Epidemia de rujeolă ajunge în Financial Times

„Ancăi Drăgănescu îi este greu să accepte decesul unui pacient. Dar când au început să moară copii din cauza rujeolei chiar în spitalul în care lucra în București, capitala României, i s-a părut de-a dreptul traumatizant“, așa începe articolul apărut recent în Financial Times. „Fiecare deces este o tragedie, dar unele parcă par mai inutile decât altele“, spune pediatrul, parcurgând încet fiecare foaie de observație a pacienților morți.

„Ne așteptam să se întâmple“

„O epidemie de rujeolă, un virus foarte contagios, dar care poate fi prevenit, a cuprins toată România. Mai mult de 8.000 de oameni au fost infectați până acum anul acesta, iar 32 au murit în ceea ce reprezintă epidemia cu cele mai multe decese din Europa, în ultimele decenii“, continuă articolul din Financial Times. Cele mai multe decese au fost ale unor copii, iar unii au fost chiar în spitalul în care lucrează medicul Drăgănescu. „Ne așteptam să se întâmple, pentru că rata de vaccinare a scăzut foarte mult în ultimii ani. Nu a fost o surpriză; știam că va veni“, spune medicul. Guvernul, disperat să oprească epidemia, va duce în Parlament o lege pentru a le cere părinților să arate certificate de vaccinare, dacă vor să-și înscrie copiii la școală. Într-o țară cu o populație de 20 de milioane de locuitori, în care scandalul privind abuzurile în materie de asistență medicală și facilitățile necorespunzătoare a ajutat la răsturnarea unui guvern anterior, epidemia a reaprins polemicile publice referitoare la sistemul de sănătate, criticii spunând că este nevoie de o reformă serioasă, precizează ziariștii de la publicația citată.

„Când vezi un copil care suferă și moare, simți ca și cum ai vrea să-i faci pe cei responsabili de asta să plătească.“ Anca Drăgănescu

Cifre dramatice

„Dar se pare că România este țara care a contribuit la răspândirea rujeolei și în alte state, în ciuda unui vaccin disponibil încă din 1979, un vaccin despre care experții au crezut că va eradica virusul. Mai mult de 95% din populație trebuie să fie vaccinată pentru a stopa virusul, iar nivelurile de imunizare au scăzut în mai multe țări.“ În Italia, când politicianul Beppe Grillo a condamnat programele de imunizare, spunând că „vaccinurile ucid“, doctorii au înregistrat anul acesta mai mult de 3.000 de cazuri de îmbolnăviri cu rujeolă, o creștere de şase ori mai mare decât aceeași perioadă a anului 2016. Germania a înregistrat peste 700 de cazuri în prima jumătate a anului, o creștere de cinci ori mai mare. Dar aceste cifre sunt bătute de România, țară în care s-au înregistrat 85% din decesele cauzate de virus în Europa, până acum. Ratele medii de vaccinare au scăzut de la 95% la 86% din 2007 până acum, potrivit profesorului Alexandru Rafila. În zonele rurale din vestul țării, deseori populate de romi care sunt destul de refractari la îngrijirea sănătății, rata de imunizare este foarte scăzută, spune el.

Prim-ministrul Mihai Tudose a spus că zonele unde aproape jumătate din populație este imunizată plasează România „departe de civilizație“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.