Doi dintre laureații Premiilor Médicis 2017, în Biblioteca Polirom

Joi 9 noiembrie 2017, s-au decernat prestigioasele premii Médicis. Cîștigătorii ediției 2017 sînt:

Premiul Médicis – Yannick Haenel pentru romanul Tiens ferme ta courrone (Gallimard), în pregătire în colecția „Biblioteca Polirom”, în traducerea lui Laurențiu Malomfălean; volumul va fi lansat la Bookfest 2018.

Premiul Médicis étranger –Paolo Cognetti pentru Les huit montagnes (Stock)/ Cei opt munți, Biblioteca Polirom, 2017, traducere de Cerasela Barbone.

Premiul Médicis essai – Shulem Deen pentru volumul Celui qui va vers elle ne revient pas (Globe).

Cîștigătorul premiului Médicis étranger 2017, romanul Cei opt munţi de Paolo Cognetti, a apărut de curînd în colecția „Biblioteca Polirom”, în traducerea Ceraselei Barbone. Un fenomen editorial vîndut în 32 de ţări.

Laureat al Premiului Strega 2017, romanul semnat de Paolo Cognetti a obținut, totodată, Premiul Strega Giovani, acordat în urma votului elevilor între 16 și 18 ani, din 50 de licee din Italia și din străinătate.

Romanul a fost vîndut în peste 20 de țări încă înainte de publicare, creînd senzație în lumea editorială.

Pietro e un băieţel de la oraş, solitar şi cam morocănos. Mama munceşte într-un centru de consultanţă familială de la periferie şi talentul ei este să le poarte de grijă celorlalţi. Tatăl este chimist, un bărbat irascibil şi fascinant, care se întoarce acasă în fiecare seară de la serviciu plin de furie. Pe părinţii lui Pietro îi uneşte o pasiune comună: muntele. Cînd descoperă sătucul Grana, la poalele masivului Monte Rosa, simt că au găsit locul potrivit: Pietro va petrece toate verile în locul acela „închis în sus de creste gris-fer şi în jos de o stîncă abruptă care împiedică accesul”, dar traversat de un torent care îl ademeneşte din prima clipă. Şi acolo, aşteptîndu-l, se află Bruno, cu părul lui blond cînepiu şi gîtul ars de soare: de aceeaşi vîrstă cu el, dar, în loc să fie în vacanţă, duce vacile la păscut. Încep astfel veri de explorări şi descoperiri, printre casele abandonate, moară şi cărările mai aspre. Sînt şi anii în care Pietro începe să facă drumeţii cu tatăl lui. Pentru că muntele înseamnă cunoaştere, un adevărat mod de a respira, şi va fi legatul lui testamentar cel mai autentic. O moştenire care, după mulţi ani, îl va reapropia de Bruno.

Paolo Cognetti s-a născut la Milano în 1978. A urmat studii de matematică, abandonate în favoarea celor de film. Cititor avid de literatură americană, a debutat cu volumul de povestiri Manuale per ragazze di successo (2004, nominalizat la Premiul Bergamo), urmat de Una cosa piccola che sta per esplodere (2007, distins cu Premiul Settembrini şi Premiul Renato Fucini). Primul său roman, Sofia si veste sempre di nero (2012), a fost nominalizat la Premiul Strega. A mai scris volumele de călătorii New York è una finestra senza tende (2010), Tutte le mie preghiere guardano verso ovest (2014), un jurnal montan (Il ragazzo selvatico, 2014) şi volumul de eseuri A pesca nelle pozze più profonde (2014).

Scriitorul Yannick Haenel, încoronat cu premiul Medicis pe 2017

Scriitorul Yannick Haenel a câștigat joi premiul Medicis pentru roman francez pe anul 2017 cu volumul „Tiens ferme ta couronne”, publicat de prestigioasa editură Gallimard.

În acest roman cu o intrigă „nebunească”, potrivit criticilor literari, cititorii au ocazia de a întâlni o serie de personaje excentrice, precum regizorul american Michael Cimino, zeița Diana, un dalmațian numit Sabbat și un maitre d’hotel care este o sosie a președintelui francez Emmanuel Macron.

În vârstă de 50 de ani, scriitorul Yannick Haenel, finalist al altor premii literare prestigioase din acest an, precum Goncourt și Marele Premiu pentru Roman al Academiei Franceze, a fost desemnat câștigător al premiului Medicis pe 2017 după al patrulea tur de scrutin, a anunțat Frederic Mitterrand, membru al juriului.

Cinsprezece romane franceze au concurat în 2017 pentru acest premiu.

Câștigătorul a dedicat premiul — unul dintre ultimele mari trofee atribuite în actualul sezon al premiilor literare franceze — lui Anne Wiazemsky, membru al juriului Medicis, care a murit în luna octombrie.

„Întrucât cartea mea vorbește despre ‘nunțile’ dintre cinema și literatură, dacă există cineva care a întruchipat de minune acest tip de uniune, ei bine, acea persoană a fost ea. Te sărut, Anne Wiazemsky”, a spus Yannick Haenel.

„Am două pasiuni în viața mea: cinematografia, în special cinematografia americană, și literatura. Am încercat prin această carte să îmi supun cinefilia cu ajutorul frazelor”, a adăugat romancierul francez.

Tot joi, premiul Medicis pentru roman străin a fost atribuit scriitorului italian Paolo Cognetti pentru volumul „Les huit montagnes”, publicat de editura Stok și tradus în limba franceză de Anita Rochedy. Premiul Medicis pentru eseu a revenit scriitorului american Shulem Deen pentru volumul „Celui qui va vers elle ne revient pas”, publicat de editura Globe și tradus de Karine Reignier-Guerre.

În 2016, premiul Medicis pentru roman francez a fost câștigat de scriitorul Ivan Jablonka pentru volumul „Laëtitia ou la Fin des hommes”.

Premiul Medicis este un trofeu literar francez, atribuit în fiecare an în luna noiembrie. A fost înființat în 1958 de Gala Barbisan și Jean-Pierre Giraudoux și este acordat unui scriitor debutant sau care nu a dobândit încă o notorietate „pe măsura talentului său”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.