Dragnea sfidează politica externă

liviu-dragnea

Am avut din nou neplăcuta senzaţie în ce-l priveşte pe Liviu Dragnea că sare ca proasta-n bâlci, după ce l-am auzit recent cum explica ritos că România trebuie să mute ambasada ei de la Tel Aviv la Ierusalim. Este o declaraţie de genul celor care nu se fac în trecere, la o mică şuetă şi între două opinii despre vreme sau pregătirile pentru minivacanţa de 1 Mai, şi care arată că iarăşi liderul PSD, principalul partid de guvernământ, nu stăpâneşte deloc alfabetul politicii, în general, şi al celei externe, în special.

Și pentru un novice este limpede că preşedintele Camerei Deputaţilor îşi imaginează că o atare decizie se ia pe picior, cum se zice, că din laboriosul proces al elaborării ei poate fi exclus preşedintele ţării, ceea ce arată cum nu respectă Constituţia şi legile ţării acest ipochimen. Din aceeaşi perspectivă de-a dreptul specială din punctul lui vedere, ministrul de Externe poate fi ocolit, întrucât nu se supără, dat fiind că provine dintr-un partid cooptat la guvernare. În fine, că Guvernul condus de conjudeţeana sa de Videle, Viorica Dăncilă, pe care el o tratează ca pe o fată în casă de pe vremuri, poate face abstracţie de Uniunea Europeană din care România face parte, cu toate obligaţiile şi drepturile prevăzute în Tratatul de aderare.

Sunt obligaţii şi drepturi despre care acelaşi Dragnea crede că pot fi ignorate sau eludate, dat fiind că, prin hotărârea de a muta ambasada la Ierusalim, îl urmează pe preşedintele SUA, Donald Trump. Este o iniţiativă aproape intempestivă, prin care tot el dă la spate rezoluţiile şi hotărârile Adunării Generale şi ale Consiliului de Securitate, pe care România, ca stat membru al ONU, s-a angajat să le respecte, la multe dintre ele fiind iniţiatoare sau coautoare, unele dintre acestea referindu-se în mod expres la statutul Ieusalimului, despre care tot el dovedeşte că nu a auzit şi că le sfidează. „Să zicem că noi (românii – n.n.) ne mutăm capitala la Braşov. Ambasadele o să rămână în Bucureşti?“, se întreba retoric, cu un alt prilej, dar total neinspirat, acelaşi Dragnea, fără a aminti măcar în trecere deciziile ONU privind statutul Ierusalimului, pe care cvasitotalitatea ţărilor lumii le respectă.

În fine, în logica lui şchioapă şi orbită de interese proprii, meschine, lansând o atare idee, crede că se transpune imediat în practică, dat fiind că nimeni din ţară sau de afară nu va obiecta, întrucât este vorba despre Israel, ca şi cum, dacă celelalte state din UE – Marea Britanie, Franţa, Olanda, Spania, Cehia, Ungaria sau Germania, cu trecutul ei foarte sensibil în ce priveşte evreii –, menţinându-şi ambasadele la Tel Aviv, comit un gest împotriva acestui stat!

În fine, dar nu în ultimul rând, când vorbesc de repetenţia omului politic Liviu Dragnea ţin seama şi de faptul că iniţiativa sa arată în mod peremptoriu că nu are habar de implicaţiile interne şi externe uriaşe ale ei, sfidând remarcabila activitate diplomatică românească în Orientul Mijlociu, iar asta îl face să calce cu bocancii pe deceniile de reuşite ale ei, care au rămas în cronica acestor timpuri, pe aportul ţării noastre la curmarea activităţii teroriste practicate de organizaţii palestiniene şi încurajate de unele ţări arabe sau musulmane pe teritoriul statului Israel sau împotriva intereselor israeliene din străinătate, teza Bucureştiului fiind aceea că terorismul provoacă imense daune şi nu reprezintă niciodată o soluţie.

În acelaşi sens se află iniţiativele României de a stimula dialogul dintre unele ţări arabe şi Israel – Egipt, Iordania, Tunisia –, ca şi medierea contactelor dintre OEP şi conducătorii israelieni, context în care aş aminti istorica strângere de mână de pe peluza Casei Albe, de la 13 septembrie 1993, dintre premierul de la Tel Aviv, Yitzhak Rabin, şeful diplomaţiei israeliene, Shimon Peres, şi Yasser Arafat, preşedintele OEP. În toamna anului 1993, imediat după acest eveniment de excepţie în regiune şi în lume, oficialităţi din ambele părţi mi-au declarat, la Tel Aviv şi, respectiv, Ramallah, că drumul negocierilor trecuse şi prin București.

România a dovedit echilibru, credibilitate şi autoritate morală în demersurile ei din Orientul Mijlociu, ea fiind singura ţară din Tratatul de la Varşovia care, după războiul de „şase zile“ din iunie 1967, nu a rupt relaţiile diplomatice cu Israelul, aşa cum au făcut alte state socialiste europene la ordinul Kremlinului. Nu a urmat o perioadă uşoară, unele state arabe, instigate şi din afară, au adoptat măsuri de retorsiune, ţara noastră devenind chiar teren de atentate. La Bucureşti a fost asasinat un diplomat iordanian de către un terorist palestinian, iar genişti români au decedat încercând să dezamorseze o bombă plasată sub un automobil de terorişti palestinieni.

Până la urmă, munca asiduă, iniţiativele, creativitatea şi activitatea unor diplomaţi remarcabili au dus la depăşirea acestor momente grele şi la dezvoltarea unor relaţii de colaborare, cooperare şi prietenie cu ţările arabe şi musulmane, ca şi cu Israel, principiile promovate de România privind dreptul la independenţă şi la existenţă liberă, de sine stătătoare, a tuturor ţărilor din zonă, inclusiv a Israelului, şi dreptul poporului palestinian la autodeterminare şi la un stat independent, Palestina, fiind recunoscute în documentele politice comune încheiate cu aceste ţări, dar şi cu alte state ale lumii.

Toate astea, Dragnea le şterge dintr-o trăsătură de condei, el dovedind copios, ca şi în cazul recentei vizite la Bucureşti a premierului nipon, Shinzo Abe, pe care a torpilat-o cu bună ştiinţă, ca să-l înlăture pe premierul Mihai Tudose, că este repetent şi la capitolul politică externă. Acum el imaginându-şi că prin mutarea ambasadei la Ierusalim intră în graţiile imprevizibilului Trump şi va avea relaţii privilegiate cu premierul israelian Benjamin Netanyahu. Ceea ce nu ştie, uită sau ignoră este că poziţia premierului de la Tel Aviv este pe muchie de cuţit, anchetele poliţiei pentru corupţie sunt finalizate, iar în trecut nu s-a întâlnit nici un caz în care vreunul dintre liderii israelieni să fie mai presus de lege. Aşa se face că preşedintele Weizman a demisionat, preşedintele Moshe Katsav a fost întemniţat, la fel, premierul Ehud Olmert, ca şi unii miniştri!

Din nefericire, Dragnea intră în analele politicii româneşti şi prin modul total deplasat, sfidător şi intolerabil pentru orice partid, fie el şi PSD, prin care, la recentul Congres, şi-a plasat iubita, cu 30 de ani mai tânără şi cu 4 ani mai mică decât fiul lui, în primul rând al Sălii ­Palatului, fără ca ea să aibă vreo funcţie oficială! Este ceea ce Nicolae  Ceauşescu a îndrăznit cu Lenuţa doar după vreo 6-7 ani de putere absolută!

Văzând lipsa lui de logică politică şi frapat de tupeul acestui lider de partid, m-am gândit, nu ştiu de ce, la Imelda Marcos, soţia fostului preşedinte filipinez, care, la înlăturarea lui de la putere, avea 3.000 de perechi de pantofi, 15 blănuri de vizon, 588 de rochii, 1.000 de poşete şi apartamente de lux la New York!

În fine, grăitor pentru felul în care el tratează PSD ca pe o moşie, iar pe membrii lui ca pe nişte argaţi, este felul prin care şi-a plebiscitat poziţia în partid. „Vreţi să mai fiu în continuare preşedintele vostru?“, i-a întrebat el pe aplaudacii vocali din Sala Palatului. O asemenea abordare nu au avut nici Stalin, nici Mao şi nici amintitul Ceauşescu, ei recurgând măcar formal la vot.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

24 de Comentarii

  1. Uniunea Europeana e o organizatie de state SUVERANE, Dumitru Constantin, de state SUVERANE, si România, o tara cu regim constitutional semi-prezidential. În care, prin urmare, primul ministru (si nu altcineva, nu presedintele, adica) are abilitatea de-a hotarî SUVERAN unde sa-si stabileasca România, într-o tara straina, ambasada. SINGURELE cu care au de luat legatura autoritatile române în constatarea acordului sau dezacordului sunt AUTORITATILE RESPECTIVEI TARI. Plus ca Ierusalimul e capitala ISTORICA a Israelului. Vezi ca si altii, analisti politici, adica (îl citez pe Collon, de pilda), spun si ei ca-n ’48, ONU si-a batut joc de – a tratat cu dispret (colonial) – un stat care abia se-nfiinta, în „compensatie”, nu-i asa, a lagarelor de concentrare si exterminare, desi pe criterii istorice (si-n asta si consta duplicitatea „comunitatii internationale”. „Criterii istorice” pentru Israel, dar fara … capitala istorica. De ce nu-i iei la-ntrebari pe franco-englezi? ). Plus ca palestinienii au colaborat cu nazistii (în WW2, teritoriul fiind francez, si-n Franta, regimul de la Vichy). La fel majoritatii statelor arabe actuale. Franglezii-s de luat la zor si-ntrebari, Dumitru Constantin, nu Dragnea si Dancila.

    • Cucoana bolsevico-comunista, Constitutia Romaniei suverane spune ca ambasadele sunt mutate de presedintele tarii la sugestia guvernului, dar de presedinte, nu de guvern. Ambasadorii de asemenea sunt numiti de presedintele tarii. Romania suverana e reprezentata de 19 milioane de romani, nu de un infractor condamnat de justia romana la doi ani de inchisoare cu suspendare. S-a facut cumva referendum si 9 500 001 romani au votat ca sunt de acord cu mutarea ambasadei?! Face cumva Dragnea parte din guvern si nu am aflat noi? Nici premierul Dancila si nici ministrul de externe al Romaniei domnul Melescanu nu au declarat ca muta ambasada, cel pe care l-a luat gura pe dinainte este Dragnea.

    • ileano…citeste Constitutia Romaniei si vezi cine conduce politica externa a tarii..PRESEDINTELE si nu guvernul…asa ca…CIOCUL MIC….

    • Felicitari, Rollason, daca ai emite pe toate problemele astfel de analize, mai ca te-as ierta pentru trecutul confruntarilor
      noastre ideologice contondente. Minustrul negociaza si Parlamentul ratifica, presedintele fiind cu reprezentarea, nu cu decizia.
      Ca sa folosesc cuvintele autorului articolului, toti securistii media „sar ca prosta-n balci”. Daca-i asa ordinul, toate proastele
      se dau de balci, altele se dau in…barci! Colhozul european e numai pe hartie compus din tari suverane, dar daca aplicam acest
      principiu, ai dreptate, Romania isi adopta propria politica externa, fara sa astepte vreun semn de la ENGIE, farul calauzitor al
      Alogenului nostru care se crede Kaiser Absolutist! Tzatza Mitza biciclista! Un individ asa de penibil rar mi-a fost dat sa vad.
      Toti bolsevicii au sarit in sus vexati, fara sa stie ca statul israelian a fost creat de o grupare bolsevica celebra. Dar intre
      timp acest stat a evoluat si drepturile sale istorice nu sunt afectate de felul cum a fost creat si de cine.Am mai spus ca noua,
      eterna capitala, Ierusalimul, poate asigura coabitarea a doua etnii, ireconciliabile in trecut tocmai prin imixtiunea sovietica.
      Popoarele evreu si palestinian nu sunt vinovate ca au avut conducatori impusi de masinaria marxista de produs razboaie mondiale.
      Despre colaborarea palestiniana si araba cu nazistii, poate o sa-ti explic odata. Si in primul macel mondial au colaborat intens
      cu…bolsevicii prin Karl Radek, in al doilea cu bolsevicii legendati ca nazisti! Iti voi recomanda bibliografia necesara doar cu
      conditia ca promiti sa te lasi de marxism…

  2. grenadă I „sfidătorul”, din casa belina, întemeietorul dinastiei de telemorman & bahia, carele, precum fiforul, pardon, viforul turbat, în goarna sfidării a suflat…

  3. @Unde scrie-n lege … : pai, scrie-n Constitutie. România e republica semi-prezidentiala. Asta-nseamna ca hotarârile le ia guvernul, nu Presedintia. Dancila, care vad c-a plecat în Israel, e-n privinta ambasadei, de acord, alter-ego-ul lui Dragnea. Si privindu-l pe tipul, te rog sa te informezi, a fost condamnat abuziv de „justitia” lui Kôvesi, pentru a fi facut propaganda electorala în demiterea lui Basescu. Drepet constitutional de care judecatorii si-au batut joc. Iar cu @bolsevismul-comunismul, te rog s-aibi grija, fiindca „bolshevic”= mare. Asa ca, daca ma ataci de „bolsevica”, ataci majoritatea. Si „comunismul” a construit România dupa WW2, numai aia de dupa ’89 au distrus-o. @anado tauriga : fara nici o „sfidare”, versifici bine, desi, dpdv al „cestiunii arzatoare la ordinea zilei”, n-ai dreptate …

    • eu glumeam, nea livache îl testează pe joiannis, de fapt face mai multe teste şi, de ce să nu recunoaştem, forţează nişte limite, în timp ce-şi face jocul…e doar o oportunitate politică, cum nu-i place(de data asta) ăluia din deal…

  4. Domnule Constantin,tot respectul!Un adevarat om politic roman,ar fi trebuit sa se alapteze in perioada comunista de la revista „Lumea”-aparitii saptamanale din 1963 -si dupa 90 chiar sa participe activ la reechilibrarea Romaniei in contextul mondial!Numai Melescanu stie,ca participant direct din anii 60, cate eforturi diplomatice a costat o apreciata prezenta romaneasca in Orient!Cred ca a facut zona Zoster dupa ineptiile lui Dragnea!

    • Booyaka, nu cumva esti Nastratin zis si Nas’ty, ca prea emiti aceleasi idiotenii. Daca te nasteai mai devreme, apucai hebdomadarul
      „Orizonturi”, precursorul revistei „Lumea”. Te referi cumva la activitatile agentilor romani din strainatate, din anii 1960? Vad ca
      dai si nume, dar uiti de duplicitatea bolsevica din Orientul apropiat, de intretinere a conflictelor israeliene-palestiniene, si cu
      tarile arabe. Prezenta romaneasca in terorismul palestinian si arab. Asa te demasti drept bolsevic sub acoperire araba!

    • @Charlie:cand doi -trei forumisti iti spun ca ai hardul defect ,ar trebui sa te culci,in speranta ca iti trece!Nu uita,nu toate bolile trec cu tuica!

  5. Nu stiu daca este bine sau nu sa mutam ambasada, nu sunt expert in politica externa. Dar sigur se poate discuta despre oportunitate. Ridicolul situatiei este insa urmatorul:
    1. Pana una alta, mutarea ambasadei face parte din prerogativele Presedintelui, fie ca ne convine fie ca nu.
    2. Guvernul poate propune, si desigur hotara si un memorandum in acest sens.
    3. Inainte ca guvernul sa comunice ceva oficial despre sedinta de guvern, Dragnea anunta la Antena 3 (?!?) despre acest memorandum.
    4. In comunicatul guvernului de a doua zi nu se pomeneste nimic despre acest memorandum.
    5. Confruntat cu decalaratia lui Dragnea, de la guvern vine stirea ca s-a votat acest memorandum, dar este informatie clasificata
    Deci… Dnul. Dragnea, care nu face parte din guvern, trambiteaza la Antena 3 informatii clasificate.
    Si cireasa de pe tort, in situatia in care Presedintele vrea sa ceara de la primul ministru informatii despre acest subiect, nu i se raspunde la telefon, Dna Premier fiind foarte ocupata sa primeasca OMAGIUL copiilor de gardinita si de scoala intr-un stil perfect nordcoreean.
    Cred ca nu mai este nimic de comentat despre lipsa totala, nu numai de profesionalism, ci si de inteligenta si bun simt a Dlui Dragnea si a Dnei Premier.
    Ar fi doar de speculat care este avantajul personal pe care il asteapta Dragnea de la aceasta mutare. Ma indoiesc ca s-a gandit macar un moment la avntajul pentru securitatea macar a Romaniei, ca de altii oricum il doare undeva.

  6. nu stiu cine este Dragnea, toata lumea vorbeste despre el, dar eu una pana acum nu am auzit de el! un lucru stiu insa: ca problema locului ambasadelor noastre nu este treaba presedintelui Camerei Deputatilor, nu intra in fisa postului sau! presedintele Camerei Deputatilor a incalcat principiul separatiei puterilor in stat si pentru incalcarea fisei postului ar trebui demis din functia de presedinte al Camerei Deputatilor! Cum este posibil ca presedintele Camerei Deputatilor sa se implice in alegerile de la Federatia Romana de Fotbal! si acesta este un argument pentru destituirea, pentru incalcarea principiilor separatiei puterilor in stat!

  7. @Ileana Rollason: cu tot respectul o spun: sunteti in afara de subiect! problema nu este mutarea/nemutarea ambasadei tarii noastre, ci cine ia decizia in acest sens! nu se poate ca un lider de partid sau presedintele Camerei Deputatilor sa-si aroge dreptul de a lua o decizie in acest sens! nu e treaba lui, doamna draga! ce tara este aia daca unul care nu are treaba cu o problema anunta deciziile unei tari intr-un domeniu? domnul asta, tot uit cum il cheama, se crede Nicolae Ceausescu, ca doar Nicolae Ceausescu era si secretar general al partidului si presedintele Tarii? daca aveti decenta intelectuala necesara, va rog sa-mi raspundeti la aceasta intrebare!

    • Mariutzo, de acord cu faptul ca nu esti la curent cu politica si politicienii, dar de ce te bagi in aceasta supa acra?
      Daca nici capacitatea asezarii datelor problemei in vederea interpretarii lor logice nu o ai,mai bine taci si..inghite
      acritura, nu incerca sa o dregi. Deci:Problema e mutarea ambasadei in Capitala legitima,de aceea e nevoie de o decizie
      politica care, urmeaza a fi aplicata de Guvern si Presedinte. E vorba, daca imi permiti, fatuca securista de „dreapta” despre o… OPORTUNITATE POLITICA! O decizie legata de o PROBLEMA INTERNA a Israelului, mutarea autoritatilor centrale
      israeliene care ATRAGE MUTAREA AUTOMATA A AMBASADELOR!!! Tara care refuza risca ruperea relatiilor, Ierusalimul fiind si teritoriu israelian! In concluzie, prostaca securista de „dreapta”, problema mutarii are intaietate, decizia fiind
      o formalitate. Si acest fapt, deosebit de anuntul american!Stii, americanii care sunt in relatii excelente cu Clampaul
      pe care-l idolatrizezi, dupa cum va laudati in..stanga si-n dreapta! Vrei cumva sa ne schimbe un stat strain Capitala la… Sibiu si noi sa acceptam? Bine, bine, bugetul de stat ar face economii uriase cu depasarile 4 zile saptamanal!

  8. Domnule Dumitru politica-i cum este și ca dânsa sunt articolele din ziar. De la Donald Tramp la iubita lui Dragnea vinovată că-i tânără, de la soția lui N. Ceaușescula inventarul garderobei Imeldei Marcos cea care scăpând de judecată revoluției, a fost primită după câțiva ani de “alegeri libere” cu entuziasm de populație, ajungând la prevederile Constituției României. Care Constituție, care Referendum dictează legile și voința populară în ultimii 15 ani? Și dacă există și în această speță un PROTOCOL atotputernic?

  9. dragnea suspendat pentru incalcarea grava a constitutiei!

  10. Un eveniment ! Un articol despre realitate si curajul de a spune lucrurilor pe nume , in Cotidianul ! Complimente ,D. Constantin !

    • Ma si mir ca articolul a fost admis in paginile Cotidianului!!!!!!!!!!

    • Prostaca securista „adriana”, te simti bine in familie, nu mai ai senzatia ca esti singura pe aceasta lume stramba
      datorita luptei bolsevicilor cu propriile popoare!!! Nimic nu trebuie sa se schimbe, nici macar ambasadele sa urmeze
      decizia unui regim israelian legitim de a muta Capitala in sectorul istoric al Orasului Simbol al evreilor…Sunteti
      niste marsavi irecuperabili!!!

  11. Dl Dragnea si-a demonstrat inca o data dimensiunea infima de politruc de Teleorman.
    Habar nu are ce inseamna Politica interna a unei tari,(uitati-va cum arata Romania dupa 1 an si ceva de guvernare Dragnea!), daramite Politica externa!
    Mai mult, in mintea bolnava de putere a lui Dragnea, el crede ca asa cum in PSD si in Teleorman el dispune dupa bunul plac, fara sa dea socoteala cuiva, la fel in Romania poate face ce si cum vrea el, nici Constitutia, nimic nu-i sta in cale unui individ fara scrupule si fara un nivel elementar de Educatie politica, civica si mai ales fara Responsabilitate fata de tara.
    Romania s-a facut de ras dupa iesirea de la Antena 3 a lui Dragnmea, vad ca Antena 3 tace chitic pe subiect, Gadea nici nu aminteste macar de scandalul mutarii Ambasadei la Ierusalim, a uitat Gadea, oare?!
    Asa arata Teleormanistanul lui Dragnea!
    Cum va arata Romania 2040, pana cand dl Dragnea vrea sa ne fericeasca cu „strategiile” lui?!
    Precum Teleormanul sarac de azi, la fel s-a chinuit dl Dragnea in fel de fel de „Strategii” si cu Teleormanul lui!
    Iar modul in care dl Dragnea s-a adresat membrilor PSD la recentul Congres arata foarte bine ce este PSD: o adunatura de aplaudaci supusi si ascultatori ai dlui Dragnea!
    Si semianalfabeti, cel putin jumatate dintre ei!!
    Ce asteptari sa ai?!

  12. Doamne , multi pafaristi zburda-n tara asta ! Ei habar nu au de situatia politica a statului Israel !

    In loc sa se documenteze atent inainte de a intra in vorba ,ei se pronunta in vadita necunostinta de cauza !
    Ma intreb : pe cine intereseaza toate ineptiile debitate de acesti semidocti (intru ale politicii inter-
    nationale) pe o tema pe care nu o stapanesc ?! La biblioteca ,baieti si fete , mai puneti mana si pe carte !

  13. @Charlie: draguta, dumneata ai toate tiglele pe casa puse? eu nu am adus in discutie daca trebuie sau nu trebuie mutata ambasada, eu am spus ca domnul ala care o spus asa ceva ( i-am uitat numele!) nu era legitimat sa sustina asa ceva, fie ca este sef de partid sau sef de Camera! draguta, dumneata ai auzit de separatia puterilor in stat? parlamentul e legislativul, iar guvernul este executivul! problema mutarii ambasadelor tine, tataie, de executiv, iar tot ce misca in plan extern tine de presedinte si de ministrul de externe! tataie, domnul asta ( tot ii uit numele! ) se baga si in alegerile de la FRF, iarasi incalcarea autonomiei ariilor jurisdictionale, in sensul ca fotbalul e una, politica este alta! pricepusi ce am scris sau nu pricepusi sau e vorba de absenta tiglelor pe casa!

  14. pt. ” cocosatul ” CHARLIE . Eu nu sunt singura , Charlie…dar tu esti…! Desi sunteti 3 ,5 mil. …toti sunteti singuri !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.