(DOCUMENT) Motivele pentru care Avocatul Poporului a atacat la CCR ordonanța anticipatelor

Avocatul Poporului a sesizat, vineri, Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate referitoare la prevederile OUG 26/2020 privind modificarea legislaţiei alegerilor parlamentare şi unele măsuri pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

Potrivit Avocatului Poporului , ordonanţa „încalcă o serie de prevederi constituţionale şi nu respectă recomandările Comisiei de la Veneţia în materie electorală”.

„Avocatul Poporului atrage atenţia, între altele, că modalitatea de organizare a alegerilor pentru Parlamentul României nu poate fi legiferată pe calea ordonanţei de urgenţă, fiind împotriva întregii arhitecturi constituţionale (voinţei Constituantei) ca modalitatea de alegere a organului ‘reprezentativ suprem al poporului român’ să fie dată Guvernului prin delegare. Este important de spus că, în domeniul electoral, competenţa Guvernului este aceea de organizare a alegerilor şi de reglementare normativă a măsurilor care se impun în acest sens şi nu de stabilire efectivă a sistemului electoral naţional, care reprezintă un drept suveran al Parlamentului. În plus, OUG 26/2020 este neconstituţională, întrucât prevederile sale operează modificări în privinţa drepturilor electorale, pentru care Constituţia interzice, în mod expres, efectuarea de modificări de ordin legislativ pe calea ordonanţei de urgenţă. Este necesar, aşadar, ca modificările reglementărilor sistemului electoral să fie făcute prin lege organică adoptată în cadrul dezbaterilor parlamentare”, precizează sursa citată.

Avocatul Poporului subliniază că modificarea legislaţiei în materie de alegeri parlamentare prin ordonanţă de urgenţă survine cu aproximativ 10 luni înaintea mandatului noului Parlament şi la mai puţin de 9-10 luni până la organizarea la termen a următoarelor alegeri parlamentare.

„În consecinţă, Avocatul Poporului observă faptul că Guvernul nu respectă Codul bunelor practici în materie electorală, adoptat de Comisia de la Veneţia, care recomandă, între altele, modificarea sistemelor de scrutin cu cel puţin un an înainte de alegeri. Pe de altă parte, din textul ordonanţei reiese posibilitatea organizării alegerilor parlamentare anticipate la aceeaşi dată cu alegerile locale generale în mod excepţional în anul 2020. În context, Avocatul Poporului menţionează că legile trebuie să reglementeze pentru viitor toate situaţiile posibile care se pot ivi, fără a se limita la doar una dintre ele. Or, prevederea din actul normativ sus menţionat se referă doar la situaţia anului 2020, nereglementând posibilitatea aplicării ei şi pentru alte situaţii posibile viitoare, ulterioare anului 2020”, mai spune Avocatul Poporului.

Sesizarea completă a Avocatului Poporului  poate fi consultată AICI

De asemenea, susţine sursa citată, în actul normativ există prevederi care afectează dreptul de vot şi dreptul de a fi ales.

Ordonanţa de urgenţă care reglementează organizarea alegerilor anticipate pentru Camera Deputaţilor şi Senat a fost adoptată pe 3 ianuarie, fără avizul Consiliului Legislativ.

Principalele prevederi din OUG sunt: trei zile de vot în Diaspora, dublarea numărului de parlamentari de diaspora.
De asemenea, în cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfășurării acestora se stabilește cu cel puțin 50 de zile înaintea votării față de 90 de zile în prezent, deci se pot organiza anticipate cu 40 de zile mai repede decât in prezent.

În plus, alegătorii pot vota oriunde se află în ţară la alegerile parlamentare.

Ordonanța de urgență privind alegerile anticipate a fost respinsă miercuri de plenul Senatului, Camera Deputaților fiind forul decizional.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioana Radu 8515 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Asta cred ca se ataca si pe ea cand se uita dimineata in oglinda.
    In ideea ca se mai uita si prin oglinda.

  2. Am inteles ca se lucreaza, sau fura, sau legislatia pnl-istilor se doreste a fi valabila in sezoane! Vezi exemplu: alegerile prin ONG doar pentru acest sezon cand liberalii vor fara nicio tagada sau vot popular la guvernare! Bai PeNibiLilor, chiar credeti ca cetatenii romani sunt fraeri? Pare ca vi se potriveste imnul:
    „Erhoti am fost si suntem inca,
    Pe plaiul mentinut in saracie,
    Mintim, furam mereu pe dunga,
    Cerand de toate la noi sa vie!”

  3. AV. Poporului al PSD , isi face datoria ! Renate weber , saruta cu respect mina partidului care ia dat servici ! De la Soros la PSD , n-ui decit o zvilitura de bat ! Modelul este C C a Romaniei a PSD si nemuritorul Dorneanu ! AMBII au in comun , cumul salariu de lux – pensie de lux … pt. a le mentine , orbiti de lacomie , fac moarte de om ! intrebare ; Cit vor mai suporta romanii aceasta imensa botjocura ?

    • @IOAN… Daca nu ai ochiul drept defect, cu sigurata o vedeai pe ‘partenera de nadejde’, aia care a trimis un om in puscarie, nevinovat fiind, ca asa a crezut ea ca isi doreste basescu… Si ea cumuleaza pensia cu salariu, dar, asa cum am scris, ai un defect la ochiul drept…

  4. Vrem un/o avocat/a a poporului a noastra bey tovarase Iohannis si dragi tovarasi penelisti,ca uite cum stau astia in calea fericirii pe care vrem noi sa o aducem romanilor care mai scapa.

  5. alegeri, vor ramane PNL si USR.
    Sper sa dispara toate CCRurile si Avocatii lui peste prajit.
    Cat despre PSD, la foste partide, le doresc!

  6. – // ordonanţa „încalcă o serie de prevederi constituţionale şi nu respectă recomandările Comisiei de la Veneţia în materie electorală”. – H’auzi, zicere : „nu respectă recomandările Comisiei de la Veneţia în materie electorală” . Dar ai nostri bravi legiuitori/magistrati/si altii degeaba … pentru ce iau salarii babane si „pensii speciale” ?! Prost si foarte prost a fost inainte de ’89 ; acum este si mai mai si / super prost ! Nu-i de mirare ca milioane de romani se razletira, mai ceva decat pe vremea Regulamentului Organic/acu’vreo doua sute de ani !

  7. Ce atitea sesizari, noi „boborul” vrem dictatura „Führerului” joianis ca suntem obisnuiti sa traim in dictatura de pe timpul lui Ceasca!

  8. Nu sunt sustinator al persoanei RENATE WEBER.Ea a fost europarlamentar din partea partidului lui Tarceanu,ALDE nu al PSD.Este evreica din BOTOSANI si in perioada 1998-2007 a fost presedinta Consiliului Director al Fundatiei SOROS din Romania.Ea impreuna cu Levente Salat si Andrei Plesu sunt alesi (numiti) MEMBRII PE VIATA ai CONSILIULUI FUNDATIEI SOROS.In periada cat a fost europarlamentar a fost o mare sustinatoare a miscarii LGBT in PARLAMENTUL EUROPEAN.Acum cred ca are dreptate in atacarea la CCR a OUG.Regulile jocului nu se schimba prin OUG si in timpul jocului.Daca faceau acest lucru cei din PSD (nu sunt sustinator al lor dar trebuie sa vedem lucrurile asa cum sunt),NEONAZISTUL KLAUS WERNER IOHANNIS si BETIVANUL DE MANDOLINA,latrau pe la toate posturile de televiziune.Sa nu mai amintim si pe celalalte JIGODII care au ajuns pe aceste posturi urmand DIRECTIVELE PUPINCURISTULUI RARES BOGDAN.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.