Din culisele unei scrisori care a șocat opinia publică. ”Are loc dezintegrarea bisericii ortodoxe ruse”

Săptămâna trecută, șeful bisericii ortodoxe de la Chișinău subordonată Moscovei i-a trimis o scrisoare lui Kiril în care i-a spus că „lumea rusă” este străină de valorile naționale și că „într-o perioadă scurtă Republica Moldova se va uni cu România.” Părintele Serghei Ciapnin, care în prezent activează la Centrul de Studii Creștine Ortodoxe din cadrul Universității Fordham din SUA, este prima persoană care a invocat public, pe 2 octombrie, existența scrisorii trimise de Mitropolitul Vladimir al Moldovei Patriarhului Kiril.

Scrisoarea a fost publicată ulterior pe blogul unui fost deputat moldovean Vlad Cubreacov.

Mitropolia Chișinăului și Moldovei se află în stare de „faliment instituțional” și nu poate opri ascensiunea Mitropoliei Basarabiei care este susținută de Biserica Ortodoxă Română.

Într-un interviu pentru HotNews.ro, fostul secretar al Comisiei Bisericii Ortodoxe Ruse, Serghei Ciapnin, a dezvăluit că Mitropolitul Vladimir al Moldovei și Patriarhul Kiril ar fi avut o discuție dură, cu ușile închise.

Fostul deputat Vlad Cubreacov, cel care a publicat scrisoarea Mitropolitului Vladimir, a menționat că dumneavoastră ați fost primul care a declarat că o astfel de scrisoare există. Ulterior, reprezentanții Mitropoliei i-au confirmat autenticitatea.

Serghei Ciapnin: Da, eu nu am niciun dubiu că această scrisoare este autentică…

…au fost făcute declarații destul de tăioase la adresa Rusiei și Patriarhiei de la Moscova. Ce trebuie să înțeleagă oamenii din Republica Moldova?

(…) a fost o scrisoare curajoasă din punct de vedere al formulărilor, al subiectelor care au fost atinse. Această scrisoare deschide spațiul pentru discuții despre viitorul ortodoxiei în Moldova, în particular, a bisericii ortodoxe în Moldova…

Ce riscă Mitropolitul Vladimir pentru declarațiile atât de dure, dacă totuși, într-adevăr, acestea chiar îi aparțin?

Este o întrebare destul de complicată. Cunoaștem că Patriarhul Kiril are un stil de conducere foarte autoritar. Practic, el îl copiază pe Putin. Acum câțiva ani, el l-a destituit într-un mod destul de dur pe Exarhul Belarusului, adică primului episcop din cadrul bisericii ortodoxe belaruse.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

39 de Comentarii

 1. In ortodoxie fiecare tara/secta cu biserica sa.
  Aia rusa, sarba, greaca, bulgara nu are nimic cu ceilalti cum nici cea romaneasca nu are nimic cu restul.
  Fiecare isi are propriul sef religios si sef politic in tara in care este.

 2. In R. Moldova nu mai poti trai daca nu esti pe linia trasata de PAS- ul lui Maia Sandu…Normal ca Securistii de la Chisinau care nu pot fi altceva decat Slugoi ai NATO l – au fortat pe Vladimir sa se rupa de Ortodoxia rusa daca vrea sa mai ramana Seful bisericii de la Chisinau…Prin urmare Vladimir s – a pus sa il injure pe Kiril pe motiv ca ortodocsii de la Chisinau ar fi mai spalati ca cei moscoviti care ar fi niste inapoiati…probabil ca Ortodoxia de la Chidinau s- a privatizat, s – a modernizat, crede intr – un Isus in adidasi Nike pe cand ortodoxia de la Moscova il poarta pe Isus in tenisi de Dragasani furati de la romani asa cum au furat si Tezaurul pe care Romania NU mai il vrea inapoi, ca s – ar face de rahat in fata rumanilor pe care i – a mintit 100 de ani ca sa ii mai bage si in al Treilea razboi mondial.

 3. In Basarabia sunt doua sau trei milioane de locuitori care ar putea apartine unei credinte/religii unii sunt etnici rusi altii, bulgari, ukraineni si in majoritate romani. ceea ce nu se spune e ca Biserica Ortodoxa este de doua rituri. 1 Biserica de stil vechi de care apartin unii vorbitori de limba slava precum sarbii sau rusii si unii romani din Basarabia, dar si din Romania. O a doua Biserica este cea pe stil Nou din care face parte si Biserica ortodoxa romana. Unirea Basarabiei cu Romania nu poate opri credinta unora care sarbatoresc pe stil vechi decat daca se va incalca dreptul omul la libertatea credintei. Ca unii vor trece la sarbatorirea pe stil nou este alegerea fiecaruia asa cum unii au trecut de la catolicism sau ortodoxism la religii protestante sau neoprotestante sau au devenit atei,liberi cugetatori etc. Fiecare Biserica isi are credinciosii ei, nu cred ca suntem pe vremea Inchizitiei ca preotii sa pedepseasca pe cineva pt ca are o alta credinta. In acelasi timp „imensa” Basarabie s=ar putea sa aiba doar sute de mii de credinciosi pe stil vechi. Romania ar pierde daca aceasta biserica ar disparea pt ca in Ianuarie vin turisti din Basarabia pt a sarbatori Craciunul.

 4. Prin invadarea Ucrainei si razboiul fratricid impotriva ucrainenilor (practic un razboi civil), pitIcantropul antropoid a deschis cutia Pandorei sovietice. Federatia Rusa, un imperiu conglomerat si amorf, format din state total straine de rusi, de (in)cultura rusa bazata pe forta militara, devin constiente de pericolul pe care il reprezinta bestia/tatucul de la Kremlin.
  Este inceputul dezintegrarii acestui imperiu care nu are nicio legatura cu popoarele subjugate. Singura legatura este cizma moscovita pe grumazul celor 81 de entitati ,,statale” care compun Fed ,,Rusa”.
  Ce rusi pot fi ma cecenii, kalmacii si daghestanezii???. Ganditi-va lingailor putinezi…..[Rumburak]

 5. Daca ar fi sa ne luam dupa aceasta lozinca pe care o auzim de foarte mult timp cu unirea intre Republica Moldova cu Romania ,cel putin generatia noastra nu o mai apuca .Asa ca Mitropolitul Vladimir al Moldovei viseaza frumos ceva care nici el nu o va apuca sa vada .Daca s-ar fi vrut cu adevarat aceasta unire de ambele parti ,se putea face de foarte multi ani.

 6. Si de ce BOM nu este subordonata BOR??? Ca doar punem umarul puternic cu tot felul de ajutoare pentru Moldova!!! Gazele le vin din Romania.

 7. Războiul împotriva ortodoxiei continuă. În stilul ăsta vom ajunge la biserici ortodoxe autocefale la nivel de județ. La această dezbinare nu participă doar ONG-urile sorosiste, ci și bisericile „surori”, unele conduse de la Roma, altele de la Washington.

 8. carati-va din Moldova,praful si pulberea sa se aleaga de voi,muscalilor,bestii asiatice

 9. Kiril, încă un sac de 💩,vorba CTP-ului,cu care sunt de acord.Sa nu uitam că ,criminalul Kiril a binecuvântat armele și orcimea care au invadat Ucraina.Ortodoxia e una,indestructibilă,iar ,vremelnicii saci cu rahat,cu totul altceva.In veci blestemarea solilor diavolului.

 10. Iar nu mi-am luat Rudotelul și am devenit EXTREM DE furios.
  Trebuie sa CarBaxeZ !
  Cu o cană mare de apă…..măRog…😜[RumburKaK-trolaK UrKaK]

 11. Uciga-l toaca ,iată ce a putut gavari:Patriarhul Kirill este un apropiat al președintelui Vladimir Putin, cel care a impus un regim restrictiv în ceea ce privește libertatea utilizatorilor de rețele sociale.

  „Interzic utilizarea rețelelor internaționale în Rusia ca să ne ferească de venirea Anticristului”zice uciga-l toaca.

 12. Kiril i-a binecuvântat pe episcopi, clerici și credincioși să se roage pentru sănătatea președintelui Vladimir Putin, se precizează într-o scrisoare circulară trimisă de Patriarhia Moscovei episcopilor diecezani din Rusia, potrivit unui mesaj postat pe site-ul Patriarhiei ruse.
  Mesajul patriarhului Kiril, cu o zi înainte ca Vladimir Putin să împlinească 70 de ani: „Rugăciuni fierbinți pentru sănătatea șefului statului rus”

 13. Au dat năvală clonele. e Rondul de Noapte la Pădure !
  Sunt furioase din cauza SUCCESURILOR NEBĂNUITE ale MAXIMEI CONTRA-OFENSIVE Urcace (de primăvară…).
  Păzea, măRog…😂

 14. Patriarhul Kiril, 76 de ani, liderul Bisericii Ortodoxe ruse, care s-a pronunțat de mai multe ori în favoarea invaziei declanșate de Moscova în Ucraina, a lucrat pentru serviciul secret sovietic KGB la Geneva, în anii ’70, sub numele de cod „Mihailov”

 15. Intre multele „autogoluri” pe care si le-au dat rusii incepand razboiul cu Ukraina, poate cel mai important e cel de pe plan religios. „A 3-a Roma”,”stindardul ortodoxiei si al crestinismului” a binecuvantat uciderea fratilor slavi de credinta ortodoxa si a salutat brigazile cecene musulmane care ucid crestini. Asta e o chestie care nu se uita si nu se iarta secole de acum inainte. Daca vreti e cumva echivalentul cruciadei a 4-a cand cruciatii au distrus Constantinopole.

 16. Daca NATO nu expansiona in Romania, Polinia si apoi in Ucraina, Rusia NU intra in Ucraina….Cum Rusia a fost obligata sa isi sacrifice mii de soldati, Rusia va ocupa Ucraina…Iar Romania nu va anexa R Moldova atat timp cat e membru NATO….In fine, daca Rusia nu este consultata, nicio lipire Romania – Basarabia nu este viabila….Golanii imbecili il injura pe Putin fiindca nu ii duce capul sa fie cinstiti…

 17. …si nu vede nimeni ca-i cusuta cu ata alba toata minciuna asta? singurul scop al acestui eveniment nu a fost decat sa arunce niste paie pe foc cu unicul scop de a destabiliza relatiile romano-moldovenesti si da, destul de clar, cu comanda directa de la moscova… lepre ordinare bolnavii astia cu barba si fusta 🙂

 18. Subiectul aici e destramarea ramasitelor imperiului tarist/sovietic nu sutanele!

 19. Romanilor fericiti cu duhul li se vinde de catre propaganda globalista iluzia alipirii Basarabiei la tara mama.S-a inceput cu energia si gazul platit de catre Romania ca sa se laude Maia ca nu ii mai trebuie energie de la rusi.Pricepem greu si uitam repede, pentru fericirea de a avea in anii 1941-1944 Basarabia romaneasca am platit cu sute de mii de tineri,floarea Romaniei,care ingrasa acum stepele Rusiei.Adevarul ca smecherii de peste Prut vor doar sa mulga Romania doar nu or sa ramana mai prejos ca Ucraina.De fapt cine n-ar mulge o tara locuita si condusa de fraieri?

 20. Dacă Moldova e republică independentă ce treabă mai are Chiril cu ea? Ortodocșii au biserici autocefalie deci ce treabă are popa rușilor cu cel al Republicii Moldova? Ai dracului ruși ar face orice ca să-și păstreze ei influența.

 21. Poate va intrebati „unde e NEXTA cu gunoaiele sale de „stiri” ?” Iata ca n-a murit !

 22. Corector Te inseli, ortodoxismul din Ro mereu s-a uitat spre Rusia.Mereu au blocat reforme si ar mai fi de spus.

 23. paulian Ionescu Tovarase pulin,tin sa-ti reamintesc fatidicul an 91 pe cand R.Moldova isi dorea unire.Dar s-a opus KGB-istul de Iliescu,sa nu mai spun si de Mircea Snegur, tot un KGB-ist. Asa ca nu mai insira vorbe asa sa te afli in treaba.Odata cu intrarea R.Moldova in UE, unirea e ca si facuta,atata timp cat granitele nu mai exista. Acea unire pe care o invoca candva AUR-simion de fapt era o provocare. Si apoi,eu nu m-as uni cu voi. Corupti,manelisti,giboni in trafic.Interlopi.Si apropo, in R.M. justitia functioneaza .Infractorii din politica fug sa scape de justitie,la noi infractorii din politica modifica legi. De ce sa ma unesc cu voi? Cu sosocari,auristi,fesenisti si fosti securisti pe post de patrioti.

 24. Baba Ulah Ce consumi? Cine ataca ortodoxia? Nu am vazut pe nimeni sa atace popi pe strada.Nu am vazut biserici daramate,incendiate.Nu am auzit de legi care sa interzica ortodoxia.Desi ar fi cazul la cate rale face BOR. Sunt niste interlopi afaceristi mana in mana cu politicul.Care pun umarul si la manipularea naivilor.Spui ca este atacata ortodoxia intr-o tara in care dupa 90 se tot construiesc biserici peste biserici. Nu scoli, nu spitale. Apoi trol prost,doar criticam ceea ce se vede cu ochiul liber cum acest BOR prin popii nesatui de bani si ipocriti distrug mentalitati. Pornesc pe parinti impotriva copiilor.Popi care bat femei,popi poponari,popi violatori,popi criminali. Care ortodoxie ba, care? Ortodoxia este un etalon al civilizatiei,ce a dat lumii intregi? In afara de intrigi si asocierea cu biserica rusa pe ascuns.

 25. axon Tu esti un provocator scarbavnic. Daca NATO ce ? NATO nu invadeaza, nu intra cu cizma si tancul.NATO a venit la chemare spurcatule. Fara NATO Rusia ar fi invadat toata Europa.Vrei sa-ti mai reamintesc de cele doua Germanii impartite de acesti criminali? Cum s-a trait in Germania ocupata de rusi si cum s-a trait in cea protejata de NATO. Restul sunt vorbe goale emise de un frustrat impotent in a intelege realitatea.Sau tu de fapt denaturezi.Ce a oferit Rusia lumii in afara de panica,frica,ura,conspiratii si prostie?

 26. Grigore Ureche Nene,teoria unirii tot de putinisti a fost inventata.Sa va dea voua mu-ie ,trolilor analfabeti. Si a prins la fraieri ca tine. Dar na, tot „oculta mondiala” este de vina ca unii nu invatati carte cat este necesara sa nu mai puneti botul la putinisme.

 27. Mai mare pleașcă ca intrarea Turciei în NATO-1952 nici că au putut să viseze americanii și britanicii: sute de milione de islamici chiorâș la succesul semilunei transformate de istoria imediată în succes succesiv și zeci de milioane de ortodocși europeni agenții unor patriarhi întronizați NATO. Bașca Palestina ciubuc. Că din Turcia va veni firman pentru Mitropolia Moldovei să nu îmbrățișeze Patriarhia României în defavoarea Kievului, care au consemn să nu-i scape din încadrarea moldoveni.

 28. @ un choi (în căldare) 20:58
  Mai ieri confundai GLOBALISMUL cu GLOBALIZAREA, p.r.o.s.t.a.c.
  Pune mana pe carte și nu mai da lecții la alții. Că n-ai avut media 10 la Bac și n-ai fost Șef de Promoție la 2 facultăți din UniBuc.
  Una fiind Mate, măRog…😂

 29. Dati-i Elenei Popa tratamentul ca s-a umflat testosteronul in ea. Nu de-alta dar iar ii creste mustata. Tzatzico toate statele catolice sunt independente dar isi iau lumina de la Vatican. Ai prins-o?

 30. Prin Legile naziste (a Educației, a Popoarelor Indigene, a Minoritatilor), prin cultul psihopatului criminal Bandera, ajuns EROU Național si prin razboiul fratricid impotriva Rușilor din Donbas și Crimeea (practic un razboi civil), pitIcantropul antropoid PIANIzD de la Kiev a deschis cutia Pandorei. URCACA, un conglomerat amorf, format din populatii total straine de așa-zișii Urcaci, de (in)cultura Urcacă INEXISTENTĂ (scriitori, poeți, compozitori, ceva ?) bazata pe forta militara, CARE devin constiente de pericolul pe care il reprezinta bestia KhaZară de la KIEV.
  Este inceputul dezintegrarii acestei GUBERNII DE MARGINE care nu are nicio legatura cu popoarele subjugate. Singura legatura este cizma SBU și a derbedeilor din Azov, Svoboda, Right Sektor pe grumazul celor care compun „Urcaca”.
  Ce Urcaci pot fi mă Rușii din Donbas și Crimeea, Românii din Nordul Bucovinei și Herta, Ungurii și Slovacii din TransCarpatia sau Polonezii din Galiția???. Ganditi-va lingailor 🥳ului PIANIzD…..[Rumburak-trolaK UrKaK]

 31. Si acum pt boi si vaci. Din cauza unor probleme de ordin tehnic si economic Romania a hotarat in 1919 sa treaca la calendarul Gregorian. Nu a avut nici o treaba cu dogmele dovada sta ca BOR s-a opus si adevarata trecere s-a facut in 1924. Nu am aderat numai noi ci si bulgarii si o parte din greci. A fost si un consiliu cu nabadai la Constantinopol pt ca acolo este Vaticanul ortodoxismului, atentie Elena Popa ia si noteaza. Cei care au ramas la calendarul Iulian au fost biserica rusa si atentie mare boi si vaci evreii. Biserica ortodoxa din Israel este pe acelasi calendar cu rusii. Daca noi ne consideram de ginta latina mai degraba ne-am lua dupa calendarul Iulian. Daca tot o ardem ortoxi de ce ne-am lua nou dupa papa Grigore care era catolic si a inventat calendarul Gregorian? Nu va place ortoxismul mai boi si vaci nu va opreste nimeni sa treceti la catolicism. Dar sa-mi spui mie ca in gainat ca biseraica Moldovei scrie o scrisoare lui Kiril si pt trei natangi din Moldova se dezintegreaza biserica lui Kiril care este de 100 de ori mai numeroasa seamana cu iesirea Emiliei Servan care vrea sa umble in pasarica goala pe strada si afirma ca lui Dorian Popa hatz Jonutule i s-a tulburat viata privata pt ca a povestit politia ca a iesit in chiloti pe strada. Ce va mai place sa fiti vaci si boi!!!

 32. Eduard M😂tZ ot CZern😂witZ Tu insisti in tampeni tovarase. Sef de promotie unde zici ca ai fi fost ? Coleg cu Oprea,Dancila Ciuca ? Ba lache,latra la rasarit sa te auda si sa te aplaude Zaharova. Asa e cum zici tu,confund confundarea.

 33. Generalul Paton Dogmele si calendarele,fie ele Greg sau Iul nu au nici o legatura cu beserica.Este vorba doar de calendarul astronomic. Corectat de-a lungul timpului. Ca daca ne luam dupa calendele religioase,serbam nasterea Isusului in decembrie, ori el este nascut prin vara.Si alte anomalii popesti.De dragul de a ramane penibili.Cat despre rusi,niste mujici inapoiati ce vor sa para interesanti.Daca aveau ceva de spus lumii o spuneau.Dar nu tehnologie, nu cultura, nu ceva acolo sa imprumutam din obiceiurile lor. Dar e o alta discutie.

 34. „Pagube’n ciuperci…”. Primordial este economia.. Unde este bogăție și pace încolo tind cu toții.. Va fi pace și bine totul o să fie O. K. Dumnezeu e unul pentru toți.. Cine crede că el decide îl face pe Domnul să zâmbească..

 35. Axone..
  Dacă cad rușii ucrainenii Editat pe voi împreună cu toată gașca de la Bruxelles.. Ei se vor urca cu picioarele pe masa europeană tinandu-va în frica fiind un dulau fidel al SUA.. Nici îndoială… O victorie a fiecărui din aceste părți va fi catastrofa pentru toată Europa.. Viitorul Europei depinde de comisarii europeni, cu cine o să aleagă ei.. Cu Putin sau cu Zelenschyi.. Putin deține un dialog iar banderovistii ucraineni vreau totul gratis..

 36. @ piticul crăcănat 05:01
  Timpul Sacru n-are treabă cu Timpul profan, UrKaKe.
  Și în Emisfera Sudică sunt creștini care sărbătoresc Crăciunul.
  Sau poate crezi cumva că-n Australia ninge de Crăciun, măRog…😜

 37. Biserica Ortodoxă Rusă a ÎNCĂLCAT canoanele ecumenice fundamentale ale ortodoxiei care INTERZIC instalarea unei biserici ortodoxe mai noi (cea rusă, cu instrumentul său de păcălit prostimea numit pompos Biserica Ortodoxă a Moldovei) în eparhiile unei biserici ortodoxe mai vechi (cea românească a Principatului Moldova de la 1812, iar după 1859, a Bisericii Ortodoxe Române). Este corect ce spun sau nu? Acum, pe principiul ochi pentru ochi… Sfânta Biserică Ortodoxă Română, prin Mitropolia Basarabiei, ARE DREPTUL de a atrage cât mai mulți credincioși din străvechea sa provincie românească Basarabia, unde ROMANII, STRĂ-ROMÂNII ȘI ROMÂNII AU ADUS CREȘTINISMUL DREPT CREDINCIOS. Nu rușii, de care nu auzise nimeni în Basarabia sau în restul Moldovei în prima mie de ani creștină.
  Să le fie rușine acestor popi basarabeni TRĂDĂTORI ai poporului român, că deplâng prăbușirea unei puteri imperialiste abominabile, care ne-a făcut un rău imens: Rusia! Lui Vladimir ăsta al „Moldovei”, alt KGB-ist putred, vopsit popă, cred că Preafericitul Daniel, cât e el de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, i-ar trage direct în ochi o flegmă ecumenică.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.