Ediția jubiliară a “Cărții de aur a Centenarului Marii Uniri », film documentar

Lucrarea emblematică a anului aniversar 2018, cel mai premiat și vândut volum de istorie al momentului, a devenit film documentar. Evenimentul, în cadrul căruia va fi prezentată ediția jubiliară a Cărții de aur a Centenarului Marii Uniri –  autor Bogdan Bucur și avanpremiera filmului, va avea loc duminică, 18 noiembrie, începând cu ora 13.00, la Standul Centenar (Târgul Internațional Gaudeamus, Pavilionul Central Romexpo). Proiecția filmului documentar va fi urmată de discuții cu autorul și invitații acestuia: academician Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, academician Răzvan Theodorescu, vicepreședintele Academiei Române, prof.univ.dr. Bogdan Murgescu, Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucureşti, conf.univ.dr. Adrian Niculescu, Facultatea de Ştiinţe Politice SNSPA.

Filmul documentar, în regia lui Titus Scurt, a fost realizat pe baza documentelor, imaginilor, facsimilelor care apar în carte dar și pe baza interviurilor cu istorici și personalități de marcă. Volumul aniversar, consacrat celebrării primilor 100 de ani de la momentul 1918, a fost lansat în  urmă cu un an și reeditat de mai multe ori, clasându-se pe primul loc în preferințele specialiștilor, dar și ale publicului larg. Cartea lui Bogdan Bucur conține o selecție științifică din documente olografe inedite și imagini rare de epocă.

„Mi-am propus să am o abordare realistă și corectă din punct de vedere științific. (…) Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri își propune să ofere cititorului pasionat de istoria națională posibilitatea de a parcurge, prin intermediul documentelor inedite și al ilustrațiilor rare, întregul proces al construcției României Mari, începând cu participarea la Marele Război (1916 1919), continuând cu procedurile politico administrative de unificare a Basarabiei (27 martie 1918), Bucovinei (28 noiembrie 1918), Transilvaniei, Banatului, Crișanei, Sătmarului, Maramureșului (1 decembrie 1918) și a insulei Ada Kaleh (1918 1919) cu România, și culminând cu încoronarea regelui Ferdinand I și a reginei Maria la Alba Iulia (15 octombrie 1922). Un capitol distinct al lucrării ne poartă cu gândul prin fermecătoarea Românie Mare (1918 1940), un accent deosebit căzând asupra momentelor festive, din perioada interbelică, de celebrare a Marii Uniri. Chiar dacă preocuparea fundamentală a editorului a fost respectarea riguroasă a adevărului istoric – inclusiv atunci când acesta poată să fie dureros sau chiar rușinos –, Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri este închinată memoriei acelora care, în marile clipe istorice, au luptat pentru înfăptuirea „visului milenar al tuturor românilor”: întregirea României. Și chiar dacă visul unirii tuturor românilor într-un singur stat național unitar nu a fost nicidecum unul milenar (ideea a prins contur de abia către jumătatea secolului al XIX-lea) și nici nu a ținut prea mult (România Mare se prăbușește teritorial în 1940, după numai 22 de ani de la Marea Unire), imaginea anului 1918 rămâne, indiscutabil, momentul astral din întreaga istorie a românilor“, spune istoricul Bogdan Bucur.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.