Din ce cauză mor anual 9 milioane de oameni

poluare, decese

În 2015, aproape unul din șase decese, adică aproximativ 9 milioane de persoane din întreaga lume, are legătură cu poluarea, sub diverse forme – aer, apă, sol, substanțe chimice sau locuri de muncă în mediu poluant, potrivit unui nou raport publicat de The Lancet și citat de CNN. Poluarea aerului este de departe cel mai important factor care contribuie la decese premature. Specialiștii estimează că 6,5 milioane de decese au fost cauzate de poluarea aerului numai în 2015. Poluarea apei, responsabilă de 1,8 decese, și mediile de muncă poluante care au provocat moartea a 800.000 de persoane, sunt următoarele în acest top.

Efectele fatale ale poluării se simt pe întreaga planetă

Cele mai multe cazuri de poluare, 92%, apar la oamenii din țările cu venituri mici și medii. Iar unul din patru decese premature apare în țări care aplică industrializarea rapidă – India, Pakistan, China, Bangladesh, Madagascar și Kenya, unde vorbim despre poluarea aerului, a solului și despre alte tipuri de contaminări. „Poluarea are impact puternic asupra celor săraci și vulnerabili“, spune dr. Olusoji Adeyi, director în cadrul grupului de specialiști ai Băncii Mondiale. În multe țări, bolile cauzate de poluare sunt predominante în rândul minorităților și al persoanelor marginalizate. „Copiii sunt cei mai expuși riscului“, spune Adeyi. „Este important să traducem faptul că suntem conștienți de acest risc în acțiune la niveluri locale, naționale și globale.“ Dr. Philip J. Landrigan, expert al grupului de specialiști, spune că cea mai mare problemă o reprezintă chimicalele. „Sunt mii de substanțe chimice și știm că oamenii sunt expuși la ele“, spune Landrigan. „Doar că nu știam destul despre ce le fac oamenilor aceste chimicale“. 

Citiți și:

Poluarea – ucigașul invizibil 

Un atentat la sănătatea localnicilor 

Apa de la robinet este otrăvită cu substanțe toxice

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.