Din coșmar în coșmar

Cursul valutar leu-euro a atins, vineri, un nou minim istoric: 4,6782 lei, o creștere de 0,04% față de joi.

Este a treia zi cu un nou minim istoric. Cursul de schimb pentru euro a atins, miercuri, pentru dată nivelul de 4,67 lei, când a fost stabilit la 4,6722 lei, o creștere de 0,11% față de ziua precedentă.

De asemenea, joi cursul de schimb pentru euro a fost stabilit la 4,6764 lei, o creștere de 0,09% față de miercuri.

În plus, cursul pentru dolar, care în România este stabilit prin paritate cu euro, a crescut cu 0,03%, vineri față de joi, la 4,0586 de lei. Joi, cursul pentru dolar a fost la cel mai redus nivel din ultimele 12 săptămâni, un nivel mai redus de atât, de 4,0557 de lei, fiind înregistrat la 22 octombrie 2018.

Cursul de schimb pentru francul elvețian a fost stabilit, vineri, la 4,1309 lei, în scădere de la 4,1537 lei joi, a doua zi consecutivă pe această tendință.

Nivelul de vineri este cel mai redus curs pentru francul elvețian din ultimele două săptămâni, un nivel mai jos de atât pentru un franc elvețian, de 4,1145 de lei, fiind stabilit la data de 27 decembrie 2018.

Gramul de aur a fost stabilit vineri la 168,7340 lei, în creștere de la 168,5728 lei joi. De la începutul acestui an, aurul a intrat pe o tendință de creștere, la data de 3 ianuarie, fiind înregistrat un nivel de 169,8613 lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. Stati linistiti, celebra Comisie Nationala de Strategie si Prognoza a dlui Dragnea a Prognozat pentru 2019 un Curs pentru 1 Euro de 4,62 Lei!!

    „Pentru 2019 Cursul mediu estimat(de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza, aia iubita de Guvern si de Olguta si de Viorica si de Dragnea!) este de 4,62 Lei/euro, pentru 2020 de 4,60 lei/euro, iar în 2021 euro ar putea ajunge la 4,58 lei. În toate aceste 3 cazuri, Cifrele sunt neschimbate faţă de Prognoza din primăvară.”
    https://www.mediafax.ro/economic/prognoza-privind-cresterea-economica-a-romaniei-in-2018-a-fost-redusa-de-la-6-1-la-5-5-17362492

    4,62 Lei/Euro, e Prognoza Guvernului, sper sa va tina de cald, stati linistiti!
    Mergeti la CNP sau la Guvern si schimbati 1 Euro la acest curs!
    Nu se poate?!
    Aa arata MINCIUNA din Programul de guevrnare, din Bugetul Romaniei, in fiecare An!

  2. aşa ştie măgărel să-i mulţumească ţării care i-a dat tot şi de la care el ia tot….

  3. „Analist: Iata de ce continua sa se deprecieze Leul in raport cu Euro.
    Leul romanesc si-a continuat joi tendinta de depreciere in raport cu moneda unica europeana la un nou nivel minim istoric, in principal pe fondul provocarilor din sfera echilibrelor macroeconomice si al incertitudinilor de politica economica pe plan intern, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Andrei Radulescu, director de cercetare al Bancii Transilvania.

    „Leul romanesc a continuat tendinta de depreciere in raport cu moneda unica europeana spre un nivel minim istoric in sedinta de tranzactionare de astazi, evolutie determinata, in principal, de provocarile din sfera echilibrelor macroeconomice si de incertitudinile de politica economica pe plan intern, intr-un context caracterizat prin volatilitate pe pietele financiare internationale. Pe de o parte, Romania a inregistrat in 2018 cele mai ridicate niveluri ale deficitului de cont curent (% din PIB) si ale deficitului bugetar (% din PIB) dintre tarile regiunii membre ale UE, situandu-se, totodata, pe primele locuri la nivelul UE”, a explicat Radulescu.

    De asemenea, acesta a afirmat ca Masurile fiscal-bugetare anuntate la final de 2018 si ABSENTA unui Proiect de Buget pe 2019 au contribuit la intensificarea perceptiei de risc privind evolutia deficitului bugetar in 2019, fiind in crestere Probabilitatea pozitionarii PESTE pragul de 3% din PIB, limita impusa de Pactul de Stabilitate si Crestere.

    „Nu in ultimul rand, Banca Centrala a semnalat o consolidare a politicii monetare pe termen scurt, iar pe piata monetara si pe piata titlurilor de stat ratele de dobanda s-au diminuat in ultimele sedinte, factori care au condus la atenuarea cererii pentru lei”, a spus el.

    http://www.business24.ro/macroeconomie/analiza-economica/analist-iata-de-ce-continua-sa-se-deprecieze-leul-in-raport-cu-euro-1600718?utm_source=Newsletter_Zilnic&utm_medium=Business24.ro&utm_campaign=Email_2019-01-11

  4. Una din trei: este de vina ori Mugur Isarescu, ori Klauss Johhanis ori Vladimir Putin. Astia nu se linistesc niciodata. Tavarasii Dracnea, Valcov si Teodorovici (Orlando-sic!) nu dorm noaptea, lucrand pe coate si pe genunchi pentru binele Romaniei iar astialalti trei, din invidie si din picioare, strica tot. Sa speram ca re-vine Olguta la Dezvoltare si din acel moment leul o va incepe s’o ia sus. Vom trai mult mai bine.

  5. Uite de asta nu vrea Mugurel sa trecem la Euro. Cu ce s-ar mai juca domnia sa? Argumentul ca nu suntem pregatiti e ridicol in conditiile in care economia noastra e in quasitotalitate in posesia firmelor europene.

  6. Daca se supara Masonul sef, leul o ia razna. Nu conteaza cine-i produce nelinisti dl guvernator, cert este ca nimeni din Romanica nu poate sa-l supere ca incepe toata economia sa stranute. Mai asteptam doar interventia Celui de Sus pt izbavirea Romaniei de aceasta pelagra. Interesant este ca toti economistii critici la adresa Guvernatorului, dupa ce ajung pe functii la mosia acestuia, devin niste mielusei blanzi si dragutzi!!.

  7. Avocatul Gheorghe Piperea, fost consilier guvernamental pe chestiuni de fiscalitate, banking, piaţă de capital şi insolvenţă, a declarat miercuri, pentru ȘTIRIPESURSE.RO, că „leul a ajuns la cea mai slabă cotaţie din istorie în raport cu euro pentru că „așa a ordonat dl Isărescu.Cursul este astăzi așa cum îl vedem pentru că așa a ordonat dl Isărescu să fie, e măsură de retorsiune. A văzut că nu reușește să țină ROBOR-ul acolo unde vrea el, adică peste 3%, în așa fel încât să nu fie acuzat că ceea ce a făcut în septembrie 2017, adică saltul de la 0,8% la 3,5% a fost o manipulare a pieței, ROBOR-ul s-a dus în jos la 2,9%, se va duce probabil sub 2% în maximum o lună de zile, a zis Stai un pic, dacă nu vreți voi, bancherii, să faceți chestia asta, ia să umblu eu un pic la curs, un pic mai mult astfel încât să se sperie lumea.In rândul băncilor centrale din Europa cred că există doar două-trei care folosesc această tactică a flotării controlate a cursului, cum îi spune Isărescu, adică evoluează, se mișcă, dar nu după piață ci după un canal pe care îl stabilește banca națională ca nu cumva să te rătăcești. În consecință, a aruncat ce trebuie pe piața și a sărit cursul la euro.Dar nu face chestia asta dl Isărescu pentru motive macroeconomice, să corecteze balanța externă, nici vorbă, o face ca măsură de retorsiune. Va dura puțin însă, există două ancore. Chiar dl Isărescu a declarat înainte de Crăciun că s-a stabilit un orizont de aderare la zona euro pentru 2026 și dacă este așa nu ai cum să te joci cu flotarea controlată prea mult, trebuie să ai stabilitate. A doua, poate chiar mai importantă, mandatul dlui Isărescu expiră anul acesta și la modul în care se comportă față de cei care ar putea să îi reînnoiască mandatul, adică guvernarea actuală, eu nu prea cred că va mai fi acceptat”.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.