(VIDEO) După Codul Penal, la rând Codul Administrativ

Proiectul Codului administrativ va fi supus votului în şedinţa de plen de lunea viitoare a Camerei Deputaţilor. Preşedintele de şedinţă, Florin Iordache, a anunţat că dezbaterile pe articole şi votul final la Codul administrativ se vor face luni.

Proiectul de lege privind Codul administrativ prevede, printre altele, pensii speciale pentru aleşii locali, precum şi eliminirea pragului de 20% pentru folosirea limbii materne a minorităţilor naţionale în administraţia locală și a intrat joi la dezbateri , în procedură de urgenţă, în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional. Inițiativa a stârnit discuții aprinse în cameră.

Update.Tomac: Vom ataca la CCR, ce faceţi aici e un blat naţional

Preşedintele PMP Eugen Tomac a declarat joi, în plenul Camerei Deputaţilor unde se discută Codul administrativ, că partidele din Opoziţie vor ataca proiectul la Curtea Constituţională, declarând că acesta este un blat naţional.

„Asistăm la un blat naţional. Ce se întâmplă este o chestiune clară. Există o înţelegere ca Parlamentul să dea un vot ca aleşii locai sa aibă alt statut decât alţi cetăţeni. Nu intelegem că functia de demnitate publică este o onoare pe care ne-o oferă socieatea? Sunt categoric împortiva pensiilor speciale. Este o onoare că în această ţară, cetăţenii deleagă puterea către aleşi. PMP este împotriva ideii de a se crea pensii seciale”, a declarat Eugen Tomac.

În 11 iunie, Senatul a adoptat cu 85 de voturi „pentru”, 21 de voturi „împotrivă” şi 11 abţineri, proiectul de lege pentru elaborarea Codului administrativ. Pe 27 iunie, plenul Camerei Deputaţilor a decis, înainte de votul final, retrimiterea Codului administrativ la Comisie.

Una dintre prevederile Codului Administrativ este că primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene aleşi după anul 1992 vor primi o pensie specială în limita a trei mandate.

„Persoanele alese începând cu anul 1992 de către cetăţeni, prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect şi liber exprimat, respectiv primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare redusă aşa cum sunt prevăzute în Legea nr 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, sau cele prevăzute de alte legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizaţie pentru limită de vârstă de la data la care li se acoră drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare”, prevede actul normativ.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.