Radio România Muzical

Deutsche Grammophon 120. Live de la Beijing, în această seară

Cristina Comandaşu de la Radio Romania Muzical vă invită să descoperiți două albume în legătură cu aniversarea a 120 ani de la înființarea casei de discuri Deutsche Grammophon, unul dintre cele mai prestigioase branduri la nivel mondial pentru muzica clasică.

Data de naștere a casei Deutsche Grammophon a fost 6 decembrie 1898 – 120 ani mai târziu, Deutsche Grammophon și-a propus să sărbătorească într-un mod care să marcheze cât mai puternic la nivel global potențialul public pentru muzica clasică. Și cum Deutsche Grammophon înseamnă excelență, nu s-au mulțumit cu puțin: au vizat în primul rând țările asiatice, apoi publicul tradițional din Europa și America. Au organizat evenimente muzicale de mare amploare și impact; primul a fost în 10 octombrie 2018, la Beijing, un concert imortalizat pe un disc apărut pe 18 ianuarie, programat la Radio România Muzical luni, 21 ianuarie, la doar câteva zile de la lansarea lui.

Primul concert de muzică clasică în Orașul Interzis din Beijing, după mai bine de 20 ani; 1200 de oaspeți de cel mai înalt nivel; o orchestră chineză, un cor vienez, un dirijor chinez, de altfel, primul dirijor chinez care a condus vreodată un concert organizat în Orașul Interzis. Solist: un pianistul rus Daniil Trifonov, stabilit în Statele Unite ale Americii. 200.000 de oameni au urmărit online concertul; 6.3 milioane l-au văzut la televizor; 130 milioane de oameni din toată lumea au urmărit informații despre eveniment. Concertul organizat de Deutsche Grammophon la Beijing a fost cu adevărat grandios și cred că servește tuturor celor care cred că muzica clasică are un viitor. Iar noi toți cei care ascultăm Radio România Muzical credem cu tărie asta.

Orchestra Simfonică din Shanghai, Wiener Singakademie, Corul de copii al Festivalului de primăvară din Shanghai, dirijorul Long Yu, alături de o garnitură importantă de soliști – soprana Aida Garifullina, baritonul Ludovic Tezier și tenorul Toby Spence, au abordat una dintre cele mai semnificative și spectaculoase lucrări ale secolului XX: Carmina Burana de Carl Orff. O partitură dificilă, într-o interpretare cu adevărat de sărbătoare.

Sigur că un rol central în acest eveniment l-a avut Long Yu, un nume puțin cunoscut în România, dar care este cel mai important dirijor al Chinei contemporane: director muzical al Orchestrelor Simfonice din Shanghai și Guangzu, director artistic și dirijor principal al Filarmonicii din Beijing, principal dirijor invitat al Filarmonicii din Hong Kong. Însă desfășoară și o importantă activitate în străinătate: a dirijat Filarmonica din New York, Orchestra Simfonică din Pittsburgh și NDR Elbphilharmonie, printre altele. În iunie 2018 a semnat un contract de exclusivitate cu Deutsche Grammophon, primul său disc fiind cel pe care vi-l propun azi. În mod evident, Deutsche Grammophon face o mișcare inteligentă lansându-se masiv pe continentul asiatic, unde există un public potențial foarte mare și o clasă medie în formare interesată să asculte muzică clasică. Și, bineînțeles, e inteligent și să aduci o reverență gazdelor: așa că programul concertului din 10 octombrie 2018 s-a încheiat cu două piese chinezești: Noapte fermecată de Liu Tianhua și piesa tradițională Floarea de iasmin.

În 5 decembrie 2018, Deutsche Grammophon a organizat sub semnul aniversării sale un concert la Tokyo, cu violonista Anne Sophie Mutter și dirijorul Seiji Ozawa în prim plan – înregistrarea acestui disc o vom asculta săptămâna viitoare, luni, 28 ianuarie, de la ora 19.00, la Radio România Muzical. Seria concertelor aniversare a continuat în 6 și 7 decembrie la Seul, unde protagoniști au fost pianistul Seong Jin Cho și, din nou, Anne Sophie Mutter. Din 19 ianuarie 2019, sărbătoarea Deutsche Grammophon a ajuns în Europa: atunci a fost concertul de la Hamburg cu Helene Grimaud și Andris Nelsons; va urma în aprilie un concert cu Orchestra Filarmonicii din Viena, iar în mai un concert la Londra, cu Peter Gregson și Vikingur Olafsson în prim plan. Dacă adăugăm și concertele Yellow Lounge care vor fi inaugurate în Asia, muzică clasică în spațiile unor cluburi, proiect care a avut mare succes în Europa, putem spune că da, este o aniversare deosebită pentru Deutsche Grammophon și prilej pentru un reviriment al receptării muzicii clasice, la nivel global.

Albumul Live in Beijing poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 21 ianuarie, de la ora 19.00.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.