Noua lege a pensiilor

După ei, potopul?

Liderul Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a apreciat marţi că proiectul legii pensiilor, aşa cum a ieşit de la Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor, are elemente bune pentru cei care se află astăzi în pensie, însă, pe de altă parte, este o lege care sancţionează generaţiile viitoare.

„Această lege, aşa cum probabil va fi votată mâine (miercuri – n.r.) în Parlament, îi pune pe parlamentarii români într-o situaţie extrem de delicată, mă refer atât la cei din zona Puterii, cât şi la cei din Opoziţie, pentru că acest proiect de lege are, pe de o parte, elemente bune pentru cei care se află astăzi în pensie, pentru că asta presupune recalcularea pensiilor acestora şi presupune o creştere medie de circa 20% a pensiilor în plată, pe de altă parte este o lege care sancţionează generaţiile viitoare, cei care urmează să iasă la pensie după apariţia acestei legi. A rămas acel blestemat principiu cu datorate şi plătite, care ne obligă pe noi să avem reacţii în perioada următoare”, a spus Dumitru Costin, la Parlament, după ce s-a dat raport de adoptare în Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor pe proiectul legii pensiilor, citat de Agerpres.

El a adăugat că va trebui modificată legislaţia, astfel încât angajatorul să plătească integral salariul brut angajatului, iar angajatul, la rândul său, să poată să îşi plătească singur contribuţia la pensie şi asigurarea de sănătate.

„Dacă însă se rămâne pe aceeaşi teză cu reţinerea la sursă, atunci angajatul este într-o vulnerabilitate totală şi, pe cale de consecinţă, ar trebui modificată Legea societăţilor comerciale, Legea insolvenţei, Legea falimentului, Legea dialogului social, un ansamblu de legi care să dea putere salariatului, pentru că, dacă o să laşi salariatul în continuare doar cu informaţia că angajatorul i-a reţinut şi nu i-a virat şi îl trimiţi la instanţa de judecată, asta înseamnă o mare nedreptate la adresa salariatului”, a afirmat liderul sindical.

Dumitru Costin a susținut că „generaţiile care vin” vor constata că la contribuţii diferite vor primi aceeaşi pensie.

„Dacă vei avea 15 ani de contribuţii la pensie vei avea aceeaşi pensie minimă chiar dacă ai plătit contribuţie la salariul minim pe economie sau ai plătit contribuţie la salariul mediu pe economie. Dacă ai 25 de ani de contribuţii, atunci toţi cei care vor avea contribuţii între salariul minim pe economie şi 75% din salariul mediu pe economie vor primi tot pensia minimă aferentă celor 25 de ani de contribuţii. Dacă ai contribuit 35 de ani cel puţin şi ai contribuit la nivelul salariului minim sau până în 60% din salariul mediu pe economie şi în acest caz salariaţii, odată ieşiţi la pensie, vor primi pensia minimă aferentă acestei categorii. Deci, la contribuţii diferite vei avea pensie la fel cu unul care a plătit la salariul minim pe economie. Este un element periculos, pentru că descurajează individul să mai contribuie la valoarea salariului pe care îl are, dacă nu are un salariu foarte mare care să depăşească media pe economie”, a spus Dumitru Costin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

5 Comentarii

  1. Generatiile viitoare sa faca bine si sa munceasca! Sunt o groaza de insi care muncesc la negru, se tin de fuseraie si nu depun destui bani la fondul de pensii. Pensionarii de azi au cotizat zeci de ani si n-au cine stie ce pensii. Poate vreti sa-i eutanasiati, ca sa aveti mai multi bani. Cat despre liderii alde Costin, sunt oamenii securitatii si nu fac NIMIC pentru salariati, doar gura.

    • Tarane! Se vede ca n-ai muncit in vietzisoara ta de imbuibat. Insii aia care muncesc pe branci la negru au fost prostiti de PSD ca- apara de ciocoi. Pentru ca insii aia sunt prost informati merita sa-si bata joc PSD-eaua de ei. Dar asta nu te scuteste pe tine de taranie.

  2. UNDE ŞI CAND IN ISTORIA OMENIRII HOTII AU PRADUIT TARA INFOMETAND POPORUL , APOI IN NUMELE CLEPTOCRATIEI AU AJUNS SA GUVERNEZE SI SA EMITA LEGI PENTRU IERTAREA FARADELEGILOR COMISE DE EI ……????

    • Numai in Romania. Iertarea e nimic; urmeaza premiile ”Dragnea” pentru furt.

  3. „o creştere medie de circa 20% a pensiilor în plată, pe de altă parte este o lege care sancţionează generaţiile viitoare…A rămas acel blestemat principiu cu datorate şi plătite, care ne obligă pe noi să avem reacţii în perioada următoare”-
    intelege cineva ceva de la acest Trasnea ?…
    -daca l-a apucat grija de generatiile viitoare sa fure mai putin si sa elibereze locul el si gasca lui…
    -„apara”salariatul sa nu mai mearga la instanta, atunci judeca tu, „judecatorule”cu 7 clase „modificand” toate legile ,aere pe toata aristocratia sindicala care incurca lucrurile…ce-i drept si legea respectiva este execrabila din moment ce Olguta si PSD nu s-au atins de pensii speciale spunand ca face „obiect separat”…Avocatul Andon spunea ca pensiile speciale nu trebuiua admise, da e adevarat, dar ele incalca Constitutia si nu pot ramane neconstitutionale.Nu a fost auzit acest Costin sa pretinda desfiintarea pensiilor speciale care sunt un rapt, o nedreptate strigatoare la cer, o specula si un jaf al bugetului de asigurari in detrimentul majoritatii pensionarilor discriminati.Inegalitatea crasa de aici provine, de aici generatiile tinere sunt afectate nu de la pensiile amaratilor.”Pensiile nesimtite”ale NESIMTITULUI BOC au ramas intacte, chiar se maresc galopant si discrepanta saraci-bogati se mareste prin jaful si furtul de la buget al bogatilor ,o patura de paraziti carora Curtea Constitutionala in frunte cu juristul de 2 bani Zegrean le-a facut parte !Pt.ca si el era interesat impreuna cu toti „legistii”lacomi luand de la gura celor multi.Functionarime de lux,opulenta si egoista, vrand mai mult si cerand mereu in tara care nu produce nimic, doar vinde pe nimic resursele,materiile prime.Bugetarii de lux,pensiile speciale,privilegiile nenumarate,PARLAMENTUL distrug generatiile viitoare !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.