Economia e tot mai slăbită, datoria crește, investițiile străine scad

bani-moneda-romania-inflatie

Economia este tot mai slăbită, investițiile străine s-au diminuat cu 60% iar datoria externă a crescut în perioada ianuarie-noiembrie 2020 cu 10,1 miliarde de euro, ajungând la aproape 120 miliarde de euro. Aceste sunt trei vești proaste pe care le-am primit de la Banca Națională a României.

După o perioadă în care balanța de plăți a cunoscut o diminuare a deficitului ca urmare a consumului mai mic generat de pandemie, la 11 luni, contul curent a raportat un deficit de 9,763 miliarde de euro, comparativ cu 9,655 miliarde de euro în perioada ianuarie-noiembrie 2019. În structura acestuia, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 1,096 miliarde de euro, balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 815 milioane euro, balanța veniturilor primare și-a mărit deficitul cu 333 milioane euro, iar balanța veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mare cu 506 milioane euro. Pentru că mulți români s-au trezit cu veniturile diminuate fie din cauza tăierilor de salarii fie a disponibilizărilor din martie și până astăzi, sau pentru că multe din spațiile de retail au fost închise din pricina deciziilor autorităților, s-a diminuat ieșirea banilor din țară. Din acest considerent, în primele zece luni ale anului 2020, deficitul de cont curent, indicatorul care arată cât este de slăbită economia autohtonă, a fost mai mic decât în perioada ianuarie-octombrie 2019, an când nu se punea problema de pandemie. Doar că la 11 luni, conform datelor BNR, deficitul de cont curent a fost mai mare decât în 2019. Asta înseamnă că economia românească arată din ce în ce mai rău. Până la izbucnirea pandemiei, deficitul de cont curent se adâncea lună de lună punând în mare dificultate finanțele țării. Mare parte din această adâncire a fost cauzată de măsurile populiste pe care diversele guverne, începând de la Cioloș încoace, le-au luat și anume creșteri de salarii și pensii într-un ritm cu mult peste cel al creșterii economice anuale. Românii au avut mai mulți bani la dispoziției și, cum cultura economisirii este încă la un nivel redus, sumele s-au dus în consum, inclusiv în bunuri de import. Astfel, ani de-a rândul românii au sprijinit industriile și agricultura altor state.

Pandemia a lovit și în investițiile străine, cele care pot aduce bunăstare. Conform BNR, investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 1,876 miliarde de euro (comparativ cu 4,740 miliarde de euro în perioada ianuarie – noiembrie 2019), din care participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 3 845 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă negativă de 1 969 milioane euro.

O altă veste rea de la BNR este adâncirea datoriei externe. În perioada ianuarie – noiembrie 2020, datoria externă totală a crescut cu 10,187 miliarde euro. S-a ajuns astfel la o datorie de 119,97 miliarde de euro, la 30 noiembrie 2020. În structură: datoria externă pe termen lung a însumat 85,794 miliarde de euro la 30 noiembrie 2020 (71,5 la sută din totalul datoriei externe), în creștere cu 15,4 la sută față de 31 decembrie 2019; datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 30 noiembrie 2020 nivelul de 34,176 miliarde de euro (28,5 la sută din totalul datoriei externe), în scădere cu 3,6 la sută față de 31 decembrie 2019.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4553 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Iar in acest context deloc roz pentru Romania, bugetarii protesteaza impotriva inghetarii salariilor, iar pensionarii vor crestere de 40%. DE UNDE? Privatii, adica cei care mai produc ceva in tara asta avand salarii mai mici decat cei de la stat, nu pot genera atata banet cat sa le acopere pretentiile de cresteri fara sfarsit ale celor de la stat. Solutia este indatorarea Romaniei pentru plata pensiilor si salariilor, ceea ce in timp va duce la catastrofa. Daca au un pic de bun simt si de responsabilitate bugetarii ar trebui sa o lase mai moale cu pretentiile, oricum o duc mult mai bine decat angajatii la privat!

  2. @Nicu
    Ai înțeles pe dos din cauza propagandei securiste.
    Datoria publica a crescut și nimeni nu știe unde s-au dus banii, în afară de firmele acoperite ale serviciilor secrete.
    Banii ajung în economie, la micii privați, de la bugetul statului. Scăderea puterii de cumpărare lovește mai întâi privații. În 2010, când au fost implementate măsuri similare pentru deturnarea bugetului statului către firme care construiau stadioane pe terenuri în pantă, micii privați au făcut foamea până când au crăpat.
    Îndatorarea pentru rapt duce la faliment în 2-3 ani. Nici nu apucați să predați guvernarea că România va fi fost deja falită. Iarăși, o situație ideală. Se curăță statul de mafiile Securității.

  3. @Nicu:
    La cat se fura zilnic din tara si cu cat isi fac aprovizionarea personala din bugetul statului, plus sumele uriase care se returneaza partidelor si candidatilor dupa candidaturi, la cat se cheltuie cu finantarea lunar a sediilor de partide, desi multe sunt inchiriate, multe sunt apartamente de bloc sau o camera in domiciliu cuiva, nu crezi ca se gasesc sumele necesare pentru cresterea nivelului de trai al acestor categorii mentinute la minim, excluse fiind cadrele meficale care deja au buzunarele deschise pentru mita?! Sa mai adaugam si ‘holera verbala’ pensii nesimitite despre care rag tot cei care au avizat legea sau ordonanta, nu cumva se rotunjeste suma pentru o crestere bunicica?! Sa nu ma agat de imprumuturile din ultimul am facute de Citu plus afacerea cu armament/avoiane de lupta si tot ce e pentru militarizarea in slujba straineza, nu cumva se aduna destul de bine?!

  4. Cea mai mare greșeală ar fi sa se diminuează consumul care ar duce la un blocaj generalizat si pentru prima dată la alegeri anticipate

  5. 1. Românii chiar merita asta. Au votat Iohannis, au votat PnDL și USR. Daca nu or fi tabletele de vina.
    2. Miliardele împrumutate in 2020 nu știe nimeni nimic de ele și nici nu se va ști.
    3. La fel și banii trecuți în buget la pensionari in sept 2020 au luat calea haiduciei.
    4. Vreau mai mult. Vreau contracție de PIB macar de încă 10% in 2020.
    Concluzia, sa nu votați PSD că e rele. E mai bine așa că acum constitu și săraci. Din ce in ce mai săraci. Să trăiți bine

  6. @Ion
    Cel mai bine ar fi sa cumparam produse romanesti, daca sunt la fel ca cele importate, de ce nu?
    Poate trebuie lucrat un pic, sa le fie date sugestii consumatorilor, sa fie „mandrii” daca cumpara ceva romanesc, dar … media ticaloasa tradatoare nu poate face asa ceva, stapanii s-ar supara!

  7. @Nicu. E treaba guvernantilor ca prin legi destepte sa puna in functiune ecomomia si cresterea nivelului de trai, si sa nu mai fure. Dacă nu pot, sa-i lase pe altii. La propagandă bolsevica sunt buni, in Bucuresti au apatut pe ziduri mesaje pictate cu ajutorul unor sabloane, reprezentant moaca lui citu si mesajul:”citu salveaza economia”. Exact cacomunistii in ’46 cu al lor slogan „votati soarele”

  8. Cine imprumuta Romania pentru inarmare, draga BNR?
    Cine a incurajat agricultura altor state, pe cea romaneasca aducand-o pe butuci? Sunt mai bune merele din Turcia sau Polonia, Africa de Sud sau Australia decat cele romanesti?
    E trist unde a ajuns Romania in 30 de ani!De la o tara fara datorii externe dar cu saracie crasa din 1989,la saracia cu lustru din 2011 si cu datorii de 120 mld. euro! Si cu o justitie subjugata puterii politice, nimeni nu fura in Romania!

  9. @horeeea
    Greu cu asta. La cat de fuduli sant romanii slabe sanse.
    Uite va dau un exemplu.
    De ani de zile cumpar numai legume conservate de la Olympia – Galati.
    De multe ori nu gasesc la mini-marketul de unde ma aprovizionez. Am intrebat si eu pe sefa de magazin.
    „nu se cumpara domnule, toti vor pasta de tomate made in Italy”
    Am mers pe fir sa vad si eu care este treaba cu made in Italy.
    90% din compozitie este borhot adus din China, il mai fierb odata,baga conservanti si ceva mirodenii si este made in Italy.
    Cam asta este romanul.
    Un frigider sau o masina de spalat Arctic nu da bine in casa, ne trebuisc Bosh (facute in Turcia) dar sant Bosh.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.