Două caractere frumoase

Pentru că o fotografie veche este un fragment de eternitate, răscoliți de frumusețea acestor documente, continuăm să publicăm fotografii vechi, cu alți oameni importanți din istoria țării noastre, dar și cu părinți și bunici, mari anonimi ai istoriei române.

Publicăm în ziarul Cotidianul fotografii mai vechi expediate în aceste zile redacției noastre, la adresa de e-mail redactia@cotidianul.ro. Vă invităm să continuați să ne transmiteți fotografii vechi, scanate și expediate prin e-mail, care să conțină cîteva detalii sau o scurtă poveste despre viața subiectului din imagini. Este un omagiu și un minunat fragment de istorie românească.

Regele Carol al II-lea și Vadu Crișului

Fotografia îl reprezintă pe Păcurar Alexandru din Vadu Crișului, județul Bihor, militar în garda Regelui Carol al II-lea (a fost făcută probabil în 1935). La 6 iunie 1930, Carol al II-lea a aterizat forțat la Vadu Crișului și, ca urmare a ospitalității dovedite cu această ocazie de către locuitori, în perioada 1930-1940 mai mulți tineri ai comunei Vadu Crișului au făcut parte din Garda regelui Carol.

Anul 1930 a adus un eveniment care și-a pus amprenta emoțională pentru multă vreme asupra localității Vadu Crișului. La 6 iunie, în urma pierderii unuia dintre rezervoarele avionului, a rămas în pană de carburant și a aterizat în marginea satului viitorul rege Carol al II‑lea, care venea spre București de la München, via Viena.

Sătenii s-au grăbit la fața locului și, de la distanță, au văzut un aeroplan în lanul de grâu al lui Dobo Mihai (Dubău) și, alături, trei oameni îmbrăcați în haine de piele. Pentru că mergea în fruntea grupului, notarul Brindaș a fost întâmpinat de unul din cei trei, care s-a recomandat a fi căpitanul Romeo Popescu. Acesta i-a spus că veneau de la Paris și că pe drum au pierdut unul din rezervoarele de 50 de litri de benzină, fiind siliți să aterizeze. Rugămintea lui era ca, împreună cu oamenii de față, să scoată avionul din lanul de grâu și să trimită pe cineva să facă rost de benzină. Apoi, notarul a fost prezentat principelui, care purta o pelerină lungă de piele, caschetă de pilot și mănuși mari. Viitorul suveran a mulțumit anticipat. A fost trimisă o căruță la Aleșd, să aducă benzina necesară. Pilotul francez a ținut să-l însoțească și el pe căruțaș.

Despăgubiri regale

După puțin timp, avionul a fost scos din lanul de grâu, dar nu pe drum, ci pe pășunea din apropiere. Căpitanul Romeo Popescu a dat o bancnotă de o mie de lei, să fie împărțită celor care au pus mâna la treabă. Brindaș a fost rugat apoi să trimită pe cineva să aducă principelui apă proaspătă. S-a dus Maria, fata lui Florian Mudura, care a adus din sat un ulcior cu apă din fântâna de la Cociodie. Fata a primit de la Romeo Popescu trei mărci de argint.

În jurul orei 18.30, dinspre Cluj a venit un avion militar ( POTEZ 25) care a aterizat în apropiere. Acest avion l-a luat pe principele Carol, care și-a continuat astfel drumul. Avionul francez a plecat de pe pășunea de la Vad în jurul orei 20.00. Înainte de a pleca, căpitanul Romeo Popescu i-a cerut notarului Brindaș să trimită o notă la Palatul Regal din București, cu datoriile pe care le aveau cei sosiți pe calea aerului: despăgubiri pentru călcarea lanului de grâu, transportul benzinei etc. Notarul i-a dat lui Dobo Mihai, proprietarul lanului de grâu, 2.000 de lei despăgubire, iar căruțașului i-a dat 500 de lei.

Mudura, într-un ansamblu statuar

Așa cum regele Carol al II-lea n-a uitat probabil niciodată primirea ce i s-a făcut la Vadu Crișului, și locuitorii din Vad au păstrat vreme îndelungată amintirea momentului. Între anii 1930 și 1940, reprezentanții lor au participat în fiecare an la manifestările de la București prilejuite de aniversarea revenirii în țară a lui Carol al II-lea. De fiecare dată, Maria Mudura îi oferea suveranului apă din ulciorul din care băuse atunci.

Ansamblul statuar Fântâna Mudura a fost realizat în 1939 de sculptorul Constantin Baraschi. Cele 20 de cariatide așezate de-o parte și de alta a aleii reprezintă țărănci din Muscel și Mehedinți, cu ulcioare pe cap. La capăt se afla statuia Mudura și o reprezintă pe Maria Mudura, fata care i-a oferit apă lui Carol al II-lea atunci când acesta a aterizat forțat în comuna Vadu Crișului din județul Bihor.

Statuia originală a Mudurei, realizată de sculptorul Constantin Baraschi în 1939 pentru ansamblul statuar Fântâna Mudurei, a fost descoperită în cimitirul Bellu, după ce timp de aproape 50 de ani s-a crezut că a fost distrusă.

La 8 iunie 1940, cu ocazia aniversării a 10 ani de la revenirea în România, Regele Carol al II-lea a emis o monedă de aur de 42 g, cu diametrul de 41 mm, care o reprezintă pe fata care a adus apă regelui pe 6 iunie 1930, la Vadu Crișului.

Pe locul unde a aterizat avionul, s-a construit un obelisc vopsit în culorile naționale și aici se țineau parade în fiecare an, de ziua regelui… mai târziu, aici s-a construit o cazarmă militară, ale cărei clădiri mai există și astăzi.

Maria Mudura a a făcut parte din suita regală și s-a căsătorit la București (Amarghioalei)… După plecarea regelui s-a întors la Vadu Crișului.

În anul 1932, la propunerea administrației locale din Vadu Crișului, guvernul a aprobat schimbarea numelui așezării în VADUL LUI CAROL AL II-LEA, denumire ce va fi folosită în actele oficiale până în septembrie 1940. (Trimisă de Teodor Pop)

Maria Popescu, țăranca întreprinzătoare din Boteni

Popescu Maria, din comuna Boteni Muscel, născută Banu, la sfârșitul secolului al XIX-lea. A avut copii, un bărbat bolnav și câteva pogoane de pământ.

Și-a dorit o viață mai bună și copii școliți și a reușit, la început cu doi stupi, apoi cu o stupină. A cumpărat o mașină de tricotaj, după un timp a mai cumpărat una și și-a făcut atelier cu ucenice. La început, a tricotat singură; marfa o ducea în târgurile din țară cu o căruță cu coviltir, pe care tot ea o conducea. La 50 de ani, ca o alinare pentru drumurile făcute zile și nopți, prin frig, ploi sau arșiță, și-a cumpărat o trăsură frumoasă, neagră, cu care pleca în plimbare la Câmpulung Muscel.

Bunica a fost o femeie puternică, întreprinzătoare și curajoasă. A fost femeia excepțională din viața mea. Vă mulțumesc că mi-ați oferit ocazia să-i aduc un mic omagiu. (Trimisă de Adela Micu)

Familia Popescu Gheorghe și Maria, comuna Boteni, Argeș

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.