Din secretele ascensiunii politice a lui Marcel Vela (V)

Motto: Fraților, licheaua nu evoluează! – Petre Țuțea

Promiteam o anchetă cu privire la traiectoria „profesională” (căci numai profesionist nu se poate numi Vela Marcel) şi managerială a fostului ministru de interne. Iată că, în acest episod, se vor vedea micile trucaje aplicate licitaţiilor publice la nivelul administrației locale Caransebeș. 

Din secretele ascensiunii politice: Vela IV

În data de 28.06.2010, în mandatul primarului Vela, se înregistrează la Serviciul Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat, cererea nr. 4065 care este emisă de SC COPISA CONSTRUCTORA PIRENAICA S.A. în data de 29.06.2010 (cu o zi după), prin care aceasta solicită: amenajare şi lucrări de curăţare, defrişare arbuşti, buruieni şi plante dăunătoare şi reabilitare de planeitate din parcelele top 2865-2-A-1-B; 2166-1; 931-3. În cerere se precizează că pământul excedentar și acumulările din parcele se intenționează a fi folosite la execuția umpluturilor pe centura ocolitoare a Caransebeșului. SC COPISA se angajează ca la terminarea lucrărilor să amenajeze parcelele prin depunerea unui strat de pământ vegetal necesar pentru destinație teren agricol.

În aceeași zi, 28.06.2010,  Serviciul Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat întocmeşte referatul în vederea emiterii unei hotărâri de consiliu privind solicitarea COPISA, referat semnat pentru director de GRUNEANŢU ŞTEFAN, acesta semnând şi la rubrica întocmit, în calitate de consilier juridic.

Să fie vorba despre o eroare materială sau despre goana de a acoperi într-un fel anumite ilegalităţi?! Se poate însă observa cum comisia de specialitate nr 1 (economică) dă aviz favorabil în data de 25.06.2010 când cererea nici nu exista, ea  fiind înregistrată în data de 28.06.2010.

Mai mult, această comisie de specialitate a luat o decizie cu doar un membru deoarece ceilalți doi membri nu au fost prezenți. Conform legii nr. 215 din 23 aprilie 2001
Legea administraţiei publice locale, la art.56 
 pct. 5) Comisiile de specialitate lucrează în plen şi iau hotărâri cu votul majorităţii membrilor lor. Deci, în acest caz, votul ar fi trebuit să fie nefavorabil, dar la Primăria Caransebeș, „intituţiile statului şi legea suntem noi”, situație în care, orice este posibil.

Tot la fel de ciudat este faptul că ordinea de zi este întocmită în 23.06.2010, iar la punctul 7 de pe ordinea de zi se află proiectul de hotărâre privind aprobarea efectuării lucrărilor de curăţare şi defrişare a unor terenuri de către SC COPISA CONSTRUCTORA PIRENAICA SA, solicitare înregistrată la Primăria Caransebeş în data de 28.06.2010 adică 5 zile mai târziu.

În data de 02.07.2010 se emite caietul de sarcini cu număr de înregistrare 11917, 4095-02.07.2010 semnat pentru director, dar şi la întocmit, de către acelaşi Gurneanţu Ştefan, iar pentru primar de către Nicolae Borceanu.

Deşi SC COPISA a solicitat doar lucrări de amenajare, toate documentele şi chiar votul consilierilor specificând acest lucru prin hotărârarea de consiliu nr. 144-29.06.2010, se scot la vânzare parcelele 2865-2-a-1-b în suprafaţa de 22000 nr. top. 2166-1 în suprafaţă de 47500 mp şi nr. top. 931 în suprafaţa de 28500 mp. Preţul de pornire 0,3 Euro/mp mult subevaluat față de prețul pieței din acel moment. Interesant este cum a fost posibilă o vânzare de teren aflată în proprietate publică fără a avea o evaluare a prețului terenului?

Se întocmeşte caietul de sarcini şi în data de 28.07.2010 are loc licitaţia. La licitaţie nu se  prezintă reprezentantul SC COPISA, ci două persoane fizice, Stepănescu Marius- Dimitrie– fratele celebrului Ştauber (Stepănescu Cristian Anton), un prosper om de afaceri din Caransebeş, cunoscut datorită tranzacţiilor imobiliare realizate prin prisma prieteniei strânse dintre Marcel Vela şi Maxinesi Alexandru – omul lui Marian Copilu (reprezentant COPISA), ulterior devenit cetăţean de onoare al municipiului Caransebeş.

Din ceea ce reiese din procesul de licitație ambele cereri de înscriere la licitație au fost depuse în aceeași zi, 28.07.2010 și au avut numere consecutive, adică 4798 și 4799, ceea ce ne duce cu gândul că aceste cereri au fost depuse de aceeași persoană sau deloc.

Arde Din secretele ascensiunii politice: Marcel Vela – partea a III-a

După cele expuse, aceasta era doar o licitaţie trucată, făcută în grabă şi în care autorii nici măcar nu mai aveau bunul simţ să păstreze aparenţa de normalitate. Deşi preţul era foarte mic (subevaluat) după ce s-a strigat primul pas, Stepanescu Marius s-a retras, iar vânzarea a fost adjudecată către Maxinesi Alexandru.

Din secretele ascensiunii politice: Marcel Vela – partea II

         Aceste operaţiuni abracadabrante se pare că au fost specialitatea lui Vela cât timp a condus Caransebeşul, iar pe perioada stării de urgenţă tocmai aceste aptitudini de scamator l-au recomandat pentru lupta cu COVID 19.

Va urma.

Din secretele ascensiunii politice: Marcel Vela – partea I

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8

6 Comentarii

  1. Exemplu grăitor a mentalității de imbecil, de milițian tâlhar, dar care cunoaște nivelul de IQ al românului și știe la fel cum că poate orice că nu va păți nimic, doar știe rețeaua a cărui membru este..Deci in fond,. pe cine informezi ”jurnalist” și ce crezi că urmează ??

  2. Europa a creat mafia globalista care sifoneaza banii europeni. Majoritatea din politica au ca scop sifonarea banilor statului si banilor de la europa prin firmele lor de partid.
    Strainii nu sunt prosti, ei zic faceti autostrazi dar betonul, asfaltul, firmele care construiesc sunt ale lor. Profitul e al lor. Romania doar plateste din munca poporului.

  3. Un serial de articole tocmai bune pentru un santaj!Dar pe „erou” il doare drept in tuhas …plus ca e un neica nimeni..

  4. De departe se vede ca licitatia este cu destinatie…..
    Pe de alta parte rog Autorul articolului sa investigheze in baza accesului la informatii publice, ce taxe a platit la ANRM (Administratia Nationala a Rezervelor Naturale) firma Copisa pentru materialul de umplutura extras de pe aceste parcele si de pe alte parcele private in volum de cca. 1000000 mc.

  5. Abureli despre Vela, nu despre el trebuie să scrieți! E unul mai corupt decât el. CONSTANTIN TIMIȘ de la episcopia Caransebeșului numit și BARBĂ ROȘIE un Machiavelli în variantă mioritică. Ăsta e răul care trebuie extirpat, scuipați (s)p(r)e el când aveți ocazia…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.