DNA: Marian Petrache, urmărit penal

Procurorii anticorupție au dispus, vineri, punerea în mișcare a acțiunii penale față de președintele Consiliului Județean (CJ) Ilfov, Marian Petrache, pentru luare de mită și șantaj.

Potrivit DNA , Petrache era la data faptelor, în anul 2008, secretar de stat în Ministerul Internelor și Reformei Administrative și președinte al organizației județene a unei formațiuni politice.

Comunicatul DNA

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul
PETRACHE MARIAN, la data faptelor secretar de stat în Ministerul Internelor și Reformei Administrative și președinte al organizației județene a unei formațiuni politice, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– luare de mită,
– șantaj.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2008, inculpatul Petrache Marian, în calitățile menționate mai sus, în schimbul neîndeplinirii atribuțiilor legale, a primit de la primarul unei comune din județul Ilfov (martor în cauză) foloase necuvenite ce au constat în achitarea contravalorii unor sejururi în Monte Carlo (17.681,84 lei) și în Saint Moritz (39.625,67 lei).

De asemenea, la solicitarea inculpatului, martorul a plătit organizației politice, suma de 10.000 euro, fără să primească vreun document justificativ pentru banii respectivi.

Foloasele necuvenite au fost obținute de inculpatul Petrache Marian prin constrângerea martorului, pentru ca primul să nu dispună subalternului său, prefectul județului Ilfov, emiterea ordinului de întrerupere a mandatului de primar.

Anterior, pentru a-și înmatricula un autoturism în București, primarul și-a schimbat domiciliul, aspect care ar fi constituit un motiv de încetare a mandatului.

Inculpatului Petrache Marian i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.