Ei, spanac! E bombă! Ce descoperire au făcut cercetătorii

Cercetătorii de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) au introdus nanomateriale sensibile la explozibili în frunzele unei plante, mai exact în spanac. Rezultatul este o plantă care poate detecta dacă există o bombă prin apropiere, în reţeaua de apă potabilă, spre exemplu.

Într-un domeniu nou şi revoluţionar, numit nanobionică, oamenii de ştiinţă de la MIT folosesc procesul de fotosinteză pentru a descoperi dacă apa este poluată de anumite substanţe caracteristice explozivelor. Astfel, dacă respectivii agenţi chimici sunt prezenţi în apă, plantele le sesizează în mai puţin de 10 minute, iar semnalul poate fi observat în spectrul infraroşu, cu ajutorul unei camere. Tehnologizarea descoperirii face ca invenţia să poată transmite şi un email de avertizare autorităţilor.

Descoperirea a fost publicată în jurnalul ştiinţific Nature Materials, iar tehnica nu este rezervată spanacului, ci oricărei plante. De asemenea, utilizările nu se rezumă doar la agenţi chimici caracteristici bombelor, experimentul fiind doar dovada unui concept funcţional, în care copacii sau plantele din jur ne-ar putea avertiza cu privire la degradarea sau poluarea apei, a solului sau a atmosferei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.