Dragnea: „Dacă ordonanţa 13 nu era abrogată, nu apăreau astfel de decizii”

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marţi, întrebat despre decizia Curţii de Apel Alba Iulia de anulare a unei pedepse pentru abuz în serviciu, că dacă ordonanța 13 nu era abrogată, nu se ajungea la o astfel de situaţie. În opinia lui Dragnea, decizia instanţei a arătat că Guvernul a avut dreptate.

Întrebat dacă va invoca în procesul său decizii ale CCR privind abuzul în serviciu, aşa cum s-a întâmplat în dosarul de la Curtea de Apel Alba Iulia, Dragnea a spus că nu vrea să facă referire în acest context la dosarul său.

„Dacă aţi adus în discuţie decizia definitivă a instanţei de la Alba Iulia, nu vreau să fac referire la procesul meu. Pentru că am spus că eu vreau să merg cu acest proces în speranţa că măcar la acest proces, măcar în această clădire, vom ajunge la adevăr. Dar decizia instanţei de la Alba Iulia a arătat încă o dată că Guvernul a avut dreptate. Guvernul a spus, în toată perioada de după adoptarea ordonanţei respective, că principala motivaţie o reprezintă motivaţia de a nu se ajunge la practică neunitară în instanţe, de a nu exista situaţia care din păcate s-a întâmplat sau din fericire, în care o instanţă a considerat că Constituţia trebuie respectată şi trecând termenul de 45 de zile după ce un articol a fost criticat de CCR, a considerat că nu mai produce efecte juridice”, a declarat Dragnea.

Preşedintele PSD a întrebat ce explicaţii ar putea da, după această decizie a instanţei de la Alba Iulia, preşedinte Klaus Iohannis, procurorul general, DNA şi CSM.

„Dacă ordonanţa 13 nu era abrogată, nu apăreau astfel de decizii. Ce o să se întâmple acum? O să fie criticaţi judecătorii din acel complet?”, a spus liderul PSD, potrivit căruia „încet-încet” adevărul iese la iveală”, pentru că după decizia Curţii Constituţionale de anul trecut, în continuare fiecare instanţă poate decide similar celei de la Curtea de Apel Alba-Iulia.

„Curtea Constituţională a spus că Guvernul a acţionat legal, Curtea de la Alba-Iulia a decis, practic, să dezincrimineze abuzul în serviciu, ieşind din închisoare un cetăţean român, deci suntem în situaţia în care, dacă acea ordonanţă nu ar fi fost abrogată, nu apăreau asemenea decizii. Şi în continuare, fiecare instanţă va decide. Poate legea este egală pentru toţi”, a mai spus Dragnea.

În 15 iunie 2016, Curtea Constituţională a stabilit că dispoziţiile articolului 297 alineatul 1 din Codul penal privind abuzul în serviciu sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma “îndeplineşte în mod defectuos” din cuprinsul acestora se înţelege “îndeplineşte prin încălcarea legii”.

Modificări ale articolului 297 alin. 1 privind abuzul în serviciu au fost aduse prin OUG 13, însă acestea nu s-au limitat doar la decizia CCR din iunie 2016, ci au adus mai multe completări, printre care pedepse mai mici pentru abuz în serviciu și dezincriminarea nejijenței în serviciu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.