Cea mai nouă producție a Reactorului clujean

„Detașat“ în jurul țării

Centrul Replika din Capitală este gazda celei mai noi producții a Asociației Reactor de creație și experiment din Cluj-Napoca. Spectacolul „Detașat“, de Alexandra Voivozeanu, în regia lui Cristian Ban, va fi prezentat aici după reprezentațiile care l-au dus la finalul săptămânii trecute în fața publicului de la Teatrul German de Stat Timișoara (TGST) și al Teatrului Național „Marin Sorescu“ din Craiova.

Textul spectacolului „Detașat“ îi aparține Alexandrei Voivozeanu. Regia și scenografia sunt semnate de Cristian Ban. Distribuția îi aduce pe aceeași scenă pe actorii Alexandra Caras, Cătălin Filip și Lucia Mărneanu. „Detașat“ este un colaj care include povești ficționalizate ale românilor care lucrează în Germania, în construcții și industria cărnii, explicații despre sistemul de migrație prin detașare, precum și inserții personale. Textul se concentrează pe povestea unei femei care lucrează într-un abator din Germania și include atât istoria plecării ei în străinătate, cu ce speră și ce găsește în realitate, cât și perspectiva celorlalți (actori economici) care profită material de pe urma migrației ei.

Teatru și bani

Piesa „Detașat“ a fost scrisă vara aceasta în cadrul proiectului Drama 5 – rezidențe de scriere dramatică. Timp de o lună, șase autori au participat în cadrul proiectului organizat de Reactor de creație și experiment la întâlniri cu mentorul Alina Nelega, la discuții și lecturi. Rezultatul: șase piese de teatru, diverse ca teme și abordare, dar care vorbesc fiecare despre problematici actuale, ce reprezintă un punct de interes esențial pentru autorii lor. Cinci dintre ele au avut spectacole-lectură săptămânale la Librăria Cărturești din Cluj, iar a șasea a fost aleasă pentru montare de către regizorul Cristian Ban și a avut premiera pe 1 noiembrie la Reactor. „În comparație cu alte culturi teatrale, cu care avem legături în primul rând ca parteneri în proiecte europene, teatrul românesc pare sărac. Nu numai în bani, dar și în opțiuni, în fantezie, în raportarea la realitățile prezentului. Există un segment mai dinamic, în partea independentă, dar în lipsa finanțărilor adecvate, creativitatea, se stinge. Poate că foamea stimulează delirul poeților, dar în teatru ea e un obstacol și te îndeamnă să faci compromisuri“, spunea într-un interviu de acum câțiva ani, Alina Nelega. În cadrul aceluiași turneu, spectacolul a mai fost prezentat la Teatrul Național „Marin Sorescu“ din Craiova pe 12 noiembrie, iar astăzi vine în București, la Centrul de Teatru Educațional Replika din București.

Recomanda
Razvana Ancutescu 158 Articole
Author

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*