Dragnea, foc și pară pe Tudorel Toader: „Cer audienţă”

Liderul PSD Liviu Dragnea l-a criticat din nou, joi, pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, acuzând că acesta „întârzie foarte mult” pachetul legislativ promis Parlamentului.

„Ministerul Justiției să ne prezinte care este planul dumnealor pentru a rezolva problema de la care s-a pornit această dezbatere, și anume situația din penitenciare. Este suficientă legea grațierii sau nu? Au stabilit un program de investiții, de construire de noi penitenciare, au stabilit un program de pedepse alternative, un pachet de propuneri, au stabilit un program de modernizare a penitenciarelor existente? Aștept și eu să văd dacă ministrul Justiției până acum a făcut acest plan sau acest pachet legislativ, după care o să spun un punct de vedere. Se pare că domnul ministru întârzie foarte mult și cred că nu se mai poate întârzia. A zis că vine în trei săptămâni cu un pachet de propuneri, n-a venit, până la urmă legea grațierii o să fie aprobată tacit, că nu vine Ministerul Justiției”, s-a plâns Liviu Dragnea.

După ce presa i-a spus că Ministerul Justiţiei a anunțat dezbateri publice pe legea de modificare a Codurilor penale, liderul PSD a afirmat ironic că o să solicite o audienţă la Toader.

„O să cer o audiență la ministrul Justiției, după ce în prealabil mi-o avizează prim-ministrul, ca să-i explic că totuși Parlamentul nu e anexa Guvernului. O să am îndrăzneala să fac lucrul acesta, pentru că întârzie nepermis de mult. Se lungește foarte mult discuția despre un subiect care nu mai începe. Și cred că ar trebui să ne ocupăm în mod serios de toate lucrurile care sunt anunțate public și finalizate într-un fel sau altul”, a declarat Dragnea.

Întrebat dacă Tudorel Toader mai are susţinere, Liviu Dragnea a avertizat: „Beneficiază de orice susţinere în condiţiile în care există o coerenţă şi un termen cât de cât realist. Nu poţi să beneficiezi de susţinere la nesfârşit”.

Toader are propria teorie

În replică, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a explicat, joi, că pachetul de legi pe justiție poate fi trimis în Parlament „și mâine”, dacă s-ar dori „o treabă în salturi”, menționând că pentru „o treabă temeinică și riguroasă” este necesară o evaluare completă.

Toader a amintit că pachetul de legi datează din anul 2004.

„Sunt trei legi de bază privind organizarea şi funcţionarea justiţiei, toate din 2004. Dacă vrem să facem o treabă în salturi, care să completeze pe ici, pe colo, le putem trimite şi mâine. Dacă vrem să facem o treabă temeinică, riguroasă, atât pe fond, cât şi pe formă, să facem o evaluare completă a legilor, care de 13 ani se aplică în România, care de 13 ani îşi arată bunele şi relele, atunci trebuie să facem o evaluare de la primul până la ultimul articol, consultăm toate instituţiile participante la actul de justiţie, îl punem în transparenţă decizională, îl însuseşte Guvernul şi îl trimitem la Parlament ca proiect de lege. Deci doar în momentul acela putem avea cugetul împăcat, inima împăcată că am făcut un demers care să fie necesar sitemului justiţiei şi doar în acel moment putem spera că modificările aduse pachetului de legi ale justiţiei vor fi cu adevărat să îmbunătăţească activitatea de înfăptuire a justiţiei””, a precizat Toader la Palatul Victoria.

Tudorel Toader a anunțat că Executivul va face o evaluare „riguroasă” a celor patru coduri – penal și de procedură penală, civil și de procedură civilă – precizând că acestea și-au arătat neconcordanțele atât cu Constituția și normele europene, dar și între propriile prevederi.

În ce privește „problema penitenciarelor”, ministrul a spus: „Avem soluții complementare la nivel de legislație, la nivel de aplicare a legii, la nivel de modernizare a penitenciarelor existente, de construire a unor pavilioane noi, finalizarea construcției celor două noi penitenciare”.

Ce zice Grindeanu

Premierul Grindeanu a transmis la rândul său joi că proiectul de lege de punere în concordanță a deciziilor Curții Constituționale cu Codurile penale va fi transmis la Parlament doar în momentul în care dezbaterea publică s-a încheiat.

Grindeanu a fost întrebat când va fi trimis la Parlament proiectul prin care sunt modificate codurile penale, în condiţiile în care Liviu Dragnea a spus că, între timp, Legea graţierii ar putea să fie adoptată tacit. „Noi ne-am angajat că vom face un proces transparent prin care să consultăm toate instituţiile, ONG-urile şi aşa mai departe. În acest moment, pe site-ul Ministerului Justiţiei se află acel proiect de lege, de punere în concordanţă a deciziilor Curţii Constituţionale cu Codul penal şi Codul de procedură penală. Este în proces de dezbatere publică. Vom transmite către Parlament, indiferent de cine solicită acest lucru, acest proiect în momentul în care dezbaterea publică este încheiată. Pe linia asta mergem”, a precizat premierul într-o conferință comună cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Abuzul în serviciu – rămâne cum s-a stabilit

Proiectul de modificare a Codurilor a fost pus în dezbatere publică, miercuri seara, de Ministerul Justiției. Așa cum anunța Tudorel Toader recent stârnind nemulțumirea PSD, proiectul nu impune un prag al prejudiciului pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

Proiectul modifică doar sintagma “îndeplinește defectuos” în acord cu interpretarea Curții Constitutionale.

Citește și Două dezbateri publice la Ministerul Justiției

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8499 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.