Dragnea, măsuri urgente pentru a corecta o ”lege greșită”

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Liviu Dragnea, a anunţat, marţi, pe Facebook, că a depus un amendament care reglementează posibilitatea cumulului pensiei cu veniturile din activități independente, el precizând că a făcut acest lucru pentru a corecta o lege „total greşită”.

„Pentru a corecta o lege total greșită și a reglementa posibilitatea cumulului pensiei cu veniturile din activități independente (drepturi de autor, creații artistice etc), am depus astăzi un amendament la proiectul de lege privind completarea Legii pensiilor, proiect ce se află în dezbaterea Comisiei de Muncă a Camerei Deputaților și care va fi dezbătut în ședința de săptămâna viitoare”, a anunţat Dragnea.

Pe de altă parte, şi PNL a depus, marţi, un proiect care modifică Legea 263/2010 pentru ca persoanele care primesc pensie de handicap să poată să obţină şi venituri din drepturi de autor.

„PNL a depus astăzi un proiect de modificare a Legii 263 prin care am propus eliminarea persoanelor care obţin venituri din drepturi de autor de la incompatibilitatea privind pensia de handicap. Ştim cu toţii că a existat o mare nedreptate din cauza unei carenţe legislative pentru că o persoană care are grad de handicap I sau II poate să fie stimulată să aibă activităţi creative.

Aşadar, veniturile din drepturile de autor intră în această categorie. Practic, în momentul de faţă persoanele încadrate în categoria de handicap I sau II sunt excluse de la incompatibilitate şi vor putea primi pensie de handicap”, a declarat, marţi, vicepreşedintele PNL Raluca Turcan, ea făcând trimitere la cazul tinerei care suferă de scleroză multiplă, căreia statul i-a refuzat dreptul de a primi pensie de handicap pentru că a încasat venituri din publicarea unei cărţi.

Laura Florescu, o tânără bolnavă de scleroză multiplă, acuză că va rămâne fără pensia de invaliditate pentru că primit 230 lei după ce a publicat un volum de poezii.

„În 2014 am început să iau pensia de hadicap, care inițial a fost 300 de lei, apoi 450, iar acum 520 de lei. Cealaltă problemă este cu ajutorul de handicap pe care îl iau din 2013. Din 2013 până în 2016 am avut gradul II de handicap. Pe atunci eram mai bine. Din 2016 îmi apăruseră parezele, eu am pareză pe partea stângă în față și anul acesta am mai descoperit patru. Deci trăiesc cu cinci pareze.

Zâmbesc numai cu jumătate de gură. A scăzut gradul de handicap de la II la III după cinci ani de grad II. (..) La mine pe scrisoare scrie că pot să merg neajutată mai puțin de 500 de metri. Lor li s-a părut că m-am vindecat și anul acesta primesc iar decizia cu 39 de lei pe lună.

Eu cred că absolut nimeni nu citește scorurile de pe acte. Nu există niciun neurolog în comisie. Sunt doar medici de familie și generaliști acolo, care habar nu are ce înseamnă boală neurologică”, a declarat Laura Florescu, sâmbătă, pentru MEDIAFAX.

Femeia a povestit că a scris un volum de poezii în 2015, iar după ce cartea a fost publicată a primit 230 lei. Recent, a primit o înştiinţare referitoare la veniturile încasate.

„Pentru că am publicat cartea aia, am primit că am venituri ilicite, pentru că eu nu am drept de muncă. Am primit 230 de lei pe carte. Nu înțeleg ce o să îmi oprească, pentru că nu înţeleg ce scriu ei.

Ori taie pensia de 520 de lei, ori se cumulează ceva din pensia mea. Habar nu am despre ce este vorba și nimeni nu poate să explice pentru că nimănui nu s-a întâmplat așa ceva în nici 1.000 de ani. De la stat primesc 520 de lei, plus 39 lei ajutor de handicap”, a mai spus tânăra.

Ministerul Muncii a anunțat, luni, că Laura Florescu are posibilitatea contestării deciziei în instanţă.

Potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii, cumulul pensiei de invaliditate gradul II, caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă, cu păstrarea capacităţii de autoîngrijire, cu venituri de natură profesională, nu este permis şi conduce la suspendarea plăţii pensiei pe perioada cumulului şi la recuperarea drepturilor încasate necuvenit. Această interdicţie cu privire la veniturile realizate din drepturi de autor a fost introdusă prin Legea 263 din 2010.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Cotidianul , felicitari pentru fotografia care insoteste articolul ! Zici ca-i Sfantul Pafnutie ! Pesedacii , faceti cate un snapshot , inramati-l ! Inchinati-va si rugati-va , da’ nu uitati sa incepeti intotdeauna rugaciunea cu : Da-ne ….. !

  2. dar de ce nu contesta decizia Avocatul Poporului? nu se poate autosesiza din oficiu? alo, domnule Ciorbea, faceti o donatie lunara de 1000 de lei acestei fete, ca si asa nu aveti ce sa mai faceti cu atatia bani care va intra in conturi!

  3. PENSIE DE INVALIDITATE, si NU PENSIE DE HANDICAP, mai, leguitori care faceti legile cu picioarele…..sper sa o puneti corect in lege ca sa nu mai creati probleme in sistem…caci, DA, voi ati creat toate aceste probleme cetatenilor romani……

  4. Pacat ca se intampla astfel de abuzuri! Dar, in cazul tinerei bolnave, este vorba de interpretarea gresita a legii, deoarece venitul rezultat din publicarea cartii de poezii NU este un venit ilicit, ci este un venit OCAZIONAL, care NU se impoziteaza. Felicitari pentru cartea de poezii!

  5. Asa mai psd, luati-i pe aia cu handicap si care fac 230 de lei pt ca au publicat o carte, pe pensionarii care incearca sa faca un ban pe tichetele de drum pt ca din banii de pensie nu-si pot cumpara medicamente, dar aparati-i pe aia care fura milioane, aia care arata asa ca ala pe care l-ati pus in poza articolului, ca el e cel defavorizat!!! Lingailor!!!!! Psd-eii nu citesc carti, sunt incultii care au dus tara pe butuci!! Mi-e mi-e greata de cel din poza ca de d…!!!!!

    • dragi postaci la ordin( va stiti voi singuri care sunteti!!! ), bhai tovarasi, daca nu stiti carte va faceti singuri de rahat turcescu! aflati ca legea cu pricina este faimoasa Lege 263/2010 privind Sistemul Unitar de Pensii Publice, votata noaptea ca hotii de PDL in Camerele reunite,unde Roberta nu stia sa numere decat banii,pe vremea cand’cioc- boc /treci la loc’ era PM.Legea a fost conceputa ca un pilon de baza in marea lupta a Kiorului impotriva Omului Gras care se cocotzase in carca Omului Slab. Liniste, se aude musca peste voi , bzzzz ….

  6. @dinu: deci avem aici de-a face cu o lege! cine a facut-o? in ce an? cine a votat-o in parlament? de ce la dezbateri nimeni nu a adus in discutie o posibilitate ca cea de fata?astea sunt intrebarile care trebuiau a fi spuse? a politiza lucrurile inseamna a baga gunoiul sub pres! ca legea s-a aplicat, e foarte bine! e o femeie de 80 de ani care a fost prinsa fara bilet pe tren si face nu stiu ce inchisoare! daca cineva ar fi indraznit sa nu aplice legea si era turnata, era acum la inchisoare! in modernitate, dreptul nu se pupa de multe ori cu umanitatea si nici cu moralitatea! felicitari ziaristilor care au identificat problema, asa se imbunatatesc lucrurile, din aproape in aproape! ar trebui ca oamenii sa sesizeze presa ori de cate ori apar aberatii in aplicarea legilor!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.