Dramele fraților noștri plecați la muncă

De ani de zile, din ce în ce mai mulți români pleacă prin alte locuri în căutarea unei vieți mai bune. Mulți dintre ei de condiție modestă, vor doar să-și ducă traiul de zi cu zi. Din păcate, și puținul ăsta este uneori prea mult. Răspândiți pe plantații, în soare și fără un pahar cu apă, ei trăiesc în corturi și sunt plătiți prost. Alteori, pică în plasa traficanților de tot felul și își găsesc sfârșitul într-un mod tragic.

Român carbonizat

Anul trecut a fost găsit, pe un câmp din Biancolidda, Italia, cadavrul carbonizat al unui imigrant. Cristian Maftei era unul dintre cei șase români asupra cărora s-au deschis focuri de armă în timp ce voiau să fure câteva plante de canabis de la serele fraților Signorello. Potrivit procurorilor, Giuseppe Signorello, după ce l-a omorât pe Cristian Maftei, a dat foc cadavrului, fiind ajutat de fratele său și de alți doi angajați. Autoritățile au fost anunțate a doua zi de către ceilalți români care au scăpat. În serele celor doi frați au fost găsite 9.000 de plante de marijuana. Pentru Giuseppe Signorello s-a cerut condamnarea la 20 de ani de închisoare pentru uciderea și ascunderea cadavrului lui Cristian Maftei.

Violate, sechestrate, ucise în Sicilia

Asociația CAPIMED România din Palermo, Italia, trage semnale de alarmă de 7 ani, prin care cere autorităților române să-i protejeze pe muncitorii abuzați, după cum scrie gazetaromaneasca.com.

Periodic sunt descoperite de poliția italiană cazuri de imigranți români exploatați pe plantațiile din sudul țării. Sunt raportate și situații în care românce au fost violate, sechestrate ori chiar ucise. Cele mai multe dintre ele au ajuns în Sicilia pentru a îngriji familii de bătrâni. Multe dintre ele cad însă pradă agresiunilor sexuale, exploatării, condițiilor improprii de cazare. Nu pot să plece fiindcă nu au bani, sunt singure, nu au un mijloc de transport, sunt nevoite uneori să fugă kilometri întregi pe câmp. Rămân astfel să muncească în tăcere, fără apărare, refuză să facă plângeri la poliție pentru că nu-și cunosc drepturile și nu dispun de mijloace materiale să-și poată plăti un avocat. Așa se face că o femeie de 60 de ani s-a sinucis, după ce a muncit ca badantă timp de 15 ani. O alta și-a omorât prietenul italian care o abuza.

Patronii de sclavi

„Dacă procesele acestea de sechestru de persoană, de omoruri, sunt cetăţeni români împuşcaţi în cap în Sicilia, agricultori, păstori, români, la care nu s-a descoperit niciodată vinovatul… Autorităţile sunt implicate, dar un procuror care urmăreşte cazul nu dă cont la nimeni, pentru că avocatul familiei este un avocat din oficiu, care nu este contactat de nimeni din România, pentru că nu vorbeşte limba italiană. Mortul rămâne la frigider. Nu mai pot să-l repatrieze pentru că nu dispun de sumele necesare. Totuşi, statul român trebuie să urmărească aceste cazuri, adică din când în când să întrebe la procuratura zonei respective“, spunea Crina Suceveanu, jurnalist la Gazeta Românească.

Sclavi pe o plantație din Spania

59 de imigranți, din care 39 români, care munceau la cules de usturoi pe o plantație din Las Pedroneras, din provincia Cuenca, Spania, au fost atacaţi, pe 22 iulie, de o bandă condusă tot de un român. Au fost salvați printr-o operațiune desfășurată de poliția spaniolă împreună cu cea română. Au fost arestate cinci persoane de naționalitate română și marocană.

Incidentul a scos la iveală însă faptul că muncitorii lucrau în condiții inumane, după cum scrie gazetaromaneasca.com. Ei munceau de dimineața până seara, în soare, nu erau lăsați să bea apă, salariul era foarte mic și locuiau în corturi, fără apă curentă, în condiții mizere. Când și-au manifestat nemulțumirile, au fost amenințați că vor fi lăsați pe câmp.

Jose Manuel Tortosa, primarul localității, infirmă însă faptele dezvăluite de presă, declarând că agricultorii nu încalcă legea. „Sezonierii vin să muncească în toată provincia, nu doar în Las Pedroñeras, și ne străduim pe cât posibil să le asigurăm o ședere cât mai bună.“

Federația Sindicatelor de Muncitori din Spania, CCOO, a luat însă atitudine față de declarațiile edilului din Las Pedroneras. „Trebuie să înțelegem că minimalizarea unui caz în care vorbim despre exploatarea de persoane este o gravă eroare și o lipsă de respect pentru activitatea Inspectoratului Teritorial de Muncă. Domnul José Manuel Tortosa ar trebui să știe că este indignant să vezi cum un politician banalizează astfel de întâmplări“, afirmă Pedro Lucas, responsabil CCOO Cuenca.

Autoritățile române, în alertă

Premierul Mihai Tudose a hotărât, împreună cu Andreea Păstârnac, ministru pentru românii de pretutindeni, cu alți membri ai guvernului și cu reprezentanți ai Ambasadei Spaniei la București, să ia mai multe măsuri pentru prevenirea și combaterea exploatării românilor aflați la muncă.

„Dorim să extindem și să îmbunătățim cooperarea cu autorităţile spaniole, având în vedere numărul mare de români aflați în Spania și cazurile concrete semnalate în ultima perioadă. Măsurile pe care le avem în vedere vizează combaterea și prevenirea unor astfel de cazuri, informarea persoanelor cel mai expuse unor astfel de riscuri, dar și acordarea de asistență pentru victimele exploatării prin muncă sau ale traficului de persoane“, a declarat premierul.

S-a stabilit crearea unui task force pentru problematica abuzurilor la care sunt expuși muncitorii români, elaborarea unui Plan național de combatere a sclaviei moderne și alocarea unor sume de bani mai mari pentru întreprinderea de măsuri care să-i sprijine pe românii din străinătate.

Prim-ministrul și-a mai exprimat dorința inițierii unei campanii prin care românii care vor să plece în alte țări la muncă să fie bine informați asupra drepturilor, obligațiilor și riscurilor la care se supun.

„Acţiunea va avea loc atât în locul de destinaţie, că e Spania, că este Anglia, că este Italia, dar şi la locurile de origine, şi atunci doamna ministru Andreea Păstârnac, doamna ministru pentru românii de pretutindeni, începe o campanie pe această temă, inclusiv în România, în judeţele cu cea mai mare capacitate de export în domeniu, mai ales că acum e vară, vin foarte mulţi acasă, să-i conştientieze că nu toate promisiunile acestea superbe făcute de cineva: veniţi voi doi, că vă duc eu undeva la muncă, au şi o bază reală, cu atât mai mult cu cât cu ţara respectivă avem o mulţime de acorduri, se pot face contracte legale cu drepturi, cu obligaţii, adică o muncă foarte în regulă legal şi care să-i ferească de abuzuri din partea angajatorului“, spunea Mihai Tudose pentru Antena 1.

Exodul românilor, provocat de PSD

„În majoritatea acestor ani care s-au succedat după Revoluția din 1989, România a fost guvernată de PSD singur și numai pe perioade relativ scurte în colaborare cu alte partide. După părerea mea, PSD își dorește ca în România o parte cât mai mare a populației să stea în sărăcie și lipsă de educație și informare pentru a avea control. Iar această dorință a lor nu a fost și nu este respectată. Iată că peste patru milioane de români au ales să ia calea pribegiei și să trăiască pe picioarele lor“, declara Ludovic Orban pentru Gazeta Românească din Italia.

Românca de 35 de ani muncea ca menajeră în Italia

Menajeră moartă la Milano

O româncă de 35 de ani, din Tulcea, Mariana Odică, muncea ca menajeră în Italia. A fost găsită moartă, pe 9 iulie, în apartamentul luxos din Milano în care făcea curat și se ocupa de creșterea celor doi copii ai proprietarei. O italiancă de 44 de ani, medic obstetrician, la care Mariana Odică lucra pe perioada verii.

Decesul a survenit ca urmare a pierderilor de sânge provocate de mai multe lovituri de cuțit în piept.

Cea mai probabilă variantă a fost sinuciderea. Ușa casei era încuiată pe interior, în locuință au fost găsiți 450 euro și toate lucrurile în ordine, ceea ce a dus la excluderea ipotezei jafului. Femeia nu părea să se fi apărat, nefiind găsite urme de agresiune pe mâini ori semne de târâre. Camerele de luat vederi instalate în casă nu au filmat nicio prezență străină. O altă variantă este asasinarea ei de către o persoană cunoscută.

Copii la cerșit în Paris

70 de copii români, cu vârste între 10 și 13 ani, care se ocupau cu cerșetorie și furt la Paris, au fost descoperiți, în luna iunie, de autoritățile franceze împreună cu procurorii DIICOT. Ei făceau parte dintr-o rețea care îi învăța acasă cum să procedeze, înainte de a fi trimiși în străinătate.

Anchetatorii au întreprins 25 de percheziții în Prahova și Iași și au reținut 120 de persoane suspectate că își pregăteau copiii să fure din buzunare în magazine și în mijloacele de transport în comun. 300 de polițiști și jandarmi francezi și români au participat la investigații. Copiii care se descurcau bine erau trimiși la Paris. Ei operau în zonele aglomerate ale metropolei, unde se aflau zilnic zeci de turiști. Dimineața li se stabilea suma pe care trebuiau să o strângă în ziua respectivă. În cazul în care nu reușeau să o adune, nu aveau voie să se întoarcă în tabără.

Prostituate în Anglia

În Marea Britanie sunt aproximativ 13.000 de femei obligate să se prostitueze, se arată într-un reportaj BBC din 2016. Multe dintre ele sunt de origine română. Unele sunt obligate să ofere servicii sexuale chiar de soții ori prietenii lor, care le amăgesc prin găsirea unui loc de muncă în străinătate. „M-am dus la graniță, pistolul la cap. Mi-au zis să le dau buletinul și să zâmbesc. Diminețile și după-amiezile, 15-20 de clienți“, povestea Mihaela, 26 de ani, pentru BBC. Tatăl copilului ei i-a promis un serviciu bun într-o altă țară. În loc de asta, s-a trezit obligată să se prostitueze în Austria, Ungaria, Elveția.

Bătuți într-o spălătorie din Anglia

Imigranți români care munceau într-o spălătorie auto din regiunea Kent, sud-estul Angliei, folosită de doi dealeri auto renumiți, nu vorbeau limba engleză și locuiau în vagoane dezafectate, relevă un reportaj Al Jazeera din 2016. Ei primeau 50 de lire sterline pe tura de 12 ore, erau agresați verbal și fizic de către angajatori, de multe ori neprimindu-și nici salariul. Mai mult, muncitorii nu aveau voie la pauze și plăteau chirie pentru locul din vagoanele pline cu ploșnițe, în care erau cazați. Ei spuneau că șeful spălătoriei le-a reținut documentele de identitate și au primit penalizări de sute de lire străine pentru pagube minore întâmplate din vina șoferilor. Un alt angajat ar fi fost bătut în biroul directorului spălătoriei.

Mii de imigranți est-europeni lucrează în spălătorii auto din Regatul Unit, majoritatea mânați de sărăcie și atrași de anunțurile publicate pe diverse site-uri, care promit salarii decente și condiții bune de locuit, concluziona Al Jazeera.

Căsătorii de formă în Scoția

Mai multe grupări de trafic de carne vie din țările est-europene obligau femei să se prostitueze și să încheie căsătorii de formă cu cetățeni pakistanezi care doreau să obțină rezidența în Regatul Unit, după cum a dezvăluit o investigație a BBC din acest an.

Cele mai multe erau românce și slovace, cărora li s-au promis inițial locuri de muncă în Scoția. „Abia atunci când ajung, li se spune ca nu au niciun loc de muncă și trebuie să se logodească în schimb cu pakistanezi. După căsătorie, aceste femei rămân sub controlul traficanților și sunt exploatate ca menajere de către soți sau violate și exploatate sexual de către concetățeni“, spunea șefa Diviziei pentru trafic de carne vie din Europol, Angelika Molnar.

Cuplurile divorțează după 5 ani, când bărbatul obține dreptul de rezidență în Marea Britanie. Peste 70 de căsătorii de formă au fost înregistrate numai în Glasgow.

Fluturaș rasist în Rozzano

„Calendar de vânătoare, a fost deschisă vânătoarea, întreg anul, pentru următoarele sălbăticiuni migratoare: marocani, români, bulgari, albanezi, kosovari, talibani, afgani, țigani, extracomunitari în general. Având în vedere pielea tăbăcită a sălbăticiunilor, este permisă folosirea armelor precum puștile și mai mult de 5 focuri. Este admisă și utilizarea grenadelor și a câinilor.“ Asta scria pe un fluturaș care a circulat în fața primăriei din Rozzano, de lângă Milano.

55 miliarde euro au fost trimise în țară de către românii care lucrează peste hotare

În Italia erau 1.151.395 de români în 2016, potrivit datelor oficiale ISAT.
Neoficial, peste 3 milioane de români se află în Peninsula Iberică, din care mai mult de jumătate sunt fără forme legale. Numărul românilor care pleacă în Italia crește de la an la an, în medie cu 4%, din care peste 70% sunt femei.
1,5 milioane de români lucrează fără carte de muncă, din aceștia, 700.000 sunt femei, ceea ce reprezintă un grup vulnerabil fără niciun sprijin.

România este în primele cinci țări din Europa la traficul de carne vie, 1/3 din persoane fiind minore.

În Spania lucrează în prezent peste un milion de persoane care au rezidență, plus 400.000 de muncitori sezonieri, ultimii fiind cei mai afectați de exploatarea prin muncă și traficul de persoane.

– Ce puteri în plus i-aţi dat doamnei ministru Andreea Păstârnac?
– Să nu vă aşteptaţi ca de acum să o vedeţi pe doamna ministru Andreea Păstârnac cu o pelerină roşie şi cu un S mare pe ea. Nu. (Mihai Tudose, premier)

Cum sunt discriminați românii din Spania

În prezent, un român care dorește să locuiască în Spania pentru a-și face documentul de ședere (rezidența), este obligat să aibă o asigurare privată pentru cel puțin doi ani şi să dețină într-un cont 5.900 euro sau să prezinte un contract de muncă. Spania ar trebui sa ofere documentul de ședere imediat ce este solicitat, aşa cum se și întâmplă în toate celelalte cazuri de cetațeni europeni, inclusiv cu bulgarii. Diferența apare doar în cazul nostru, al românilor. ”Considerăm ca este o formă clară de discriminare din partea statului Spaniol care trebuie sa inceteze de urgență. Credem ca a venit momentul ca România să intervină energic și in privința acordării dublei cetațenii. Din ce în ce mai mulți români își doresc să obțină cetățenia spaniolă dar, în lipsa unui acord între cele două state, ei sunt obligați să renunțe la cetățenia română”, a declarat presei Daniel Țecu, președinte FADERE.

”In privința românilor abuzați in Spania si Italia, pe lânga proiectele de informare, propunem cresterea considerabilă a numărului atașaților pe probleme de muncă din cadrul ambasadelor, sau înființarea de oficii de protecție a acestor persoane în zonele unde sunt depistate astfel de cazuri”, a mai declarat Țecu. (S.P.)

(Material realizat cu sprijinul colegilor de la Gazeta Românească din Italia)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Giulia Anghel 56 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.