Diniță, întrebat dacă putea lipsi din dispozitivul lui Oprea un motociclist

Fostul şef al Poliţiei Rutiere Lucian Diniţă, audiat marţi de procurorii DNA, în dosarul privind moartea poliţistului Bogdan Gigină, în care este cercetat Gabriel Oprea, a precizat că din dispozitivul de însoţire ar fi putut lipsi motociclistul.

Întrebat dacă din dispozitivul de însoţire al ministrului Afacerilor Interne putea lipsi un motociclist, fostul şef al Poliţiei Rutiere a spus: „Da, cred că da. Dacă mai ai un pic de omenie. E ca şi cum ai ţine un agent în strada, pe vremea asta, să dirijeze de la 8 la 4. Putea să fie sancţionat dacă pleca fără aprobare. Cineva trebuia să fie celebral în acea zi”.

De asemenea, după audiere, fostul şef al Poliţiei Rutiere a subliniat că orice ministru poate fi însoţit la cerere.

La intrarea în DNA, Diniţă a fost întrebat dacă cineva avea curaj să îl contrazică pe ministrul de la acea vreme, Gabriel Oprea, acesta precizând: „Eu am avut şi nu mi-a mai trebuit.”

Şi fostul şef al Poliţiei Române, Petre Tobă, a fost audiat de procurori în aceeaşi cauză.

Săptămâna trecută, şi fostul secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne în perioada în care instituţia era condusă de Gabriel Oprea, Ilie Botoş, a fost audiat la DNA, în calitate de martor în dosarul privind decesul poliţistului Bogdan Gigină.

Procurorii îl acuză pe Gabriel Oprea de abuz în serviciu şi ucidere din culpă.

Conform DNA, la momentul producerii accidentului, Bogdan-Cosmin Gigină făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire al ministrului Gabriel Oprea.

„Acest dispozitiv, asigurat de către Brigada de Poliţie Rutieră din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, era format dintr-un motociclist rutier (victima Gigină Bogdan-Cosmin) şi un echipaj format dintr-un ofiţer şi un agent de poliţie aflaţi într-un autoturism de poliţie rutieră. Acest dispozitiv preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul Oprea Gabriel.

La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa situată în cartierul Cotroceni”, susţin procurorii.

Potrivit DNA, din probele de la dosar ar rezulta indicii că „încălcând dispoziţiile legale care reglementează însoţirea demnitarilor, ministrul de interne Oprea Gabriel a dispus, pentru sine, să beneficieze de însoţire cu echipaje de poliţie rutieră cu titlu permanent, ca aceste echipaje să fie formate atât dintr-un autoturism de poliţie rutieră (un agent şi un ofiţer de poliţie rutieră), cât şi dintr-o motocicletă a poliţiei rutiere”.

Gabriel Oprea, în calitate de ministru, realiza în medie cinci deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoţit de echipaje ale poliţiei rutiere, numărul fiind „de aproximativ trei ori mai mare decât cele realizate în aceeaşi perioadă pentru însoţirea preşedintelui României şi de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, demnitari îndreptăţiţi la însoţire permanentă conform prevederilor legale”, explică DNA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.