Elena Udrea fură din programul turistic al USL

Pe 26 august a.c., la nici 24 de ore după ce USL și-a prezentat programul privind turismul, Elena Udrea desființa demersul Opoziției, numindu-l „o glumă de-a lui Radu Mazăre”. Surpriză, miercuri 31 august: o modificare a Codului fiscal adoptată de guvern, se regăsește și în „gluma” lui Mazăre.

Guvernul majorează impozitele pentru hotelurile închise

„Hotelurile sau pensiunile ținute închise vor fi impozitate suplimentar cu 5%, prin decizia consiliilor locale, iar proprietarii de structuri de cazare în functiune mai mult de sase luni pe an vor plăti doar jumatate din impozit”, a anuntat miercuri ministrul Turismului, Elena Udrea. Ea a precizat că măsura creșterii impozitului se aplică pentru proprietarii sau administratorii clădirilor cu destinație turistică neincluse în circuitul de profil. De asemenea Udrea a mai menționat că reducerea impozitului pentru hotelierii care țin deschise unitățile mai mult de șase luni vizează încurajarea extinderii perioadei de sezon turistic estival.

Ce prevede programul USL

La capitolul III – „Măsuri de stimulare a turismului” – la subcapitolul „măsuri fiscasle”, întâlnim următoare propunere: „Creșterea de 10 ori a taxelor și impozitelor pentru structurile hoteliere privatizate și nefolosite sau răscumpărarea de către stat a structurilor hoteliere privatizate și lăsate în paragină, modernizarea și reprivatizarea lor”.

Iată deci, că o prevedere din programul PSD + PNL (PC) privind turismul este preluată „din zbor” de Elena Udrea și în nicio săptămână ajunge pe masa guvernului și este și aprobată. Este adevărat, diferă doar cuantumul sancțiunii, pentru că în ultimă instanță, vorbim de o sancțiune. În timp ce USL face referire la o creștere de 10 ori a impozitelor – propunerea USL are și un caracter preventiv, deoarece unii dintre hotelierii vizați s-ar putea să „se pună pe treabă”, pentru că superimpozitarea ar putea să-i nenorocească – ministerul condus de Elena Udrea a decis o creștere de 5%. Pe fond însă se poate spune fără să greșim că Elena Udrea s-a inspirat din propunerile pe care le-a desființat, minimalizat și caricaturizat. Pentru că până miercuri, nimeni nu a auzit-o făcând referiri la propunerile adoptate la Palatul Victoria.

Ce scria Udrea pe 26 august

Oferta USL pentru turismul Românesc este o glumă de-a lui Radu Mazăre

„…Înţeleg că viziunea lor de astăzi înseamnă dereglementarea activităţii turistice şi se reduce la litoral, ca şi când doar aici se face turism în România. Opoziţia ar vrea, deci, ca oricine să facă orice în turism, după cum îl taie capul. Propunerile lor orientate numai către litoral sunt în număr de trei. Să se poată fuma în voie oriunde şi oricând – cred că asta este cea mai superficială propunere pe care am auzit-o vreodată. Sincer, nu m-am gândit niciodată că ţigările ar putea fi salvarea litoralului românesc. A doua propunere prevede ca litoralul să fie înţesat de cazinouri. Ceea ce mi se pare de-a dreptul ironic, având în vedere că Radu Mazăre nu a fost în stare să rezolve nici măcar problema Cazinoului din oraşul său şi a fost nevoie să intervină ministerul pe care îl conduc. În final, elementul cel mai important este gestionarea plajelor de către administraţiile locale. Sigur, durerea cea mai mare a primarului de Constanţa: să lase să se construiască pe plajă! Că doar să obţii o autorizaţie pentru un hotel ori un bloc de apartamente pe plajă n-o fi ieftin! Mai ales că legea interzice. Dar uite că în Mamaia, dar şi în alte staţiuni conduse de primari PSD, se poate…”.

Orice comentariu este de prisos.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.