Apel către cetățenii europeni

„E timpul să reluăm controlul asupra UE”

GRECO

Liderii europeni se întâlnesc, joi și vineri, la summitul de iarnă al UE. Marile probleme de pe agendă scindeaza Uniunea: migrația, reforma zonei euro, bugetul UE pentru următorii șapte ani, cu tot mai multe condiții politice atasate. Unul din puținele subiecte care le pot permite liderilor UE să arate ceva unitate este Brexitul, adăugat pe agenda reuniunii pe ultima sută de metri.

În acest context plin de dispute care divizează Uniunea, mai multe organizații europene lansează o inițiativă care se va suprapune în bună măsură cu președinția română a UE.

Acum, când s-au încheiat comemorările Centenarului Primului Război Mondial, CIVICO Europa, Make.org și diferite personalități europene lansează #WeEuropeans – o campanie civică, nepartizană, desfășurată în cele 28 de state membre ale UE, pentru a-i mobiliza și emancipa pe cetățeni pentru a prelua din nou controlul asupra proiectului european.

Pe 22 martie 2019, va fi organizat un Congres al Europenilor în Parlamentul European, casa cetățenilor Uniunii.

Evenimentul, care va aduna cetățeni, artiști, reprezentanți din mediul culturii și al presei, culturii și educației, al antreprenorilor și sindicatelor, va fi un forum transnațional în care va fi distribuită o Agendă Civică, rezultat al celei mai ample cosnultări publice europene realizate vreodată.

Această Agendă, adoptată în fața factorilor decizionali ce se vor afla în audiență, ascultându-i pe cei pe care trebuie să-i reprezinte, va fi distribuită în toate statele membre UE printr-o vastă campanie de mobilizare.

Va fi trimisă tuturor candidaților la alegerile europene și șefilor de stat sau de guvern care se vor întâlni la Sibiu, pe 9 mai, pentru summitul special privind viitorul Uniunii.

Facem apel la toți liderii politici să reacționeze la îngrijorările cetățenilor, lăsându-i pe ei să decidă daca vor introduce sau nu aceste doleanțe ale cetățenilor în campaniile lor electorale.

Este singura metodă participativă transnațională poate deschide calea spre un reviriment democratic al proiectului european, care este, în opinia noastra, cel mai important proiect democratic contemporan.

Nivelul actual de așteptare de la Europa este cel mai mare de la începutul crizei. Cetățenii vor o Uniune capabilă să le satisfacă necesitățile, să aibă un impact real, pozitiv asupra vieții lor de zi cu zi. Mai mult ca niciodată, ei consideră că sunt necesare soluții europene pentru marile provocări cărora nicio națiune nu le poate face față de una singură. Europenii doresc o Uniune care să le apere și să le protejeze valorile și interesele în lume, care să încurajeze inovația digitală în beneficiul cetățenilor, care să conducă lupta împotriva schimbărilor climatice și să acționeze pentru dezvoltarea durabilă. O Uniune care să își dezvolte o politică a migrației ce să respecte demintatea umană, dar să asigure și siguranța frontierelor. O Uniune care să promoveze pacea, democrația, justiția socială și creșterea economică.

Însă mult prea adesea cetățenii caută mai multă unitate și eficiență dar găsesc guvernări naționale incapabile să cadă de acord asupra celei mai bune căi de urmat împreuna, incapabile să creeze condiții pentru un viitor pozitiv pentru toți. Se tem că nu mai sunt stăpâni pe destinul lor, că sunt scoși din istorie, într-o lume schimbătoare și agitată.

Țările se închid tot mai mult în ele însele pentru a-și gestiona problemele, acuzându-și partenerii mai degrabă decât lucrând cu ei pentru un scop comun. Principiul istoric al solidarității ce stă la baza Uniunii noastre este încercat până la limitele sale. În vremuri în care trebuie să acționăm împreună mai mult ca niciodată, țările se izolează și neîncrederea în instituțiile europene crește.

Această disfuncție este amplificată de tăcerea liderilor politici, de lipsa unei viziuni comune, de știrile false de pe platformele sociale și de retorica extremistă constantă din presă – deseori susținută de puteri străine -, creând un climat care îi pune pe ”cetățeni” împotriva ”oamenilor”.

În acest context, alegerile europene din mai 2019 vor fi foarte diferite de cele de până acum. Ele ne obligă la căutarea adevărului fără a face vreun compromis și ne obligă la un avânt democratic fără precedent.

Trebuie să ne recăpătăm urgent încrederea în sine, să fim cu toată inima pentru o Uniune pe care metoda interguvernamentală a redus-o mult prea des la o tehnocrație.

Noi, cetățenii Uniunii, indiferent de originile și opiniile noastre, sunem cu toții Europa și facem cu toții Europa. A venit timpul să le reamintim acest lucru liderilor noștri. De aceea facem apel către toți cetățenii europeni să ni se alăture. Haideți să scriem o nouă pagină pozitivă a istoriei noastra democratice comune și să punem presiune pe reprezentanții politici pentru a-și asuma responsabilitățile și pentru a ne ridica la înălțimea provocărilor”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

10 Comentarii

  1. Nici o sansa! Acum sunt prea multe capete patrate la conducerea UE. Si oricum e prea tarziu!

  2. „Țările se închid tot mai mult în ele însele pentru a-și gestiona problemele, acuzându-și partenerii mai degrabă decât lucrând cu ei pentru un scop comun.” Evident Romania a carei capitala politica este Berlin nu face asa ceva. Nici nu am putea avea interese comune cu stapanii, e impotriva naturii. Acuma nu putem sa nu vedem ca in timp ce unele „se închid tot mai mult” altele in schimb intra cu bocancii in treburile si deciziile altor state. Din nou e vorba de Romania, aici nu se decide nimic, aici se executa. Avem ptr consum intern circ in loc de paine, scandalul caracteristic dintre puradeii Iohannis si Dragnea ptr praful de pe toba. Toba noastra.

  3. „spre un reviriment democratic al proiectului european care este, în opinia noastra, cel mai important proiect democratic contemporan”.adica de ce este cel mai important proiect democratic european -pt. ca se vrea o democratie a multinationalelor europene si neuropene ,tari mari, tari mici, tari bogate,tari sarace si inegalitati strucurale sociale imense,la gramada sclavii cu stapanii? UE nu poate oferi democratie pt. ca este imposibil la asemenea nivel, democratia nu e o peltea ce poate fi intinsa pe paine nici macare de niste lideri „grozavi”ce au fost …Este o propaganda a unei UTOPII colosale,ceva gen umanismul si iluminismul, depasite in faza actuala,descompuse.Pt.ca o utopie nu poate fi fortata cu orice pret,ea si-a dat fructele s-a intrat in faza acerba a luptelor de dominatie si suprematie a bogatilor contra saracilor.Pt.mine este lamuritoare sintagma „cetățenii …găsesc guvernări naționale incapabile ” „incapabile să creeze condiții pentru un viitor pozitiv pentru toți”.Este clar =globalismul !Nu pretinde vreun guvern national ca va da de mancare la toti,dar cum vor da sefii UE, ca nu spun metodele si panaceul!Adica vor da rabdari prajite,vor da nucleului lor !Un mare dusman al nationalismului este CTPopescu si cine il aude vede clar ca omul, el scotributors si toti menchinii inconstienti, sunt dusi si bolnavi cu capul!Legile sociale, politice ,economice impun sa fie lasata fiecare tara libera ,sa-si duca dezv.si istoria sa in mod NATURAL.Propaganda ac. manifest ,ce se va trimite la summitul Sibiu este „dedicata”lui Iohannis si desigur scrisa si de colectiv- figurand si Macovei printre „iluministi”.

  4. Constat că platforma propusă este o platformă progresistă „a poporului”, care are că scop final întărirea politicii actuale de suprimare a statelor naționale prin reducerea „guvernărilor naționale incapabile să cadă de acord asupra celei mai bune căi de urmat împreuna, incapabile să creeze condiții pentru un viitor pozitiv pentru toți”. Practic, se face apel la participarea civică pentru susținerea și continuarea actualei politici UE, dar pe baza unui ipotetic control cetățenesc al Bruxelles-ului.

  5. Ca text mobilizator pare că este rezoluția de la Congresul PCR. Incepe ipocrit cu o declarație de neafiliere politică, apoi prezintă intențiile de organizare la nivel continental pentru popularizarea așa zisei “Agendei civice”???. Continuă ca propagandă ideii de mondializare în UE fiincă nu-i așa ca statele singure nu-și pot construi singure viitorul și nu trebuie să le sperie pierderea identității. Reia necesitatea perpetuării emigrației ca să încheie cu gargara inovației digitale în favoarea populației, încăzirea globală, dezvoltare durabilă. Îndiuoșetore partea nu noi cetățenii Europei suntem cu toții Europa… Păi până mai ieri se țipa în gura mare că noi cetățenii Europei suntem ai unei Europe cu două viteze și cei cu viteză mare vor primi mai mult că o căruța consumă mai mult combustibil, iar cei din teleguță se ne asteptâm și la bani mai puțini și la drept de vot, la luarea hotărârilor obligatorii pentru toți, limitat. Nu mai prostiți pe nimeni. Vă vor urma numai slugarnicii. S-a convins toată lume că părul schimbat al lupui numit Agendă civică nu-i va schimba năravul. Vă place partea cu “Parlamentul european=Casa cetățenilor Uniunii”? Și unii imbecili de la noi de la au schimbat denumire “ceaușista” CasaPoporului! Cum poți să devii reprezentant transnațional “ca le vorbești celor ce trebui să asculte” că vreu să mâ înscriu și Eu.? Ce profitabil ar fi să tai frunze facându-mă că protestez la Parlamentul european. Fiincă activismul apolitic al dnei. Monicăi Macovei, a lui Cristian Pârvulescu, Victor Alistar și alții ca ei probabil promovatorii pentru România a acestui nou proiect de prostire și stergere a creierului ne-a umplut podul.

  6. Parca am mai auzit povestea asta pe undeva.
    Unii voiau sa-si ia tara inapoi.
    Voi vreti sa va luati UE inapoi ???
    Hmmmm, suna a lozinca sorosista.
    Apropo … sa ne luam vestele galbene pe noi … ???
    Ahaaa … acum am inteles exact care este misculatia …

  7. Mon cher,A guverna cu TOTII = ANARHIE.Apelul este un copie al celebrului apel al utopistului Diamant,un roman din sec.XIX.REFORMATORI ai Uniunii Europene care priviti spre viitor scormonind gunoiul istoriei,aveti mare grija,pe acolo se gaseste :fascismul,comunismul si crizele capitalului performant(1930-1933,1970…criza petrolului,1989… criza si caderea comunismului,cele doua razboaie mondiale, precumsi frumoasele crize mai mult sau mai putin locale de la inceputul mileniului al doilea.Scrutati orizontul cu ochelari de cal.”Minunata complexitate a geografiei europene…mari …peninsule…munti,a ajutat laformarea unor grupuri si a unor state natiuni separate lingvistic si va contribui si pe mai departe,in perioadele urmatoare,la lipsa de unitate politica si economica,in ciuda tuturor institutiilor pan-europene.”(Robert D.Kaplan)

  8. e traba sa dati jos capitalismul liberal, o ideologie bazata pa invatura Keynesiana de exterminare a celor asupriti. Vezi Keynes wikipedia „Keynes was a proponent of eugenics. He served as director of the British Eugenics Society from 1937 to 1944. As late as 1946, shortly before his death, Keynes declared eugenics to be „the most important, significant and, I would add, genuine branch of sociology which exists.”[171]”. Apusul praduieste Romania de patruzeci de ani, incepand cu mult inainte de 1989.

    • ar fi perfect, dar panarama e capitalista liberala, nu communista. Era parfum pa timpul communismului in Romania. Pana au corrupt capitalistii de teleorman, ce trimiteau productia integrala a tarii, pa cale feroviala, navala peste granita spre apus, la capitalistii lor liberali. Asta a daramat Romania inainte de 1989 si mai ales dupa. @crina, esti un limbric neobrazat, fara communism nicimacar nu erai nascut, posibil nici matha nici tactu. Slogoi capitalist, tu nu ai nici bazele necesare historice, economice, sociale etc, cel mult esti spalat pa creer, or platit, sati dai cu barba singur in buric. Contrar intereselor comunitatii din care faci sau nu faci parte. Sati fie rusine, nesimtitule.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.