Dezastrul provocat de inundații în cifre

Sute de locuințe, curți și subsoluri au fost inundate în ultimele 24 de ore la nivel național.

Conform unui bilanț al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), în ultimele 24 de ore, la nivel național, au fost înregistrate efecte în 28 de localități din 14 județe (Alba, Arad, Bistrița-Năsăud, Cluj, Galați, Harghita, Ilfov, Ialomița, Mureș, Teleorman, Timiș, Satu Mare, Vâlcea și Vrancea) și municipiul București.

În urma ploilor abundente și a viiturilor formate din cauza cantităților mari de apă, au fost inundate 439 locuințe, 455 curți, 18 subsoluri și beciuri. De asemenea, au fost afectate 55 poduri și podețe, 39 autoturisme și motoutilaje, 1 tronson de cale ferată și 3 tronsoane de drum.

Cel mai grav afectat de vremea rea a fost județul Alba, unde în urma unor viituri rapide generate de aversele abundente și scurgerile de pe versanți, au fost înregistrate inundații în localitățile Bucerdea Vinoasa, Cricău, Șard, Sebeș, Alba Iulia, Micești și Blaj.

Pe timpul acțiunilor de intervenție, 10 persoane din localitățile Bucerdea Vinoasă (2) și Cricău (8) s-au evacuat preventiv la rude, fiind posibilă întoarcerea acasă după înlăturarea apei și aluviunilor din locuințe.

IGSU a dispus dislocarea în zonele afectate din județul Alba a trei detașamente cu efective și tehnică grea de intervenție la inundații din județele Bihor, Cluj, Hunedoara și Sibiu.

În prezent, peste 100 de pompieri militari, sprijiniți de autoritățile locale, acționează cu motopompele pentru evacuarea apei din gospodăriile inundate și cu accesorii de descarcerare pentru înlăturarea aluviunilor aduse de viituri. Totodată, salvatorii acționează cu instalații speciale pentru potabilizarea apei destinată populației din localitățile afectate.

La nivelul județului Alba a fost convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, sub coordonarea prefectului, fiind dispuse măsuri de asigurare a apei potabile pentru cetățani, dar și de suplimentare a efectivelor din teren cu forțe și mijloace de la Inspectoratul Județean de Jandarmi Alba și de la Batalionul 136 Geniu „Apulum”.

Foto Arhivă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

1 Comentariu

  1. Ioana , dar , despre dezastrul provocat de lipsa apei în natură , îndeosebi în sud estul țării și zona de cămpie … și despre nenorocirile generate de temperaturile sufocante … , are cineva habar ce valoare au … ? În cifre … !? Că toată lumea construiește pe unde îi taie capul , în zone inundabile … , că nimeni nu mai plantează un copac … , că Iohanis cu Schweighofer au ras vegetația din munții Romăniei … , că nicio autoritate locală nu se mai ocupă de decolamatarea și reamenajarea elementelor de scurgere a apei pluviale deoarece 75% din banii primăriilor se duc în buzunarele angajaților de acolo … ?! Ne-am obișnuit în cel mai pur stil mioritic să ne lamentăm că a ploat torențial … ! Foarte bine … ! Iohanis și Guvernul psd-ist cu Parlament și Academia care doarme în bocanci , să ia exemplu de la alte țări și să facă investiții pentru stocarea și păstrarea apei … ! Se țtie că în unele țări arabe , apa e mai scumpă decăt benzina ? Dumnezeu ne dă , iar noi , ne văicărim că plouă … ! Nicăieri în lume , nu plouă la comandă pentru a nu deranja ignoranții localnici … ! Sigur , ferească Dumnezeu , sunt și situații în care excesele , lovesc tot în cei nevoiași distruăndu-le puținul pe care îl au … ! Dar , în general asistăm la reacții ciudate care denotă lipsa realismului … a educației în domeniu …. . Despre tragedia mondială manifestată prinsecetă și caniculă , observ că nimeni nu prea se mai obosește să vorbească … ! Probabil , pentru faptul că partenerii noștri strategici de peste ocean s-au retras din toate tratatele și convențiile internaționale care reglementează efectele acestor fenomene … !?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.