„DNA-ului pădurilor” a murit înainte să se nască

Legea pentru organizarea și funcționarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu, cunoscută și ca „DNA-ul Pădurilor”, este neconstituțională, au decis, miercuri, judecătorii CCR.

„A admis obiecția de neconstituționalitate formulată de Guvernul României și a constatat că este neconstituțională Legea pentru organizarea și funcționarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative”, transmite CCR.

Obiecția de neconstituționalitate a fost formulată de Guvernul Orban pe 15 iulie.

În luna iunie, Senatul a adoptat, în calitate de for decizional, propunerea legislativă a USR privind înființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM), cunoscută drept „DNA-ul pădurilor”.

„Organele de cercetare penală nu au cercetat nicio infracțiune de mediu în ultimii cinci ani. Propunem înființarea unei Direcții de Investigare a Infracțiunilor de Mediu, o structură creată pe modelul DNA și DIICOT, care să preia competența de soluționare a tuturor infracțiunilor de mediu prevăzute în Codul Penal și în legislația specială din domeniu”, se arăta în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Direcția ar fi trebuit să funcționeze ca o structură în cadrul Parchetului General.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. Infracțiunile de mediu nu sunt doar tăierile ilegale de păduri…
    Infracțiuni de mediu sunt și aruncarea gunoaielor peste tot în zonele de agrement, infracțiuni de mediu sunt și schimbarea cursurilor apelor, captarea lor ilegală de către unele companii, infracțiuni de mediu sunt și nereciclarea corectă a gunoaielor, infracțiuni de mediu sunt și marii poluatori industriali șamd…

  2. Normal! Cine are vreun interes sa nu se mai taie padurile? Nici macar Ranjitu……[Leo]

  3. De fapt si DNA este anticonstitutionala. Constitutia interzice ( la cererea speciala a partidelor istorice ) infiintarea de instante speciale. DNA este compusa din procurori, nu din judecatori si, deci, nu este instanta. Da, dar, asta numai in intelesul obisnuit al termenului. In realitate ,potrivit spiritului prevederii constitutionale, in sfera administrarii justitiei nu se pot infiinta organe speciale, de orice fel ar fi ele. Asta, cu atat mai mult cu cat procurorii au fost declarati, prin lege, magistrati.Toti suntem egali in fata legii si toti trebuie sa beneficiem de acelasi tratament, respectiv de aceiasi competenta si expertiza a organelor de cercetare.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.