SUA anunță o coaliție anti-Teheran

Un euro olog contra dolarului „militarizat”

Se apropie momentul în care statele estice ale Uniunii Europene vor trebui să aleagă între tot mai clara abordare americană în Orientul Mijlociu și abordarea mereu vagă a Bruxellesului.

SUA nu numai că au renunțat la acordul nuclear cu Iranul, ci, pe 18 mai, Departamentul de Stat a anunțat că dorește să construiască o ”coaliţie” internaţională împotriva regimului de la Teheran şi a ”activităţilor destabilizatoare” ale acestuia. Întrebată în legătură cu disponibilitatea europenilor de a se alătura acestei noi coaliţii, în pofida nemulţumirii lor faţă de politica Washingtonului, purtatoarea de cuvant Heather Nauert a subliniat că mulţi dintre partenerii SUA „înţeleg complet” preocupările americane şi „nu închid ochii” în faţa atitudinii Iranului. Purtatoarea de cuvant Heather Nauert a explicat  că „nu este vorba de o coaliţie împotriva Iranului” şi că SUA „fac o distincţie clară între populaţia iraniană şi regimul iranian”.

Estul Europei, în barca americană?

Având în vedere că Germania și Franța acționează pe teren diplomatic, în Rusia și China, pentru menținerea acordului nuclear cu Iranul, se pare că acei parteneri europeni care înțeleg preocupările americane sunt în primul rând statele est-europene. Heather Nauert a dat ca exemplu coaliţia internaţională împotriva jihadiştilor din Statul Islamic în Irak şi Siria, lansată în 2014 şi din care fac parte în prezent 75 de ţări sau instituţii. Sub conducerea Statelor Unite, această coaliţie intervine militar pentru combaterea mişcării jihadiste, care a fost aproape învinsă pe teren, notează AFP. Departamentul de Stat nu a precizat dacă viitoarea coaliţie împotriva regimului iranian va avea şi o componentă militară.

Șanse minime pentru fronda Europei

Tot pe 18 mai, UE a reacționat la abordarea americană în Orientul Mijlociu și la avertismentul că firmele europene din Iran vor fi sancționate dacă își continuă operațiunile. Comisia Europeană a lansat vineri procedura oficială de activare a „legii de blocaj” (blocking status) ce are drept scop contracararea efectelor sancţiunilor SUA. Este un regulament european datând din 1996, creat iniţial pentru a contracara embargoul asupra Cubei, dar care nu a fost niciodată utilizat şi care acum ar trebui adaptat. „Comisia Europeană are datoria să protejeze companiile europene. Acum trebuie să acţionăm”, a declarat joi Juncker într-o conferinţă de presă la capătul unui summit european la Sofia.

Care dintre cele două inițiative, europeană și americană, are șanse mai mari de reușită o arată, pe de o parte, istoria, iar, pe de altă parte, reacția acelor mari companii pe care CE ar dori să le protejeze.

Legile de blocaj din 1996 au avut efect, însă unul politic, nu economic. Ele nu au ajuns să fie aplicate cu adevărat, căci administrația Bill Clinton a înțeles mesajul Europei și a renunțat la penalizarea companiilor din UE. Acum, SUA sunt conduse de o administrație mult mai hotărâtă, iar miza este în regiunea mult mai importantă a Orientului Mijlociu. Tot ce poate face Bruxellesul este să transmită acest mesaj politic al legii blocajelor, în speranța că istoria se va repeta.

Compania Total: nu ne permitem pierderea dolarilor

Un comunicat al gigantului energetic francez Total semnalează foarte bine câtă încredere au companiile europene în masurile pe care le poate lua Bruxellesului: în lupta dintre dolar și euro, moneda europeană nu are nicio șansă. ”Total a arătat mereu că nu își permite să fie supusă niciunei sancțiuni secundare care poate implica pierderea finanțării în dolari de către bancile americane pentru proiectele companiei din întreaga lume (băncile americane sunt implicate în peste 90% din finanțarea operațiunilor Total), nu-și poate permite pierderea acționarilor din SUA (peste 30% din acționarii Total) și nici să se afle în situația de a nu mai putea continua operațiunile din SUA (activele din SUA sunt de peste 10 miliarde de dolari). În aceste circumstanțe, Total nu va mai face operațiuni în proiectul iranian South Pars 11 (alături de Petrochina – n.r.) încheiat cu autoritățile iraniene. Total dorește să examineze împreună cu autoritățile franceze și americane posibilitatea exceptării de la sancțiuni”.

Mesajul public al unei mari companii franceze în care nu se spune un cuvânt despre Comisia Europeană și în care este evocată atât de limpede puterea dolarului arată cât de puțin poate apăra UE companiile europene în fața monedei americane și al statului ei dat de sistemul Bretton Woods. SUA au ”militarizat” industria bancară, iar evitarea sancțiunilor nu se poate face decât prin negociere cu Washingtonul sau prin crearea unui sistem financiar paralel, dorit tot mai mult de China.

Recomanda 4

4 Comentarii

  1. Ultima ordine mondiala nu este doar afectata ci este chiar distrusa.
    Marea America nu mai exista si iata, alaturi de modelul ei, Imperiul Roman a ajuns mult mai repede „un urias cu picioare de lut”, economic si militar si asta in conditiile in care astazi, mai nou exista sau se nasc si alte imperii.
    UE, primind in barca si UK, China, Rusia, Japonia (pe alta speta dar alaturi), de ce nu si India asupra careia rusii si-au facut un tel din rezolvarea unui diferend asupra unei parti din Kasmir sau alti membrii BRICS si lista poate continua.
    Nu Rusia este incercuita (Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Coreea de Nord) ci America se afla intr-o situatie care impune ori razboiul ori retragerea „la melci in coarne” si posibil un nou izolationism.
    Cum ar putea acesti menestreli sau poeti moderni hollywoodineni, ei actualii, toti in corpore (Presedinte, Congres, CIA, FBI, Pentagon s.a.m.d) sa gestioneze nu o vulnerabilitate ci o situatie de siguranta a intregului imperiu american in conditiile in care dispare petrodolarul si doar palid (nota bene) la peste 80 $/baril se vor putea relua exploatarile de sist?
    Mai au cateva entitati mondiale controlate de ei dar argumentele lor aproape „de poveste” au reusit sa plictiseasca prin lipsa de idei si continut, monotonie si chiar iresponsabilitate, tot mapamondul.
    Si pe urma, ce mai poate fi in joben, minuni sau extraterestrii?
    Revenind la subiect, SUA, Guatemala (democratii il vor pe Assange) sau Romania, cum se va rezolva recunoatereapitale a Israel-ului in afara Tel Aviv-ului care gazduieste astazi, cu unele exceptii toate ambasadele lumii? O miscare masiva imediata pentru mutare mi se pare la fel de irealizabila ca pasul primului om prin colbul selenar.
    Soricelul Jerry incearca, cu bata de basseball sa-l distruga pe motanul Tom. Dar pana la urma motanul Tom suntem noi toti ceilalti.

  2. Tovarase Dragnea ,ce facem,ne bagam in coalitie?Trimitem pe frontul iranian viteaza armie romana in frunte cu maresalul Fifor?Doar sunteti responsabil de poolitica interna si externa totodata…O vizita la Casa Alba cu tovarasa Dancila se impune…

  3. Numai prostii spui Machiavelli.Daca iau articolul si il analizez este ca un ciur,nu are nimic substantial si sunt numai vorbe.Ceva mai solid nu ai gasit? Merkel este prin Rusia sa se pupe cu Putin ptr economia germana,Macron schimba macazul ca cam toti francezii sunt impotriva lui,Donald Tusk,polonezul care vorbeste ptr. Europa,mare prieten al americanilor si inamicul nr.1 al rusilor declara ca „cu prieteni ca America cine mai are nevoie de inamici’,Europa face afaceri in Euro cu Iranul,tehnologie avansata se duce spre Rusia pe sub mana,afacerile americane ,germane,italiene,frantuzesti cu Rusia cresc si in final cam totul se reduce la ceva jargoane repetate zilnic.Dolarul este la pamant,mentinut artificial prin forta si tot mai multe tari au inceput sa foloseasca alte monede ptr, comert.In momentul de fata,economia europeana stagneaza,au nevoie de noi piete de desfacere si care prost trebuie sa nu vanda castravetii din ograda vecinului ca asa zice Trump?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.