(VIDEO) Carmen Dan, explicații despre „ordinul de intervenţie”

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a susţinut, în plenul Camerei Deputaţilor, că moţiunea reprezintă o compunere lipsită total de argumente raţionale, un amalgam de scenarii, care conţine doar pasaje regăsite în presă, ea acuzând opoziţia de interese politice meschine. De asemenea, ea a susţinut că intervenţia în forţă a jandarmilor la protest se face în baza acordului verbal dat de prefect, redactarea ordinului de intervenţie făcându-se ulterior.

Carmen Dan a spus că în lege se vorbeşte doar de aprobarea, de acordul dat de prefect unei acţiuni, nu de semnarea unui document intitulat „ordin de intervenţie”. „Dacă nu este prefectul acolo? Aşteaptă Jandarmeria să vină pprefectul de acasă să redacteze ordinul?”, a adăugat ministrul de Interne.

„Am citit cu atenţie compunerea dumneavoastră. Nici intonaţia domnului deputat nu transmite ce trebuie să transmită o moţiune. Înţeleg rolul opoziţiei în politică şi în Parlament, de criticare a puterii, însă mă aşteptăm ca opoziţia să aibă mai multă responsabilitate. Am remarcat o lipsă totală de argumente raţionale. Absenţa unor fapte şi situaţii concrete este pueril acoperită de un joc pueril, susţinut de un joc mediatic”, a declarat ministrul Carmen Dan, în plenul Camerei Deputaţilor.

Dan a susţinut că criticile sunt constructive în orice democraţie, dar nu pe interese politice, meschine, de moment.

„A trecut o lună de la miting şi observ aceeaşi superficialitate în abordarea legalităţii intervenţiei jandarmilor. În lege se vorbeşte doar de aprobarea prefectului pentru intervenţia în forţă. Înseamnă acordul unei acţiuni. Vă reamintesc ce am declarat pe 11 august. Nu am declarat că semnează. Intervenţia se face în baza acordului, nu în baza semnării documentului intitulat ordin de intervenţie. Astfel de decizii se iau în mod operativ. Dacă nu este prefectul acolo? Aşteaptă Jandarmeria să vină prefectul de acasă să redacteze ordinul? Credeţi că prefectul se află la orice manifestare? Se opreşte timpul în loc în aşteptarea ordinului redactat? (…) Ordinul de intervenţie poate fi şi verbal, iar redactarea lui se face ulterior”, a declarat marţi în Parlament ministrul Carmen Dan.

Ea a spus că este regretabil că au fost afectaţi de intervenţia jandarmilor şi oamenii paşinici.

„Este regretabil că intervenţia a afectat şi oamenii paşnici, şi prezint scuze. Am convingerea că oamenii s-au dus să participe la un protest paşnic, alţii însă s-au dus cu intenţia de a dărâma violent acest Guvern”, a adăugat Carmen Dan.

„Mă aşteptam la întrebări exacte, nu la acuzaţii bazate pe opinii mediatice. Este un text care trădează o aroganţă deosebită. Cred că parlamentarii opoziţiei uită la un moment dat că asta este o moţiune simplă. S-au săturat să îmi ceară demisia. Un amalgam de scenarii, această compunere conţine doar pasaje regăsite în presă. Constat că problemele dumneavoastră nu fac referire la rezolvarea unor probleme din minister, ci la demiterea sau demisia mea”, a susţinut Carmen Dan, la dezbaterea moţiunii simple depuse de PNL împotriva sa, pentru modul în care a fost gestionată intervenţia jandarmilor din 10 august.

Dezbaterea moţiunii împotriva ministrul de Interne, Carmen Dan, a început în plenul Camerei Deputaţilor cu un moment de reculegere ţinut, la propunerea PNL, pentru Ilie Gâzea, bărbatul care a murit la câteva zile după ce a participat la Protestul din 10 august din Piaţa Victoriei, unde i s-a făcut rău.

http://

„Sperăm ca cei care în PSD sunt îngrijoraţi cu privire la derapajele instituţionale din Ministerul de Interne şi folosirea acestei instituţii în scop de poliţie politică, atât împotriva adversarilor, cât şi a colegilor de partid, dar mai ales împotriva românilor de rând, să voteze această moţiune simplă. Ministrul de Interne ar trebui să îmţeleagă că trebuie să plece din frunctea acestei instituţii”, declara prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan

Potrivit textului moţiunii, „într-o ţară normală, în care funcţionează răspunderea politică şi morală, această moţiune se încheia aici, iar ministrul Afacerilor Interne, fără să mai aştepte un vot de blam din partea fiecărui parlamentar prezent, ar fi plecat acasă, în intimitatea propriilor prize. Pentru că ar fi imposibil să avem un asemenea lanţ de erori, care denotă deja premeditare, fără să avem şi o răspundere managerială”.

De asemenea, liberalii se întreabă „cum să loveşti în cap cetăţeni nevinovaţi, fără ca nimeni să te poată recunoaşte, pentru că ai avut grijă să îţi acoperi numărul de identificare, cu binecuvântarea şefilor? Cum să foloseşti gaze iritante la câţiva centimetri de faţa unor femei căzute? Cum să ataci fără discernământ turişti care nu aveau nicio legătură cu protestul din Piaţa Victoriei?”

PNL critică şi faptul că maiorul Laurenţiu Cazan, coordonatorul intervenţiei jandarmilor la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei, a fost împuternicit să ocupe, timp de şase luni, funcţia de director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti. Totodată, aceştia contestă şi că PSD a refuzat convocarea unei sesiuni extraordinare pentru dezbaterea evenimentelor din 10 august şi a refuzat chemarea premierului în Parlament pe acelaşi subiect.

Printre nemulţumiri se numără şi faptul că raportul privind intervenţia Jandarmieriei este încă secret.

Aproximativ 800 de plângeri împotriva Jandarmeriei au fost depuse la Parchetul General în urma violenţelor din Piaţa Victoriei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

 1. „raportul privind intervenţia Jandarmieriei este încă secret.”?!
  Adica; pana la Desecretizare, va fi ARANJAT fix cum trebuie, asa incat sa scape de puscarie si Dragnea si Carmen Dan!
  Adica, ADIO Probe!
  NU veti scapa, e simpla chestiune de timp, d-aia TINETI la SECRET acel Raport, EL e DOVADA Vinovatiei voastre si PROBA Suprema pentru Puscarie!!
  Jilava si Targsor vor fi destinatiile voastre pentru muuuulta vreme!
  Infractorilor!

  A-propos, cum naiba se dezbate Motiunea asta FARA ca dna Carmen Dan sa fie prezenta si sa isi expuna punctul de vedere dupa audierea Motiunii?!
  Cred ca e la PSD, lucreaza cu echipa de comunicare si pregateste TEXTUL Scris de consilierii ei pe care maine il va CITI dupa biletel, ca Veorica analfabeta!

 2. Doamna Carmen Dan ,nu credeti ca ar fi fost mai corect in loc de acest discurs care ne-a amuzat ,sa va fi dat demisia ?
  Sinteti o persoana nepotrivita din toate punctele de vedere pt. aceasta functie ,de ce va incapatinati atit de tare si nu vreti sa lasati locul liber unui ofiter de cariera care stie cu ce se maninca militaria ?

 3. S-a suit Lili-n copac și guiță „cotcodac”! Tehnica asta e valabilă încă dinainte de ’89 când erai activistă la județeană de partid Brașov și la fel de obraznică și fără caracter.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.