Documentarul de cutremur

Un cutremur este inevitabil. Consecințele catastrofale care se profilează mai ales în cazul Bucureștiului sunt analizate de regizorul Claudiu Mitcu într-un film documentar aflat acum în stadiul de pregătire. Pentru noul proiect, regizorul lucrează împreună cu Ilinca Micu și Ileana Bîrsan, cu care a realizat și cel mai recent documentar, „Procesul“ (2017), producție ce a avut premiera mondială luna trecută, la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF).

Nu mai puţin de 179 dintre clădirile bucureştene reprezintă un real pericol public

Potrivit unui comunicat de presă, documentarul va încerca pe de o parte conștientizarea pericolului real al unui astfel de dezastru, pentru unii bucureșteni o amenințare abstractă, pentru alții, însă, una terifiantă, la care deocamdată nu s-au găsit rezolvările adecvate și eficiente. Pe de altă parte, documentarul va investiga deopotrivă demersurile autorităților responsabile pentru expertizarea clădirilor cu risc seismic, pentru prevenirea unei catastrofe de proporții, în vederea diminuării numărului victimelor. Reprezentanții municipalității raportează că în București există în acest moment 356 de clădiri încadrate în clasa I cu risc seismic (cele cu „bulina roșie“). Alte 307 sunt încadrate în clasa II cu risc seismic, iar 1.591 sunt încadrate în categorii de urgență, însă nu și într-o clasă de risc seismic corespunzătoare. În ultimii 10 ani au fost consolidate doar 42 de clădiri din clasa I de risc seismic.

Claudiu Mitcu a realizat documentarele „Australia“ (2009), „Circul vesel“ (2010), „Noi doi“ (2011), „Maria“ (2013), „Rețeaua“ (2015).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.