așa cum un proces de psihoterapie durează destul de mult, cred că reconcilierea națională se face și ea în mai mulți ani. Un antevorbitor spunea că ar putea fi vorba chiar despre 100 de ani.

Regresie și negare

Ar fi bine ca peste 100 de ani – au trecut doar 27 – să ajungem la reconciliere națională. Se pot invoca mecanisme psihologice. Dar noi, psihologii din România, am făcut foarte puțin pentru a studia, avem experiența, mai degrabă, a unui politolog din Ungaria, Elemér Hankiss, care ne spune despre regresie și despre negare, despre cele două mecanisme de apărare inconștiente, primitive. Dar care ne arată unde suntem și de ce este atât de greu să ajungem la o reconciliere națională.

Retragerea în turmă

Cel mai dureros dintre tipurile de regresie ar fi retragerea în turmă. Și dacă ar fi să mă raportez la ceea ce spunea Ionesco, ne-am „rinocerizat“. Ne ducem și ne ascundem în spatele unei turme, nu știm despre ce e vorba, nu mai dorim să fim curioși intelectual, ne agățăm de tot felul de mentalități aspre asimilate, de adevăruri prescrise, băgate în cap, înghițite și neînțelese.

Lipsă de autocontrol și agresivitate

Cea de-a doua formă de regresie este cea agresivă. Am devenit agresivi și, de multe ori, atât de copilăroși, încât și un copil de clasa I știe să se autocontroleze și să aibă respect minim pentru învățătorul de la clasă.
Vorbim despre negare și despre incapacitatea noastră de a învăța și am ajuns să ne autoetichetăm. Asta este extrem de dureros, un popor needucat. Din această pricină suntem și foarte ușor de manipulat. Suntem dezechilibrați, suntem oamenii a căror direcție o așteptăm să vină de undeva, nici nu știm dincotro. Știm doar că, în momentul de față, asimilăm acest ideal.

Proces îndelungat

Eu nu i-aș pune neapărat instrument, mai degrabă îl văd ca pe un proces. Reconcilierea națională este un proces îndelungat în care ar fi bine să știm ce vrem, cum și în cât timp. Sper ca întâlnirea de astăzi să fie doar una din primele dintr-o serie lungă și poate ar trebui să împărțim pe fiecare zonă a societății, pentru a putea veni cu acele soluții concrete.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.