Detalii despre cazul politicianului reținut pentru spionaj și trădare de patrie

Un fost deputat moldovean, Iurie Bolboceanu, a fost reținut sub acuzația de spionaj și trădare de patrie. Bolboceanu a fost reținut după mai multe percheziţii efectuate în casa sa. Politicianul ar fi avut contacte cu adjunctul atașatului militar din Ambasada Federației Ruse în Moldova, Alexandr Grudin căruia i-ar fi transmis informații.

Update: Procurorul Vitalie Busuoic a declarat că documentarea acestui caz a durat aproximativ 7 luni și a fost constatat caracterul secret al întâlnirilor dintre Iurie Bolboceanu cu un ofițer sub acoperire din altă țară. Bolboceanu colecta informații atât din sfera politicului, cât și date de la experți economici sau specialiști în politici pe diferite domenii. Potrivit procurorului, fostul deputat a colaborat anterior și cu predecesori ai respectivului agent sub acoperire – atașat al unei misiuni diplomatice acreditată la Chișinău.

„ Pe 17 martie 2017 a fost reținut în flagrant un cetățean al Republicii Moldova unde aceste două persoane erau în discuții în cadrul unei întâlniri secrete”, a menționat anchetatorul, citat de presa din Republica Moldova.

Procurorul de caz a adăugat că ulterior la domiciliul fostului deputat au fost efectuate percheziții unde a fost găsit un telefon mobil destinat discuțiilor în secret cu acel agent sub acoperire. De asemenea au fost găsiți 23 de mii de dolari, bani care ar fi fost obținut drept remunerare pentru informațiile divulgate.

„Cele două persoane respectau anumite reguli: fără telefoane, toate întâlnirile se realizau cu măsuri speciale de conspirație. Circulau preț de aproape o oră pe același traseu ca să verifice dacă totul este curat, apoi când erau siguri că pot discuta, întâlnirea avea loc. Transferul de informații se făcea printr-un laptop specializat iar la fiecare întâlnire cetățeanul R. Moldova era remunerat, de regulă, în dolari”, a menționat procurorul care a adăugat că timp de mai mulți ani cei doi se întâlneau o dată pe lună. În cazul în care unul dintre ei nu venea, întâlnirea se amâna fix cu o săptămână în același loc.

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a confirmat anterior reținerea la 17 martie a ex-deputatului.

Surse din cadrul anchetei declarau pentru Ziarul de Gardă că este vorba despre un „caz de spionaj clasic”, iar „probe suficiente” au fost acumulate, atât în cadrul perchezițiilor, cât și investigațiilor preliminare.

În martie 2014, Bolboceanu a anunţat în şedinţa în plen a Parlamentului, că se retrage din grupul parlamentar al PD şi chiar din partid: „Din stimă şi respect faţă de colegii din teritoriu“.
Iurie Bolboceanu a figurat în dosarul de corupere a deputaţilor din parlamentul Moldovei, cunoscut şi ca „Bani de la Ambasada Rusiei pentru cumpărarea deputaților din Moldova”.

Despre Ioana Radu Articolele 581
Author